22 mai este „Ziua Wagner“ la Radio România Muzical
https://www.ziarulmetropolis.ro/22-mai-este-ziua-wagner-la-radio-romania-muzical/

Radio România Muzical, unicul post românesc dedicat muzicii clasice, consacră ziua de 22 mai compozitorului Richard Wagner.

Un articol de Andrada Văsii|17 mai 2013

Radio România Muzical, unicul post românesc dedicat muzicii clasice, consacră ziua de 22 mai compozitorului Richard Wagner.

Între orele 10 şi 17 pot fi ascultate selecţiuni din cele mai importante lucrări ale sale: „Olandezul zburător“, „Tannhäuser“, „Lohengrin“, „Maeştrii cântăreţi din Nürnberg“, „Tristan şi Isolda“, tetralogia „Inelul Nibelungului“. Realizatoarele acestei zile speciale, Jeanine Costache şi Iolanda Drâmbei, au ales interpretări de referinţă, semnate de mari nume: Kiri Te Kanawa, Waltraud Meier, Ben Heppner, iar pentru trilogia „Inelul nibelungului“ pot fi ascultate extrase de pe albumul premiat cu Grammy în februarie 2013, ce reuneşte înregistrări realizate la Teatrul Metropolitan din New York.

Wagner în transmisiuni directe

Aniversarea compozitorului Richard Wagner a polarizat anul acesta atenţia tuturor organizatorilor de evenimente muzicale: de la Concertul de Anul Nou de la Viena din 1 ianuarie 2013, până la Festivalul BBC Proms şi Festivalul „George Enescu“.

La Radio România Muzical pot fi ascultate în transmisiune directă, de exemplu, reprezentaţiile cu tetralogia “Inelul Nibelungului” din cadrul Festivalului Internaţional „George Enescu“ (15, 16, 19, 22 septembrie), cu Orchestra Radiodifuziunii din Berlin, dirijată Marek Janowski. Tot în transmisiune directă, Radio România Muzical difuzează din cadrul festivalului BBC Proms 2013, aceeaşi tetralogie, însă cu ansamblul Capelei de stat din Berlin, dirijor Daniel Barenboim (22,23, 26 şi 28 iulie).

Wagner şi discurile anului 2013

Wagner a fost, bineînţeles, şi în atenţia caselor de discuri. În cadrul campaniei „Votează discul de muzică clasică al anului 2013“, pot fi ascultate şi votate pe site-ul www.romania-muzical.ro, discul Wagner al unuia dintre cei mai importanţi tenori ai momentului, Jonas Kaufmann, precum şi albumul premiat cu Grammy în 2013, cuprinzând trilogia „Inelul nibelungului“ înregistrată la Teatrul Metropolitan din New York.

Verdi/Wagner 200 la Radio România Muzical

Din ianuarie 2013, în fiecare joi, de la ora 20, şi în reluare sâmbăta, de la ora 15, Radio România Muzical difuzează emisiunea realizată de Luminiţa Arvunescu în dialog cu muzicolog Alice Mavrodin: „Verdi/Wagner 200“, o serie ce-şi propune să prezinte în oglindă vieţile şi creaţia celor doi titani ai teatrului liric sărbătoriţi în 2013. Emisiunea este arhivată la adresa www.romania-muzical.ro.

28
/09
/20

Muzica revine la Sala Radio, dupa cateva luni in care a ajuns la public doar pe calea undelor! Vineri, 2 octombrie (ora 19.00), debuteaza o noua stagiune (2020-2021) cu invitati speciali si evenimente de calitate, siguranta publicului fiind asigurata prin respectarea normelor in vigoare in contextul pandemiei.

28
/09
/20

Turneul naţional „Clasic la puterea a treia - Violoncellissimo” revine în octombrie pe scenele de concerte din România, propunând o incursiune sonoră în lumea violoncelului prin intermediul unui repertoriu divers şi spectaculos, de la clasic la contemporan, după avanpremiera în aer liber din septembrie, de la Râmnicu Vâlcea. Violoncelistul şi profesorul Marin Cazacu şi discipolii săi, pe scurt Violoncellissimo, vă invită să îi ascultaţi la revenirea în sălile de concert din România la Sibiu, Timişoara, Deva, Bucureşti şi Piteşti, între 9 şi 16 octombrie.

10
/09
/20

OAMENII MUZICII Compozitorul avangardist și teoreticianul american John Cage (1912-1992) a fost unul dintre marii inovatori și experimentatori ai secolului XX. Un pionier al folosirii neconvenționale a instrumentelor muzicale precum și al muzicii electroacustice, Cage este și astăzi o piatră de poticnire ce ridică sprâncenele melomanilor, dar rămâne indiscutabil și un deschizător de orizonturi în muzica, dansul și arta secolului XX.

08
/09
/20

În perioada 14-20 septembrie, la Ateneul Popular Mr. Gh. Pastia din Focşani, va avea loc un nou proiect dedicat tinerilor interpreţi de muzică clasică, realizat cu cofinanțarea AFCN – #classicforteens #cofinantatdeAFCN –, un proiect pe care, după douăzeci de ani și după o bogată și intensă activitate culturală în Italia, organizatorii îl propun orașului natal.

07
/09
/20

TAMTAM Festival, eveniment aflat la a doua ediție are loc în Brașov, între 11 și 12 septembrie 2020. Festivalul își propune vitalizarea spațiului urban prin artă, transformând orașul, cu spațiile sale publice, într-o amplă scenă culturală. Fiecare oraș trăiește prin oamenii săi. Desi există o serie de limitări, în acest context diferit, ele devin oportunități de reîntâlnire în spațiul urban.

31
/08
/20

Anul acesta, începutul de toamnă la Piatra-Neamţ va aduce un proiect inedit al Centrului pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ – NEAMŢ ART FESTIVAL, care se va desfăşura între 3 și 6 septembrie. 

31
/08
/20

H3 Garden before detach() este un proiect multidisciplinar creat de studioul de artă și tehnologie H3 în colaborare cu Teatrul Odeon. Selectat pentru participare la cel mai mare festival din lume de artă, tehnologie și societate, Ars Electronica, evenimentul va avea loc între 9-13 septembrie, pe strada Popa Nan 82, într-un complex de clădiri care va fi demolat în toamna acestui an.