Beatrice Rancea: „Cel mai mult îmi doresc să revenim la normal“
https://www.ziarulmetropolis.ro/beatrice-rancea-cel-mai-mult-imi-doresc-sa-revenim-la-normal/

Beatrice Rancea, manager – director general al Operei Naţională Iaşi, de la personaj artistic la personalitate artistică.

Un articol de Marian Șușu|1 septembrie 2020

Care este rolul din balet cu care v-ați identificat cel mai mult?

În formarea unui artist interpret, orice rol contribuie la creșterea sa profesională. Astfel ajungi să te identifici și să iubești fiecare personaj căruia îi dai viață. Cariera mea ca interpret cred că a fost cel mai puternic marcată de personajul Mama Asse din spectacolul Peer Gynt, în regia și coregrafia inegalabilei Mihaela Atanasiu.

Cum a fost trecerea de la balet la regie de teatru?

A fost o trecere dură, neașteptată și nedorită de mine în acel moment. Am fost obligată să renunț la dans si m-am dedicat regiei. Sunt două lucruri total diferite, dar experiența scenică ca interpret m-a ajutat mult în definirea mea ca regizor de teatru, operă și film.

Ce a însemnat ca experiență perioada în care ați lucrat în Ungaria?

În Ungaria a fost o experiență unică. Unele dintre cele mai frumoase spectacole le-am lucrat acolo. Am dramatizat romane importante scriind piesele si textele la Maestrul și Margareta – Mihail Bulgakov, Notre-Dame de Paris – Victor Hugo, Teatrul Antic, Barba Albastră – Charles Perrault. Au fost șapte veri minunate, având șansa să montez în aer liber folosind ca decor ruinele Catedralei gotice din Zsámbék. Am organizat audiții, și din zeci de actori din Budapesta mi-am ales distribuțiile ideale. Spectacolele au fost extrem de apreciate. Maestrul și Margareta – Mihail Bulgakov și Visul unei nopți de vară – William Shakespeare au fost considerate de criticii de specialitate cele mai bune spectacole ale stagiunilor respective.

Ce ne puteți spune despre proiectul aflat deja în derulare – SAMER 2020?

SAMER 2020 este un proiect binevenit și mult așteptat după luni de zile în care am stat departe de scenă și publicul spectator. Am căutat spații și locații inedite: Grădina Botanică Iași, curtea Catedralei Catolice Iași, grădina La Castel Iași, parcul Operei Naționale din Iași. Am pregătit recitaluri de Operă, Operetă, dedicate compozitorilor italieni, ruși, francezi și premiera spectacolelor de balet El Tango și Gala de la clasic la modern. Am avut și un eveniment Carmina Burana și Requiem, dedicat victimelor Covid. Fiecare spectacol a fost unic în felul său, schimbând repertoriul prezentat și interpreții la fiecare reprezentație. Am jucat două luni câte două, trei spectacole pe săptămână. A fost o mare bucurie pentru noi reîntâlnirea cu spectatorii.

Ce proiecte de viitor are Opera Națională Română Iași? 

Proiecte… Cel mai mult îmi doresc să revenim la normal și să jucăm la capacitatea maximă în minunata noastră sală de spectacole. Avem în lucru premiera spectacolului Bal Mascat de Giuseppe Verdi și adaptarea la scenă a noilor premiere de balet El Tango și Gala de la clasic la modern. Ar fi primele proiecte ale acestei stagiuni. Premiere ce au avut deja loc în aer liber.

29
/11
/24

Printre evenimentele artistice speciale, dedicate întregii familii, în luna sărbătorilor de iarnă se regăsește în oferta culturală a Bucureștiului și „Poveste de decembrie”. Scena intimă a Teatrului ACT va găzdui pe 7 decembrie două reprezentații ale unui spectacol care împletește poveștile cu muzica clasică și care-i reunește pe legendara actriță Alexandrina Halic și pianiștii Florian Mitrea și Daria Tudor.

05
/11
/24

Născută în România și stabilită în Elveția, Teodora Brody a reușit să se facă remarcată în jazzul clasic alături de celebrul pianist Johnny Răducanu la sfârșitul anilor 90, devenind pionieră în fuziunea dintre jazz și doina românească.

30
/10
/24

PROFIL Pe actorul Robert Oprea îl puteți vedea la Teatrul „Toma Caragiu” din Ploiești, în spectacole precum „Ivanov” sau „Birlic”. De asemenea, îl puteți descoperi în „Cântăreața cheală” sau „Crimă la Howard Johnson”. Mai nou, face parte din distribuția spectacolului independent „Orfani” de Dennis Kelly, regizat de Laura Ducu, găzduit de Teatrelli. Despre provocările aduse de noul rol și despre drumul său în teatru am discutat într-un dialog pe care vă invităm să-l citiți.

29
/10
/24

Anastasia Dade este actriță și aduce pe scenă autenticitate și emoție în rolul său din „Papiloma Party”, un proiect care deschide discuții despre educația sexuală și sănătatea publică.