3, 2, 1… Încep zece zile de Fest(in) pe Bulevard
https://www.ziarulmetropolis.ro/3-2-1-incep-zece-zile-de-festin-pe-bulevard/

Numărătoarea inversă pentru cea de-a treia ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru Fest(in) pe Bulevard, organizat de Teatrul Nottara între 8 şi 17 octombrie 2015, a început.

Un articol de Liliana Matei|7 octombrie 2015

„Cred că e bine să discutăm despre noile tendințe, despre diferența dintre bine și rău în teatru, despre ceea ce suntem și ceea ce ne dorim a fi, despre oglinda vremurilor care este teatrul de când lumea. Să nu uităm cum era privit Caragiale în vremea lui… și cum îl privim noi azi”, a declarat Marinela Ţepus, directorul Fest(in) pe Bulevard, în argumentul pentru iniţierea acestei manifestări culturale.

Peste doar trei zile, spectatorii sunt aşteptaţi să participe la primele evenimente din cadrul celor trei secţiuni principale ale festivalului: Criza limbajului… Limbajul crizei (competitivă – juriu de critici), Bulevardul comediei (competitivă – juriul spectatorilor), In Memoriam, precum şi la activităţile conexe, care deschid dezbaterea despre teatru şi valorile sale: Colocvii, Spectacole lectură (dramaturgia poloneză contemporană), Lansări de carte, Întâlnirile AICT – Secţia Română, Atelier de mişcare (coordonat de actorul Francisco Alfonsin), Premiere sau Vedeta de lângă tine.

Festivalul, finanţat de Primăria Municipiului Bucureşti, Consiliul General al Municipiului Bucureşti şi Ministerul Culturii şi Institutul Cultural Român, având şi sprijinul UNITER, va aduce publicului comedii de bulevard, teatru-dans, montări neconvenţionale şi spectacole care propun acute comentarii sociale, într-un maraton de 10 zile de teatru.

21 de producţii spectaculoase din patru ţări (Bulgaria, Cehia, Polonia, România), de la 15 teatre de prestigiu, din Arad, Bucureşti, Cluj-Napoca, Ploieşti, Oradea, Târgu-Mureş, Varşovia, Vraţa şi Zlin sunt găzduite, între 8 şi 17 octombrie, de Teatrul Nottara, Teatrul Odeon şi Teatrul Ţăndărică.

Misiunea festivalului şi amănunte importante legate de ediţia din acest an au fost prezentate joi, 1 octombrie, în cadrul unei conferinţe de presă organizate la CaféNott.

Moderată de Marinela Ţepus, directorul Teatrului Nottara şi al Fest(in) pe Bulevard, conferinţa i-a avut ca vorbitori şi pe Dorina Lazăr, directorul Teatrului Odeon, şi Călin Mocanu, directorul Teatrului Ţăndărică, instituţii partenere în Fest(in). Au fost prezenţi şi reprezentanţi ai juriului: Monica Andronescu şi Pompilius Onofrei, regizori ai premierelor din Fest(in): Diana Lupescu şi Gavriil Pinte, critici de teatru, jurnalişti şi dramaturgi precum Mihai Ispirescu, autorul textului Aprilie, dimineaţa.

Noutatea din acest an constă în includerea Festivalului Penitenciarelor în programul Fest(in) pe Bulevard, prin crearea secţiunii MultiArt Exit (spectacole cu actori-deţinuţi), care se va desfăşura în perioada 18 – 19 noiembrie. Invitat la conferinţă, reprezentantul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor – domnul director general, chestor de penitenciare Claudiu Cătălin BEJAN a vorbit despre importanţa teatrului în reintegrarea socială şi despre rolul artelor în lumea contemporană.

INFO

Biletele s-au pus deja în vânzare şi pot fi achiziţionate de la Agenţia de Bilete a Teatrului Nottara (bd. Magheru, nr.20), deschisă zilnic între 10.00 şi 20.00, rezervări telefonice la numărul: 021 317 41 01, dar şi de pe site-ul Eventim.

Mai multe informaţii despre program, precum şi despre surprizele pe care echipa Fest(in) pe Bulevard vi le-a pregătit găsiţi pe www.festinpebulevard.ro.

05
/02
/24

Prima premieră a anului 2024 la Teatrul EXCELSIOR (singurul teatru din București dedicat adolescenților și tinerilor) este spectacolul PTERODACTILI de Nicky Silver, o producție în regia lui Radu Iacoban și scenografia lui Tudor Prodan.

05
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă marți, 6 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Borges și eu de Jay Parini, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea lui Mihnea Gafița, un road novel care emană o nesfârșită admirație pentru unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori ai secolului XX, un roman ce are la bază întâmplări petrecute în primăvara anului 1971.

04
/02
/24

NOU Un singur personaj, în care coabitează două ființe diferite, chiar opuse. Un singur monolog, lung, rostit de doi actori, într-un spectacol nou intrat în portofoliul Teatrului Metropolis, în urma concursului pentru debutanți, “StarT”

02
/02
/24

Jurnalismul de investigație din Balcani, Europa Centrală, țările Parteneriatului Estic, precum și Cipru și Malta, a întâmpinat numeroase provocări în ultimii ani. În multe țări din regiune, peisajul media este plin de (auto-)cenzură, iar inițiativele independente și critice sunt insuficiente. Jurnaliștii se confruntă deseori cu amenințări, hărțuire și acțiuni legale, ceea ce le restricționează tot mai mult capacitatea de a documenta și raporta problemele acute din societatea actuală.

02
/02
/24

În perioada 5 – 23 februarie 2024, Elite Art Gallery vă invită la expoziția artistului Leo Dolghier Oleg, „Symbiosis”, curatoriată de istoricul de artă, Felicia Acsinte. În cadrul vernisajului, care va avea loc pe data de 8 februarie, începând cu ora 18:00, expoziția va fi îmbogățită cu un element interactiv și dinamic, prezentat de artistul performer, Alexandru Medinschi, completând astfel călătoria vizuală printr-o experiență captivantă.

02
/02
/24

„Apropo de poveste” este despre poveste, poveștile în care credem cu toții și pe care ne place să le ascultăm. Dar povești reale, din socialul imediat. Proiectul propune un laborator de teatru dedicat tinerilor absolvenți, care combină ateliere pe estetici teatrale neconvenționale (măști, teatru-dans, teatru de animație) cu tematici sociale pentru a produce două producții noi de teatru, inovatoare.