39 de scurtmetraje de animație se bat pentru Premiul Publicului. Anim’est 2015
https://www.ziarulmetropolis.ro/39-de-scurtmetraje-de-animatie-se-bat-pentru-premiul-publicului-animest-2015/

Publicul prezent la cea de-a 10-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim’est e invitat să îşi ascută, încă o dată, atenţia şi creioanele: 39 de scurtmetraje de animaţie delicioase vor fi proiectate, anul acesta, în cadrul secţiunii speciale Animash. Prezentate şi premiate la festivaluri de film importante din lume, animaţiile scurte ce compun această secţiune a festivalului intră în competiţie pentru tradiţionalul vot al spectatorilor bucureşteni.

Un articol de Petre Ivan|9 septembrie 2015

Anim’est 2015 – Selecția de scurtmetraje este completată de 10 titluri de lungmetraj în afara secțiunilor competiționale, câteva dintre cele mai aclamate animații recente, recompensate cu premii renumite ale industriei și proiectate la o succesiune de festivaluri importante ca Annecy, Ottawa, Anima Mundi, Animfest Zagreb, Fantoche etc.

Un highlight al secțiunii Animash este lungmetrajul The Prophet, care a deschis Festivalul de la Annecy anul acesta. Filmul este

The Prophet

The Prophet

produs de Salma Hayek și regizat de Roger Allers, care a adus laolaltă nouă dintre cei mai apreciați animatori din lume, pentru a realiza episoade inspirate de „Profetul” cunoscutului Kahlil Gibran.

Un alt titlu important al secțiunii este Avril et le monde truqué / April and the Twisted World, câștigătorul Marelui Premiu la Annecy în regia lui Christian Desmares și Franck Ekinci, o poveste încântătoare desenată de mână despre aventurile unei fete pe nume

April (Marion Cotillard) în căutarea părinților ei, în Parisul anilor ’40. Fanii lui Hayao Miyazaki se vor bucura de proiecția documentarului Yume to kyôki no ôkoku /  The Kingdom of Dreams and Madness (r. Mami Sunada), o incursiune unică în

The Bigger Picture

The Bigger Picture

culisele celui mai celebru studio de animație japonez, Ghibli.

Cinci povestiri de Edgar Allan Poe prind viață în forma antologiei animate Extraordinary Tales (r. Raúl García), împrumutând vocile lui Sir Christopher Lee, Bela Lugosi, Julian Sands, Roger Corman și Guillermo del Toro.

Alain Gagnol și Jean-Loup Felicioli, regizorii animației nominalizate la Oscar A Cat in Paris, completează selecția cu Phantom Boy, ultima producție a studioului Folimage, din Franța, invitat la Anim’est anul trecut.

Cea de-a zecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim’est va avea loc în perioada 2-11 octombrie 2015 la Cinema Studio, Cinema Elvira Popescu şi la Re:Animation Hub.

Foto: Anim’est 2015 – animest.ro

09
/11
/22

CRONICĂ DE FILM Cineastul suedez Ruben Östlund a râs dintotdeauna de ridicolul şi prostia oamenilor, pornind de la compatrioţii săi şi mai ales de la cei din clasele de sus. În “Triangle of Sadness” (2022), filmul care i-a adus în acest an un al doilea Palme d`Or la Cannes, satira e împinsă la extrem.

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.