2012: Cărţile preferate ale românilor
https://www.ziarulmetropolis.ro/2012-cartile-preferate-ale-romanilor/

Opt dintre cele mai cumpărate 10 titluri din România sunt cărţi care privesc transformarea personală, motivaţia şi resorturile psihologice, potrivit unei analize a datelor generate de librăria www.elefant.ro pentru primele opt luni ale acestui an. Printre titlurile preferate de cei care au achiziţionat cărţi de la librăria Elefant.ro se numără „Cele 50 de vicii ale […]

Un articol de |20 septembrie 2012

Opt dintre cele mai cumpărate 10 titluri din România sunt cărţi care privesc transformarea personală, motivaţia şi resorturile psihologice, potrivit unei analize a datelor generate de librăria www.elefant.ro pentru primele opt luni ale acestui an.

Printre titlurile preferate de cei care au achiziţionat cărţi de la librăria Elefant.ro se numără „Cele 50 de vicii ale Domnului Grey”, de E.L. James, „Studiul China”, de T. Colin Campbell, „Sănătatea are gust”, de Mihaela Bilic, „Secretul”, de Rhonda Byrne, şi „Jamie, ministrul hranei sănătoase”, de Jamie Oliver.

„Românii dau bani pe cărţi care sunt simptomatice pentru motivaţia (interesul) lor: sănătate, dar nutriţie (are tangenţe şi cu corpul şi cu frumuseţea), erotism în diferite versiuni (mai mult sau mai puţin exotice pentru ei) şi cărţi despre echilibru, fericire, dezvoltare personală şi tot ce ţine de psihismele lor şi de atitudinea faţă de viaţă. Într-un fel, ei încep să internalizeze responsabilitatea faţă de propria lor persoană, pentru că la români imaginea de sine depinde foarte mult de ceea ce cred alţii. Consumatorii de cărţi sunt mai degrabă femei, caracterizate prin interesul pentru tematicile respective – nutriţie, introspecţie şi spaime fizice”, spune psihologul Aurora Liiceanu, colaborator al blogului literar BookMag, secţiune a Elefant.ro.

Majoritatea dominantă a cumpărătorilor de carte pe portalul Elefant.ro este reprezentată de femei (75% din total). Acest fapt poate fi explicat şi prin popularitatea ridicată a cărţilor pentru copii, ce reprezintă a doua cea mai bine vândută categorie, dupa romane, şi urmată de lectura motivaţională, se mai spune în comunicat.

„Romanele rămân pe primul plan, aproximatix 300.000 euro au fost investiţi de către cititori în acest segment în perioada analizată. Interlocutorii noştri au un profil special, sunt dintre cei familiarizaţi cu mediul online, sunt educaţi şi au o apetenţă crescută pentru citit, jumătate din clienţi revin cel puţin de două ori pe trimestru pentru achiziţia de carte”, spune Adrian Dinu, director executiv Elefant.ro.

Potrivit comunicatului, şi în România, ca pe majoritatea pieţelor din lume, cel mai vândut titlu al anului a fost, până în prezent, „Cele 50 de vicii ale domnului Grey”, primul volum din trilogia semnata E.L. James. „Jocurile foamei”, cel de-al doilea bestseller în ţările europene, precum Germania, Franţa şi Marea Britanie, este depăşit în România de noile ediţii ale romanelor „Un veac de singurătate” şi „Dragostea în vremea holerei” de Gabriel Garcia Marquez.

„Cărţile din clasament ne-ar putea face să credem că individualismul se dezvoltă la români prin influenţe externe. Totuşi, narcisismul infantil al conaţionalilor apare în sondaje, de exemplu IRES a publicat informaţia conform căreia 80% din români se cred frumoşi, ceea ce eu nu prea cred”, mai remarcă Aurora Liiceanu.

Cel mai popular gen în rândul cumpărătorilor de pe site-ul Elefant.ro au fost romanele, cu următoarele titluri: „Cele 50 de vicii ale Domnului Grey”, de E.L. James; „Dragostea în vremea holerei”, de Gabriel Garcia Marquez. (ediţia 2012); „Moştenirea (al patrulea volum al ciclului „Eragon – Moştenirea”), de Christopher Paolini; „Chemarea Îngerului”, de Guillaume Musso; „Un veac de singurătate”, de Gabriel Garcia Marquez (ediţia 2012)”; „Jocurile Foamei: Sfidarea” (Hardcover), de Suzanne Collins; „Jocurile Foamei: Revolta” (Hardcover), de Suzanne Collins; „Copilul german”, de Camilla Lackberg; „Urzeala Tronurilor”, de George R. Martin; „Dansul dragonilor”, de George R. Martin.

