24 de ani de… Excelsior, pe 22 aprilie. Ziua în care maestrul Ion Lucian ar fi împlinit 90 de ani!
https://www.ziarulmetropolis.ro/24-de-ani-de-excelsior-pe-22-aprilie-ziua-in-care-maestrul-ion-lucian-ar-fi-implinit-90-de-ani/

Marţi, 22 aprilie, este o zi cu totul specială în viaţa Teatrului Excelsior. Este chiar momentul de întemeiere al acestui lăcaş de cultură. Pe 22 aprilie s-a născut maestrul Ion Lucian, care în urmă cu 24 de ani, a adus pe lume cel mai drag copil al său: Teatrul Excelsior.

Un articol de Petre Ivan|15 aprilie 2014

Dispariția tragică a fondatorului Teatrului Excelsior, Ion Lucian, la 31 martie 2012, a fost doar pământeană, căci ființa lui spirituală continuă să respire prin fiecare por al acestui teatru – afirmă, într-un comunicat, reprezentanţii instituţiei culturale.

Alături de maestru, s-au aflat la începuturile acestei aventuri teatrale : Paula Sorescu Lucian, Genoveva Preda, Daniela Anencov,  regretatul Victor Radovici, Vasile Menzel, Gabriela Blebea, Nicu Alifantis și actualul director al teatrului, Aurel Mitran.

După mai bine de 12 ani de luptă cu birocrația și inerția instituțiilor de cultură, în vara anului 2011, Excelsior a renăscut, iar în noul sediu situat pe strada Academiei nr.28, se ascunde Casa Copilăriei și a Poveștilor Nemuritoare, de care avem atâta nevoie cu toții: de la cei mici, până la cei mai vârstnici dintre noi.

Iar, această luptă pe viață și moarte a fost dusă până la ultima suflare de maestrul Ion Lucian. Pe 22 aprilie 2014, ar fi trebuit să împlinească 90 de ani.

24 de primăveri înfloresc de Ziua Teatrului Excelsior

Bucuria de a trăi prin teatru, alături de spectatori, de cei mai sinceri şi inocenţi dintre ei, copiii, este unică şi ea se petrece cu aceeaşi intensitate de 24 de ani. Există în inima Bucureştiului, un loc hărăzit de zeiţele artelor cu cele mai alese daruri.

Aici, în strada Academiei nr. 28, în Casa Poveştilor, Teatrul Excelsior are întotdeauna uşile larg deschise.

Pe 24 aprilie, la ora 18.30, veniți să vedeți minunea: de Ziua Teatrului Excelsior, vor înflori 24 de primăveri. Veți intra în lumea cu miros de vacanță, cu arome dulci de povești nemuritoare.

Amfitrionul Zilei Teatrului Excelsior va fi charismaticul  actor Vasile Menzel . Îi vor sta alături actorii Paula Sorescu Lucian, Janine Stavarache, Annemary Ziegler, Ștefan Velniciuc.

Excelsior

Aceştia vor da viață câtorva poeme ale maestrului Ion Lucian, care pe 22 aprilie, ar fi împlinit vârsta de 90 de ani

Academicianul Dinu Sărau, profesorul universitar Ion Toboșaru, diplomatul de carieră Andrei Magheru, regizorul și textierul Aurel Storin, actrița Genoveva Preda, sunt câțiva dintre invitații de onoare, care vor împărtăși publicului gândurile lor despre cel care a creat un univers al imaginației fără limite, atât în teatrul pentru adulți, cât și în teatrul pentru copii.

Un moment aparte îl va constitui prezentarea  unui fragment din viitoarea carte  “Biruințele unui învins”, un volum de memorii ale maestrului Ion Lucian și mărturii despre personalitatea sa, îngrijit de Ioana Bogdan, în lectura sensibilă a actriței Paula Sorescu Lucian.

Directorul interimar  al teatrului, Aurel Mitran, v-a pregătit o surpriză de proporții. O să vă conducă prin culisele teatrului, iar de acolo veți fi “aruncați”  într-o aventură uluitoare. Veți descoperi “La Grande Magia” din ținutul secret al copilăriei.

Vă așteptăm la Ziua Teatrului Excelsior, să participăm împreună la sărbătoarea celor 24 de primăveri din Casa Poveștilor!

Foto cu Ion Lucian şi Teatrul Excelsior – wikipedia, Cinemagia

06
/12
/17

Johnny Hallyday, cel mai mare star rock cunoscut de Franța, a murit în noaptea de marți spre miercuri, la 74 de ani, ca urmare a unui cancer la plămâni, a anunțat soția sa, Laeticia.  Acest rocker impregnat de twist, blues, soul sau country, un romantic, un psihedelic, un adevărat ''Johnny-Imperator'', cum l-a supranumit ziarul ''Le Monde'' a devenit iubit de generații întregi de francezi cu care a împărțit pe lângă cântecele sale și coborârile sale în infern.

05
/12
/17

Moare, la 96 de ani, Regele Mihai I, ultimul monarh al României.

05
/12
/17

Regele Mihai I (96 de ani), fostul suveran al României, a murit, astazi, la ora 13.00, ora României, la reşedinţa privată din Elveţia, anunţă Casa Regală. La căpătâiul regelui a stat până în ultima clipă fiica sa, principesa Maria.

05
/12
/17

Luni, 11 decembrie, de la ora 18.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu va avea loc o întâlnire deschisă cu regizorul Tompa Gábor, cu tema „Artistul față cu lumea globalizată”, în cadrul Întâlnirilor Yorick.

05
/12
/17

Actori ai Teatrului Mic - Mihaela Rădescu, Andreea Grămoşteanu, Virgil Aioanei, Viorel Cojanu, Marian Olteanu, Gabi Costin - vor susţine spectacole-lectură în licee bucureştene, în cadrul proiectului "Teatrul din Manual", primul fiind programat luni, la Liceul Bilingv "Miguel de Cervantes", un text după piesa lui Caragiale "O scrisoare pierdută".

04
/12
/17

Expoziţia „Frida Kahlo and Diego Rivera: Polish Context” a fost deschisă la ZAMEK Culture Centre din Poznan în încercarea de a da de urma tabloului „The Wounded Table” văzut ultima dată în 1955, la Varşovia.

04
/12
/17

Scriitorul american Christopher Bollen este marele câștigător din 2017 al Bad Sex in Fiction Award, un trofeu literar insolit, care recompensează cea mai proastă scenă de sex tipărită într-un roman publicat în anul în curs. Romancierul american a fost recompensat pentru volumul său "The Destroyers", ce conține un paragraf în care protagonistul își compară organele genitale cu "un triunghi de biliard"

03
/12
/17

ANCHETĂ Vă prezentăm cinci dintre cei mai promiţători tineri regizori români de film ai momentului. Nu au debutat încă în lungmetraj, dar sunt şanse mari - scurtmetrajele lor stau deja mărturie - să tot auzim de ei în anii următori: Octav Chelaru, Ana-Maria Comănescu, Ruxandra Ghiţescu, Roxana Stroe şi Andrei Tănase.

01
/12
/17

CRONICĂ DE FILM Intrat în cinematografe de 1 decembrie, „Mariţa”, de Cristi Iftime, este cel mai reuşit debut românesc lansat în 2017 în săli. Un film despre stările şi emoţiile pe care le declanşează atmosfera unică dintr-o familie, fie una chiar şi destrămată şi reunită doar pentru o seară de Crăciun.