25 de scurtmetraje românești și internaționale în Competiția ANONIMUL 2019
https://www.ziarulmetropolis.ro/25-de-scurtmetraje-rom%c3%a2ne%c8%99ti-%c8%99i-interna%c8%9bionale-%c3%aen-competi%c8%9bia-anonimul-2019/

Cea de-a 16-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Independent ANONIMUL se va desfăşura în perioada 5-11 august 2019, la Sfântu-Gheorghe, în Delta Dunării.

Un articol de Petre Ivan|13 iunie 2019

Peste 550 de scurtmetraje din 46 de țări au fost înscrise pentru Competiția de Scurtmetraj Internațional și Scurtmetraj Românesc ANONIMUL 16, selecția acestora aparținând criticului de film Ionuț Mareș:

“Competiția de scurtmetraje românești este destul de diversă, dar are un numitor comun: sunt filmele pe care le-am considerat a fi cele mai bune și cele mai potrivite pentru ANONIMUL dintre zecile de titluri înscrise. E îmbucurătoare această vitalitate. Selecția propune atât filme ale unor regizori consacrați, cât și filme ale unor studenți la cinema. Ficțiuni, dar și animații (chiar 3!) și filme-eseu. Unele au fost deja în mari festivaluri din străinătate (amintesc doar Cannes, Locarno și Sundance), altele vor avea premiera absolută la ANONIMUL, fapt care mă bucură foarte mult. Toate au potențialul de a surprinde și de a oferi o experiență plăcută de cinema. A fost greu să aleg cele 12 titluri din competiția internațională de scurtmetraje, pentru că oferta a fost una foarte consistentă – sute și sute de filme, din toată lumea. În final, m-am oprit la acele filme care mi-au propus cea mai puternică /neașteptată /emoționantă /originală experiență.”

COMPETIȚIE SCURTMETRAJ ROMÂNESC

WASHINGTON, regia Gabriel Achim

CHRONOCHINEZIA SAU CAZUL TÂNĂRULUI SĂRITOR ÎN TIMP |CHRONOCHINESIA OR THE CASE OF THE YOUNG TIME HOPPER, regia Radu Bărbulescu

TELEFONUL | THE CALL, regia Anca Damian (foto sus)

PATUL LUI PROCUST | THE BED OF PROCRUSTES, regia Andrian Împărăţel

ALBASTRU ȘI ROȘU ÎN PROPORȚII EGALE | EQUALLY RED AND BLUE, regia Georgiana Moldoveanu

CEVA, regia Paul Mureşan

TROFEUL TINEREȚII | THE TROPHY OF YOUTH, regia Răzvan Oprescu

MONSTRUL | MONSTER, regia Laura Pop

MISS SUENO, regia Radu Potcoavă

AFGANISTANII | THE AFGHANISTANS, regia Adrian Silişteanu

NECUNOSCUȚI | UNKNOWN, regia Ioachim Stroe

DACĂ NU EȘTI SIGUR, NU LUA | IF NOT SURE, DON’T, regia Vera Surățel

ULTIMUL DRUM SPRE MARE | THE LAST TRIP TO THE SEASIDE, regia Adi Voicu

COMPETIȚIE SCURTMETRAJ INTERNAȚIONAL

THE SUMMER AND ALL THE REST | L’ÉTÉ ET TOUT LE RESTE, regia Sven Bresser, Olanda

PORNSTAR, regia Maxime Caperan și Thomas Finkielkraut, Franța

COMMUNITY GARDENS, regia Vytautas Katkus, Lituania

SCLERODERMA DOMESTICUS, regia Mattia Lunardi, Italia

THE IMMINENT IMMANENT, regia Carlo Francisco Manatad, Filipine- Sigapore-Italia

THE BEAST | LA BÊTE, regia Filippo Meneghetti, Franța

AS UP TO NOW | AHOGY EDDIG, regia Katalin Moldovai, Ungaria

IN OUR SINAGOGUE | У нашій синагозі, regia Ivan Orlenko, Ucraina-Franța

PIGGY | CERDITA, regia Carlota Pereda, Spania

COLAHOLIC, regia Marcin Podolec, Polonia

THE ROLE, regia Farnoosh Samadi, Iran

MOTH, regia Shu Zu, S.U.A.

Foto sus: Courtesy of Sundance Institute

20
/12
/22

Echipa care a creat „România Sălbatică”, cel mai mare proiect de film documentar dedicat naturii din țara noastră, face un cadou tuturor iubitorilor de natură înainte de sărbătorile de iarnă: acces gratuit la povestea din spatele realizării documentarului laureat anul acesta cu 3 premii Gopo (Cel mai bun documentar, Cea mai bună muzică originală, Cel mai bun sunet).

19
/12
/22

Colinde, documentare şi concerte extraordinare, transmisiuni în direct de la Vatican și Catedrala Sfântul Iosif, filme și ediții speciale ale emisiunilor consacrate se regăsesc în grila de Crăciun a TVR2 pentru întreaga familie.

19
/12
/22

Filmul de acțiune „Vulturul de Fier II/ Iron Eagle II”, regizat de Sidney J. Furie, va fi difuzat de Warner TV în prima lună a anului viitor. Lungmetrajul va putea fi urmărit la Warner TV pe 27 ianuarie, de la ora 21:00.

19
/12
/22

Bucurie, linişte în suflet, pace, colinde, daruri şi oameni dragi. Mai presus de toate, oameni dragi. Astfel ne dorim cu toţii să întâmpinăm Naşterea Domnului. Cel mai frumos Crăciun e întotdeauna petrecut împreună, în atmosfera caldă de acasă. De acest Crăciun, TVR 1 ne arată că şi cei mai Izolaţi în România au Oameni alături în zi de sărbătoare; că putem fi „diferiţi şi totuşi asumaţi întru Hristos" – ortodocşi şi catolici, în Bucuria credinţei; că generaţii diferite de artişti trăiesc, O dată-n viaţă, emoţia unor întâlniri inedite.

14
/12
/22

O carte fundamentală de teorie a filmului, "Ce este cinematograful?", de André Bazin, a apărut în sfârşit integral în limba română, într-un parteneriat între editurile Polirom şi UNATC Press şi sub coordonarea criticului şi profesorului Andrei Gorzo. O lectură obligatorie.

29
/11
/22

Cinematografia română se pregăteşte să celebreze în 2023 o sută de ani de la naşterea lui Ion Popescu Gopo, printr-o serie de retrospective cu filmele celebrului cineast, prin expoziţii cu desenele şi afişele operelor sale şi prin lansări de carte.

28
/11
/22

CRONICĂ DE FILM Sunt mari cineaşti la ale căror filme te uiţi pentru a vedea cu ce vin nou şi cum se reinventează (sau dacă reuşesc asta). Şi sunt mari cineaşti care nu mai au nimic de demonstrat şi pe ale căror noi filme le cauţi pentru a regăsi un stil şi un univers artistic care îţi sunt familiare şi în care ştii că te vei simţi confortabil.

15
/11
/22

Ambasada Republicii Cuba în România și Institutul Cervantes din București organizează „Zilele culturii cubaneze la București”, în perioada 21-25 noiembrie.

09
/11
/22

CRONICĂ DE FILM Cineastul suedez Ruben Östlund a râs dintotdeauna de ridicolul şi prostia oamenilor, pornind de la compatrioţii săi şi mai ales de la cei din clasele de sus. În “Triangle of Sadness” (2022), filmul care i-a adus în acest an un al doilea Palme d`Or la Cannes, satira e împinsă la extrem.