1984, de George Orwell, din nou pe ecrane
https://www.ziarulmetropolis.ro/1984-de-george-orwell-din-nou-pe-ecrane/

Cineastul britanic Paul Greengrass, regizorul filmelor din franciza „Ultimatumul lui Bourne”, va regiza o adaptare cinematografică a romanului „1984”, de George Orwell, informează bbc.com.

Un articol de Petre Ivan|21 noiembrie 2014

1984 / Acest film inspirat din romanul distopic al lui George Orwell, considerat strămoşul conceptului „Big Brother”, va fi produs de Scott Rudin. Nu se cunosc deocamdată detalii despre distribuţia acestui proiect cinematografic.

Într-o altă adaptare cinematografică a aceluiaşi roman, regizat de Michael Radford, rolul principal din romanul lui Orwell, Winston Smith, a fost interpretat de actorul John Hurt.

Printre filmele regizate de Paul Greengrass se remarcă peliculele din franciza „Ultimatumul lui Bourne”, „Duminica însângerată/ Bloody Sunday” (2002), „Zborul United 93/ United 93” (2006) şi „Zona verde/ Green Zone” (2010).

Paul Greengrass

Paul Greengrass

Romanul lui George Orwell portretizează o societate distopică, în care oamenii sunt supravegheaţi prin intermediul unor ecrane de televiziune şi conduşi de un lider care îşi spune „Big Brother”.

Acţiunea celebrului roman „1984” este plasată într-o societate în care se instalează o stare de paranoia generalizată.

Propaganda, supravegherea, controlul minţii şi cultul personalităţii – concepte întâlnite în state totalitariste precum Germania nazistă şi Uniunea Sovietică stalinistă – au atins culmi de neegalat în acest roman scris în 1948 şi publicat în 1949.

Romanul „1984” a cunoscut deja câteva adaptări pentru televiziune şi marele ecran, cea mai recentă dintre acestea fiind o versiune cinematografică lansată în anul 1984, regizată de Michael Radford, în care rolurile principale au fost jucate de John Hurt, Richard Burton şi Suzanna Hamilton.

Foto: 1984, Paul Greengrass – cinemagia

09
/10
/23

Ediţia în română a unei cărţi despre legendarul regizor Martin Scorsese şi un volum în engleză scris de Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr despre cinemaul lui Radu Jude sunt două recomandări de lectură pentru această toamnă, pentru cei pasionaţi şi de discursul despre filme, nu doar de vizionarea lor.

09
/10
/23

Les Films de Cannes à Bucarest (20 - 29 octombrie) le-a pregătit bucureștenilor un maraton de cinema de 10 zile cu 43 de lungmetraje, 15 scurtmetraje și mai mult de 65 de proiecții ale unor autoare și autori care au un cuvânt greu de spus în cinematografia momentului.

04
/10
/23

Bizară şi explozivă apariţie e acest “Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” (2023), cel mai nou film al lui Radu Jude. El adună într-o structură inedită, inconfortabilă şi surprinzătoare la fiecare pas, cam toate preocupările formale de până acum ale regizorului, care le pune de această dată în slujba unei critici virulente a capitalismului deopotrivă românesc şi european.

04
/10
/23

Descris de Variety ca fiind un film „bogat în detalii și foarte specific în descrierea familiei de clasă mijlocie pe care o observă” și care „oferă libertatea publicului de a-și alege punctele de vedere cu care se identifică cel mai mult în imaginea de ansamblu.”, TÓTEM a cucerit simpatia spectatorilor prezenți la cele două proiecții din programul competițional al celei de-a 19-a ediții Bucharest International Film Festival (BIFF), unde a obținut Premiul Juriului. Filmul se va lansa în cinema din 13 octombrie, distribuit de August Film.