19 picturi murale si 37 de artisti la festivalul Artown #2, la Ploiești
https://www.ziarulmetropolis.ro/19-picturi-murale-si-37-de-artisti-la-festivalul-artown-2-la-ploiesti/

Un manifest social, o mişcare artivistă, o acţiune de recuperare a oraşului prin artă, Artown Festival a ajuns la a doua ediţie şi va pune stăpânire peste Ploieşti, între 28 iulie şi 6 august.

Un articol de Petre Ivan|25 iulie 2023

Despre colaborare, asumare și creativitate prin intermediul picturilor murale, a performance-urilor de tot felul și intervenții de artă stradală, cărora li se alătură remodelarea microspațiului din spatele fostului Cinemascop, expoziția “The sin to be seen” la Muzeul Judeţean de Artă Prahova – „Ion Ionescu-Quintus” și o surpriză pe peronul Gării de Sud a Ploieștiului.

3,000 de metri pătrați de pereți vor fi acoperiți cu 19 picturi murale realizate de 37 artiști care au lucrat în colaborări: Alex Baciu, AnnaOvni & Bona_Berlin, Barto & Mateo Sabatino, Cristina Barrientos & Denis Galocha (Twee Muizen), Dima Kashtalyan & OCU, Irlo & Eea & Taci, KSELE & RO, Med & BAKR, Megan Oldhues & SILOH, Modreanu & Matei Emanuel, Mouse & BILOS, Native Touch & Michael Marushkin, Ohboy & Eladela Furu Loom, Pandele & Tovnyah, Roper & Delia Cîrstea, Sarai & Isabela, Sophie Nicklas & Fabien Karp, SPACEBAR & TINE (Pentru de intervenții ale comunității), Tammy Lovin & Wanda din 14 țări de pe 5 continente, precum România, Israel, Canada, Maroc ș.a.

Ploiești-ul va fi plin de surprize la fiecare pas, prin intermediul celor peste 50 de intervenții de artă stradală realizate de cei 25 de artiști/artist crews din 3 țări: Aeul & Cristiana, Ana-Maria Stroie, Andreea Geamănu, Brave Bots, Bucharest stickerz fest, Carmen Pavel, Cristian Soto, Denis Nanciu, Diana Diaconu, Dragoste, Faces of Mosaic, John Dot S, Maria Bălan, Kalut Ceramics, Nadine Kseibi, Otto Constantin, Plan B, Pisica Pătrată, Rado van Jano, Robert Obert, Rosé cu apă minerală, The Plant, Victor Covrig, și Zdesroy street art.

„Ne dorim să îngustăm prăpastia dintre loc și locuitor aducând arta în stradă și oferind-o oamenilor să o folosească ca bun comun pentru a-și redefini conceptual și emoțional orașul. Ploiești este orașul meu natal și mi-am dorit enorm să aducem proiectul buchARTest, pe care îl facem în București, într-o forma mai mare și mai dezvoltată la Ploiești sub numele de Artown Festival pentru a da înapoi orașului care ne-a dat atat de multe”, transmitea Livia Florea, fondatoarea Artown Festival, la ediția de anul trecut.

Misiunea a fost îndeplinită și urmează a fi completată în cele 10 zile din cea de-a doua ediție Artown Festival.

Spectacole de teatru, poezie, diverse workshop-uri, instalații textile, concerte, petreceri sau momente de dans contemporan vor fi susținute de 30 de artiști și se vor adăuga în programul ediției curente.Programul și locațiile evenimentelor vor fi anunțate pe site, pe pagina de Facebook, precum și pagina de eveniment a festivalului.

Evenimentul se desfășoară în spațiul public, astfel că intrarea este liberă pentru oricine!

Artown Festival este la a doua ediție și este un manifest urban și social pentru o lume mai colorată, mai plină de viață în orașul Ploiești. Folosim arta ca declarație publică și ne dorim, astfel, să generăm conștientizarea problemelor sociale din România. Intervențiile urbane sunt menite să stârnească dialoguri pentru comunitate și monologuri pentru privitori, în același timp, fiind o invitație deschisă spre schimbare. Ele reflectă vocea și exprimă valorile societății noastre, în timp ce transformă un oraș.

14
/02
/24

În data de 2 martie la Timișoara (Filarmonica Banatul Timișoara – Sala Capitol), 14-16 martie la București (Centrul Naţional de Artă “Tinerimea Română”), 23-24 martie la Cluj-Napoca (Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”) și pe 5 aprilie la Iași (Sala Eduard Caudella, Casa Alecu Balș), vor avea loc audiții pentru admiterea celor mai talentați tineri muzicieni în Orchestrele Naționale de Tineret ale României, la care sunt invitaţi atât actuali membri ai ansamblurilor, cât şi aspiranţii la acest statut, scopul acestor audiţii fiind reconfigurarea acestor orchestre.

14
/02
/24

Institutul Cultural Român și Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu organizează, în perioada 18 februarie – 3 martie 2024, expoziția „Masa tăcerii”, proiect ce aduce în fața publicului bucureștean lucrări ale artiștilor care au câștigat Premiul Național „Constantin Brâncuși”, oferit anual de Institutul Cultural Român.

12
/02
/24

La început de primăvară, Opera Națională București propune publicului spectacolul „Carmen” de Georges Bizet în dublă reprezentație, pe 1 și 3 martie, cu o distribuție de excepție: mezzosoprana Ruxandra Donose invitată în rolul titular, tenorul Ramón Vargas invitat în rolul Don José, baritonul Mihai Damian invitat în rolul Escamillo. În rolul Micaela va evolua soprana Operei Marta Sandu Ofrim. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare.

09
/02
/24

mind-moving, programul de terapie prin artă inițiat și organizat de Indie Box, în parteneriat cu NOPA - Societatea Norvegiană a Compozitorilor și Textierilor, Asociația Entuziart și Profeti ART SRL, ajunge la finalul perioadei de implementare și își încheie călătoria cu un eveniment special, dedicat publicului larg, cu intrare liberă, pe 21 februarie, de la 18:30, la Arcub - Hanul Gabroveni (str. Lipscani, nr. 84 - 90).