20 de filme din 14 țări și 7 producții românești, în competițiile BIDFF 2017
https://www.ziarulmetropolis.ro/20-de-filme-din-14-tari-si-7-productii-romanesti-in-competitiile-bidff-2017/

Douăzeci de filme din 14 ţări şi şapte producţii româneşti au fost selectate în competiţiile de scurtmetraj ale Bucharest International Dance Film Festival 2017, eveniment care va avea loc în perioada 7 – 10 septembrie.

Un articol de Liliana Matei|19 august 2017

La cea de-a treia ediție a BIDFF va fi organizată pentru prima dată o secțiune competițională dedicată exclusiv filmelor de dans românești. Producțiile vor rula pe 8 septembrie, de la ora 21:00, la Muzeul Național de Artă Contemporană.

Cele șapte filme scurte au un puternic caracter experimental, pun în prim plan puterea de creație și preocupările diverse ale artiștilor din țara noastră. Filmele explorează întâlnirea dintre spațiu și corp, perspective diverse asupra relației de coabitare și coregrafii ale senzațiilor.

Titlurile străine au fost alese din peste 300 de aplicații, iar ele vor fi proiectate la Cinema „Elvire Popesco”, pe 9 septembrie, începând cu ora 18:30. Proiecțiile vor fi urmate de sesiuni de întrebări și răspunsuri la care vor participa o parte dintre creatorii filmelor.

Anul acesta, selecția orbitează în jurul unor subiecte puternice care preocupă societatea contemporană. Se pare că lumea dansului a găsit în film posibilitatea de a expune povești de viață care vor surpinde și vor emoționa până la lacrimi, vor atrage atenția asupra unor probleme socio-politice care afectează comunități întregi și vor arăta cum dansul poate fi o portiță spre autocunoaștere”, spune directorul artistic Simona Deaconescu.

Florent Schwartz scoate la iveală efectele instaurării cultului personalității generalului Chang în Taiwan, Yoav Gertner și Edya Stern vorbesc despre ce mai înseamnă libertatea raportată la societatea din Israel, Mary Wycherley și Liz Roche scot la lumină dezbaterile asupra libertății femeilor din Irlanda, în timp ce Sven Niemeyer duce discuția în zona sentimentelor duale pe care o mamă le are pentru copilul ei.

Vor fi prezentate și abordări suprarealiste în filme SF expuse de cineaști din Italia, Germania și Marea Britanie, reîntoarcerea la spiritualitate, venerație și ritual așa cum o văd realizatori din Canada și Portugalia, dar și investigarea pornirilor umane primare, atât din perspectiva coexistării într-un sistem, precum în filmul „System Suicide” din Slovenia, cât și raportate la alienarea socială și devierile de la limitele normale ale comportamentului uman, în filmul „The Line” din Franța.

Juriul de anul acesta este format din Tomer Heymann (foto), regizorul filmului „Mr. Gaga”, care s-a bucurat de un succes internațional remarcabil și a fost prezentat la ediția de anul trecut a BIDFF, Mayo Rodriguez, directoarea festivalului Bestias Danzantes din Chile, și Florin Fieroiu, unul dintre cei mai cunoscuți coregrafi români.

Premiile din acest an vor fi acordate pentru cel mai bun film (1.000 euro), cel mai bun film românesc (1.000 euro, oferit de Institutul Cultural Român), inovație (500 euro) și pentru favoritul publicului (500 euro).

În plus, între 4 și 6 septembrie, va fi organizat [CO]LAB: Pitch Your Dance Story, un atelier dedicat dezvoltării unor filme aflate la stadiul de idee. Un juriu de specialiști le va analiza, iar cea mai bună idee va fi recompensată cu un premiu de post-producție în valoare de 750 de euro, oferit de studioul Colorgrade.

Laboratorul va avea loc la POINT Cultural Hub, iar înscrierile sunt deschise până pe 25 august, la ora 17:00.

Bucharest International Dance Film Festival este un proiect cultural organizat de Asociația Tangaj Dance, finanțat de Primăria Municipiului București prin ARCUB – în cadrul Programului cultural „București Oraș participativ”, co-finanțat de AFCN – Administrația Fondului Cultural Național, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei și al Institutului Cultural Român.

Parteneri: Cinema „Elvira Popesco” (Institutul Francez din România), Centrul Național al Dansului București, Muzeul Național de Artă Contemporană, Ambasada Israelului, Ambasada Spaniei la București, POINT și Gallery.

10
/02
/16

Liam Neeson este implicat într-o relație cu o femeie “incredibil de celebră'', conform propriilor declaraţii făcute de actorul irlandez pentru publicaţia Irish Independent.

09
/02
/16

Mustang, regizat de Deniz Gamze Ergüven, a primit premiul pentru cel mai bun film al anului în cadrul celei de-a 21-a ediții a Premiilor Lumieres, premii care deschid calea spre premiile Cesar (26 februarie).

09
/02
/16

Matt Damon, nominalizat la Oscar pentru rolul din "The Martian", revine în rolul agentului Jason Bourne, la aproape un deceniu de la ultima apariție a lui Damon în acest rol. Trailerul filmului a fost lansat imediat după încheierea primului sfert al Super Bowl, oferind fanilor primele imagini ale colaborării lui Matt Damon cu regizorul Paul Greengrass în al cincilea film al seriei.

08
/02
/16

Norman Manea, Gabriela Adameșteanu, Mircea Cărtărescu și Florin Lăzărescu sunt protagoniștii celui mai recent documentar semnat de Alexandru Solomon. „România: patru patrii” are premiera bucureșteană luni, 15 februarie, ora 19:30 la Cinema Elvira Popescu, în prezența echipei. Intrarea la eveniment va fi liberă în limita locurilor disponibile.

08
/02
/16

Regizorul mexican Alejandro G. Inarritu a obținut sâmbătă principalul premiu al galei Sindicatului regizorilor americani (Directors Guild of America Awards - DGA) cu pelicula sa ''The Revenant'', reușind astfel o dublă istorică după succesul obținut cu ''Birdman'' în 2015 și confirmând totodată poziția de favorit la premiile Oscar din acest an.

05
/02
/16

Câştigătorul Oscarului pentru regie, scenariu şi cel mai bun film în 2015, cu Birdman, dar şi a două Globuri de Aur, pentru Birdman şi The Revenant, Alejandro González Iñárritu semnează regia filmului „Biutiful” (2010), pe care îl puteţi vedea în această seară, de la ora 23:10, la TVR 2

05
/02
/16

Pentru că ritmul e esența lucrurilor vii, prima ediție din 2016 a festivalului de film scurt ShortsUP e dedicată legăturii dintre muzică și film. Sâmbătă și duminică, pe 27 și 28 februarie, începând de la ora 20.00,  Sala Radio din centrul capitalei va găzdui, în două seri consecutive, evenimentul ShortsUP Musicology, un dialog dinamic între cinema și muzică.

04
/02
/16

Scris şi regizat de Marian Crişan, „Morgen” (2010) s-a impus încă de la lansare ca unul din cele mai valoroase debuturi din cinematografia română din toate timpurile.

04
/02
/16

Regizorul, scenaristul şi producătorul australian George Miller va fi preşedintele ediţiei din acest an a Festivalului de Film de la Cannes, care se va desfăşura în perioada 11-22 mai. Cel mai recent film al lui George Miller, "Mad Max: Drumul furiei/ Mad Max: Fury Road", a fost prezentat la ediţia din 2015 a Festivalului de la Cannes, în afara competiţiei.