Două premiere într-o singură zi, la Teatrul Naţional din Timişoara
https://www.ziarulmetropolis.ro/2-premiere-intr-o-singura-zi-la-teatrul-national-din-timisoara/

Naţionalul timişorean dedică ziua de duminică, 2 iunie, evenimentului teatral, programând două premiere în aceeaşi zi, „Anna Karenina“ şi „Bash“.

Un articol de Andrada Văsii|30 mai 2013

În exclusivitate, Naţionalul timişorean dedică ziua de duminică, 2 iunie, evenimentului teatral, programând două premiere în aceeaşi zi.

Astfel, premiera serii, programată de la ora 19.00 în Sala Mare a Teatrului Naţional, o aduce la rampă pe cunoscuta actriţă Claudia Ieremia, protagonistă a spectacolului „Anna Karenina“, adaptare de Helen Edmundson după Lev Tolstoi.

Spectacolul abordează o temă extrem de actuală azi, în al doilea deceniu al secolului XXI, reconstruind, dincolo de timp, destinul unei femei în căutarea propriei identităţi, într-o profundă idiosincrazie cu o societate care nu o confirmă decât ca femeie, ca soţie, ca mamă, ca amantă, dar niciodată ca fiinţă umană pur şi simplu.

Drumul pe care Anna Karenina îl alege conştient, vizionar, este drumul care o transformă pe Anna – omul în Anna Karenina – mitul.

Spectacolul poartă semnătura regizorală a Adei Lupu.

Trei piese într-un singur act

În preambulul acestui eveniment, de la ora 11.00, la Studio „Uţu Strugari“ a Teatrului Naţional are loc premiera spectacolului „Bash“ de Neil LaBute. Un spectacol plasat sub semnul sincerităţii crude, „Bash“ este un triptic de trei piese într-un act, o explorare în egală măsură lucidă şi emoţională a răului, în complexitatea lui, în aparenţa sa adesea benignă, cotidiană.

Cei doi actori care semnează şi interpretează acest spectacol – Alexandra Didilescu şi Colin Buzoianu – pleacă de la premisa că Bash este „un foarte bun exerciţiu de căutare în suflet şi în minte, de renunţare la mijloace exterioare de expresie pentru a ajunge la sinceritate extremă – în ambele sensuri“.

Foto credit: Teatrul Național din Timișoara

29
/03
/24

Romanian Design Week, un festival multidisciplinar dedicat industriilor creative ce promovează designul, arhitectura, creativitatea și inovația, lansează în colaborare cu UniCredit Bank un concurs destinat tinerilor ilustratori și designeri grafici din România, cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani. Scopul competiției este crearea colecției oficiale de obiecte de merchandising pentru festival, având ca temă "Unlock the City".

29
/03
/24

Una din trei femei se confruntă cu pierderea sarcinii de-a lungul vieții. Una din șase femei se confruntă cu infertilitatea. Una din două femei trece prin depresie și/sau anxietate, în urma pierderii unei sarcini, sau în contextul problemelor de infertilitate. În pofida frecvenței lor, aceste experiențe sunt totuși unele dintre cele mai stigmatizante și izolante din societate.

28
/03
/24

O nouă lună într-un șir aparent nesfârșit plasat sub semnul „vremurilor interesante” este o nouă invitație la oglindire prin artă. De la criza de mediu la traume transmise de-a lungul generațiilor, de la apăsarea cu care ne zdrobesc rolurile de gen în societate, la dificultățile în comunicare, spectacolele Vanner Collective vorbesc despre probleme cu care ne confruntăm zi de zi, conștienți sau nu, abordate cu empatie și cu inteligență, cu un amestec dezarmant de onestitate și teatralitate.

26
/03
/24

Cum se poate găsi un echilibru între stăpânirea strategiilor de comunicare, acumularea cunoștințelor de SEO și duelul cu algoritmii opaci ai tuturor platformelor de social media, de la Instagram la Facebook, de la Tik-Tok la Reddit, toate acestea fiind necesare pentru a ajunge la public, și activitatea propriu-zisă de a crea un concept sau un produs?

22
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie. Astfel, spectatorii vor avea ocazia să vizioneze spectacole de dans internaționale prezentate în premieră în România, producții coregrafice naționale, dar și să participe la discuții cu artiștii.

22
/03
/24

Pe 23 martie 2021, la 93 de ani, după aproape un secol petrecut printre lumini, umbre și culori, a părăsit această lume, lăsând în urmă o istorie a costumului, zeci de volume, nenumărate expoziții, o mulțime de obiecte adunate într-o colecție de o valoare greu de estimat, care, poate, își va găsi în timp un spațiu pentru ca muzeul visat de ea să existe.