21 de lungmetraje, în competiţia oficială a Festivalului de la Venetia
https://www.ziarulmetropolis.ro/21-de-lungmetraje-in-competitia-oficiala-la-acesta-a-festivalului-de-film-de-la-venetia/

Competiţia oficială a celei de-a 72-a ediţii a Festivalului de Film de la Veneţia (2 – 12 septembrie) cuprinde un număr de 21 de lungmetraje, printre acestea aflându-se pelicule semnate de Tom Hooper, Piero Messina şi Marco Bellocchio.

Un articol de Petre Ivan|30 iulie 2015

Între filmele care vor fi prezentate în premiera mondială la Venetia se regăsesc „Danish Girl”, de Tom Hooper, cu Eddie Redmayne în rolul principal, „L’Atessa”, de Piero Messina, cu Juliette Binoche, „Sangue Del Mio Sangue”, de Marco Bellocchio, şi „A Bigger Splash”, de Luca Guadagnino, cu Tilda Swinton, Ralph Fiennes şi Dakota Johnson.

La ediţia de anul acesta a fost confirmată şi prezenţa regizorului Scott Cooper, al cărui film „Black Mass”, cu Johnny Depp în rolul principal, va avea premiera mondială în oraşul italian, în afara competiţiei.

Festivalul va fi deschis cu proiecţia lungmetrajului „Everest”, de Baltasar Kormákur, cu Jason Clarke, Sam Worthington, Keira Knightley, Emily Watson şi Jake Gyllenhaal, bazat pe tragedia din 1996, când opt oameni au murit pe cel mai înalt vârf de munte din lume.

Cineastul mexican Alfonso Cuarón, care a deschis ediţia din 2013 a festivalului cu lungmetrajul său „Gravity” şi a câştigat trei trofee în cadrul acestui eveniment, în 2001, 2006 şi 2013, va prezida juriul internaţional al celei de-a 72-a ediţii a Mostrei.

La ediţia de anul acesta, regizorul şi criticul de film francez Bertrand Tavarnier – cunoscut pentru filmul „La vie et rien d’autre” (1989), premiat cu BAFTA – va primi Leul de Aur pentru întreaga carieră.

Foto: Venetia, Black Mass – cinemagia

09
/11
/22

CRONICĂ DE FILM Cineastul suedez Ruben Östlund a râs dintotdeauna de ridicolul şi prostia oamenilor, pornind de la compatrioţii săi şi mai ales de la cei din clasele de sus. În “Triangle of Sadness” (2022), filmul care i-a adus în acest an un al doilea Palme d`Or la Cannes, satira e împinsă la extrem.

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.