Cele mai cumpărate cărţi pentru copii de pe Elefant.ro sunt: „Marea carte despre cultură generală”; „Jurnalul unui puşti 5. Jurnalul meu”, de Jeff Kinney; „Colecţia Muzzy – 30 volume”; „Însemnările unei puştoaice. Volumul 1”, de Rachel Renee Russell; „Jurnalul unui puşti 1”, de Jeff Kinney; „Însemnările unei puştoaice. Volumul 2”, de Rachel Renee Russell; „Jurnalul unui puşti 3. Ultima picătură”, de Jeff Kinney; „Jurnalul unui puşti 2. Rodrick e cel mai tare”, de Jeff Kinney; „Micul prinţ”, de Antoine de Saint-Exupery; „Jurnalul unui puşti 4. Căldură mare”, de Jeff Kinney.

Un alt gen căutat de cititorii care au cumpărat cărţi de la Elefant.ro este cel al lecturii motivaţionale, cele mai vândute titluri fiind: „Secretul”, de Rhonda Byrne; „Magia”, de Rhonda Byrne; „Inteligenţa emoţională” (ediţia a III-a), de Daniel Goleman; „Puterea”, de Rhonda Byrne; „Secretul: Învăţături zilnice” (volumul 3), de Rhonda Byrne; „Secretul: Cartea Recunoştinţei” (volumul 2), de Rhonda Byrne; „Secretele succesului. Cum să vă faceţi prieteni şi să deveniţi influent”, de Dale Carnegie; „Lasă grijile, începe să trăieşti” (ediţia a IV-a, revizuită), de Dale Carnegie; „De la idee la bani” (ediţia a II-a), de Napoleon Hill; „Poţi să-ţi vindeci viaţa”, de Louise L. Hay.

În comunicat nu se precizează câte exemplare au fost vândute din fiecare volum enumerat în aceste topuri.

Elefant.ro este una dintre cele mai mari librării online de pe piaţa din România. Librăria a fost inaugurată pe 17 iunie 2010, graţie unei finanţări din partea fondului de investiţii Greenlight Invest.

Sursa: Mediafax

07
/01
/17

CRONICĂ DE FILM Adevărul e că numai un regizor excesiv ca Xavier Dolan, puștiul minune și răsfățat al cinematografiei mondiale, putea oferi un rateu așa frumos ca „Juste la fin du monde”, câștigător al Grand Prix la Cannes în 2016.

06
/01
/17

Disponibil pe platforma gratuită Cinepub în cadrul omnibusului „Scurt/4: Istorii de inimă neagră” (2014), scurtmetrajul „Trece și prin perete” este o capodoperă în care Radu Jude, inspirându-se narativ dintr-o povestire, „În magazie”, a lui Cehov, comprimă o serie de idei extrem de ofertante.

06
/01
/17

Astăzi, moda cu „imaginea celuilalt” pare să fi apus pentru Bucureşti. Străinii vin şi pleacă, fără a lăsa mărturii despre oraş. Altădată, călătorii scriau pagini întregi, de cele mai multe ori pe un ton admirativ, flatant. Iată câteva mostre!

06
/01
/17

Cu ocazia Zilei Culturii Naționale și ca parte a strategiei Institutului Cultural Român de celebrare a Centenarului Lipatti în anul 2017, duminică, 15 ianuarie 2017, ora 19.00, la Studioul de Concerte „Mihail Jora" – Sala Radio din București va avea loc concertul aniversar „Lipatti 100” susținut de Orchestra Natională Radio, sub bagheta dirijorului Cristian Oroșanu, alături de soprana Teodora Gheorghiu și de pianiștii Sergiu Tuhuţiu și Matei Rogoz.

06
/01
/17

Asociația Culturală Control N – partener LIM – Less is More | platformă europeană de dezvoltare de scenarii pentru filme cu buget redus – anunță ultimele zile de înscrieri pentru prima ediție a proiectului, ce urmează să se desfășoare în 2017, în trei țări diferite din Europa.

05
/01
/17

Se joacă de curând în București, într-un nou spațiu cultural, Apollo 111, deschis în fostul Palat Universul, se joacă, așadar „Ali: Frica mănâncă sufletul”, în regia lui Radu Jude.

05
/01
/17

În regia lui David Frankel, laureat al premiului Oscar, filmul „Collateral Beauty: A doua șansă” se mândrește cu o distribuție de cinci stele, din care fac parte Will Smith, Edward Norton, Keira Knightley, Michael Peña, Naomie Harris, Jacob Latimore, precum şi două actrițe premiate la Oscar: Kate Winslet şi Helen Mirren.

29
/12
/16

De sute de ani, odată cu intrarea în post, lumea românească intră într-o stare de înfrigurată aşteptare a şirului de sărbători ce durează până la Sf. Ion. Domnii fanarioţi, aflaţi pe tronurile de la Iaşi şi Bucureşti din 1711 (1716), până în 1821, au adus un plus de culoare ce aminteşţte, în mic, fastul Curţii imperiale bizantine.