VIDEO Aproape 400 de proiecţii au adus 62.000 de spectatori la TIFF 2013
https://www.ziarulmetropolis.ro/400-de-proiectii-au-adus-62-000-de-spectatori-la-tiff-2013/

O ediţie efervescentă, cu 10 zile pline de proiecţii, concerte, expoziţii şi dezbateri, s-a încheiat duminică, 9 iunie, la Cluj-Napoca. Festivalul Internaţional de Film Transilvania a umplut din nou sălile de cinema şi a încântat publicul şi invitaţii.

Un articol de Andrada Văsii|13 iunie 2013

O ediție efervescentă, cu 10 zile pline de proiecții, concerte, expoziții și dezbateri, s-a încheiat duminică, 9 iunie, la Cluj-Napoca. Festivalul Internațional de Film Transilvania a umplut din nou sălile de cinema și a încântat publicul și invitații.

Aproape 400 de proiecții au adus peste 62.000 de spectatori plătitori la filme. Numărul total de spectatori prezenți – în afara proiecțiilor cu bilet – și la alte evenimente TIFF (workshopuri, prezentări, concerte și proiecții gratuite) și care au frecventat zilnic locurile amenajate în aer liber (Casa TIFF, Piața Unirii, Muzeul de Artă, Castelul Banffy de la Bonțida, Open Air Mănăștur) depășește însă 120.000, pe durata celor 10 zile de festival.

Pe lângă clujeni, formularele completate la ieșirea din săli arată că TIFF-ul a atras mulți cinefili din alte orașe ale țării: București, Bistrița, Dej, Turda, Oradea, Sibiu, Arad, Târgu Mureș sau Sfîntu Gheorghe.

190 de filme și 1233 de invitați

Selecția realizată de directorul artistic Mihai Chirilov a cuprins 190 de filme – dintre care 155 de lungmetraje – din 53 de țări. Ca în fiecare an, TIFF-ul aduce la Cluj câteva dintre cele mai importante nume din industria filmului și presă de specialitate, 1233 de invitați și jurnaliști români și străini primind acreditare la festival.

Câștigătorul festivalului a fost filmul „Ship of Theseus“, „Corabia lui Tezeu“

Am petrecut doar trei zile aici, dar au fost trei zile foarte fericite. Am descoperit că România nu e atât de departe de Cehia, cum  pare pe hartă. Mi-am dat seama că suntem mult mai apropiați decât mi-am închipuit. Am călătorit în foarte multe țări, dar aici m-am simțit fericit. M-a emoționat foarte mult numărul de spectatori de la filmul meu, un film deja vechi. M-am simțit răsfățat la TIFF.

Jiří Menzel,
distins cu Premiul pentru întreaga carieră la TIFF

Peste 85.000 de accesări

Platforma online www.tiff.ro, updatată permanent cu ultimele noutăți și galerii multimedia, a fost accesată de 43.251 de vizitatori unici, în cele 10 zile de festival, 41% dintre ei fiind noi. Din cele 85.980 de accesări, aproximativ 10% au fost de pe telefonul mobil, cele mai des vizitate pagini fiind Program și Filme. Cei mai mulți au accesat site-ul din România, iar restul din Marea Britanie, Germania, Statele Unite, Ungaria, Franța, Italia, Olanda sau Austria. Pagina oficială de Facebook a TIFF a primit peste 5000 de fani noi în perioada festivalului, ajungând în acest moment la peste 33.600. Numărul de like-uri la postările echipei festivalului a depășit 16.500, iar cel de comentarii – 320.

405 voluntari au grijă ca ediția de anul acesta să fie cât mai bine organizată și mai plăcută pentru spectatori și invitați. În efortul organizatorilor de a implica și oameni cu mai multă experiență, pe lângă studenți și liceeni, cel mai matur dintre voluntarii cooptați anul acesta în echipa TIFF a avut 69 ani.

Un festival recunoscut peste hotare

„Screen International“, una dintre cele mai importante publicații din industria filmului, scria recent despre palmaresul festivalului și influența pe care TIFF-ul o are asupra dezvoltării orașului. Primăria Cluj-Napoca este prima autoritate locală din România care susține financiar digitalizarea unui cinematograf – Cinema Victoria, una dintre locațiile TIFF.

„Mai mult, orașul – cel de-al doilea ca mărime din România, după București, va deveni un centru al producției audiovizuale prin dezvoltarea Centrului Regional pentru Industrii Creative (cunoscut drept «Buftea de Cluj» – n.n.) cu finanțare prin fondurile de dezvoltare europene“, se arată în articol.

Primirea echipei, sălile pline și atmosfera din timpul festivalului i-a impresionat pe invitații speciali ai TIFF.

Este prima dată când vin aici. E dificil să vii aici după Cannes, dar sunt foarte fericit să fiu aici pentru că e multă energie și un public tânăr numeros. De asemenea, toată lumea se bucură că realizatorii de film fac Q&A-uri minunate, mult mai lungi decât în alte părți. Festivalul acesta e foarte democratic. Poți să vezi regizori faimoși bând o bere cu spectatorii.

Frédéric Boyer,
directorul Festivalului de Film de la Tribeca și membru al juriului Competiției

„Pentru mine, e uimitor să văd că lunea, la ora 15.00, sunt atât de mulți spectatori în cinematografe. Cred că de aceea există acest festival“, a spus regizorul György Pálfi (Taxidermia), membru al juriului.

Am făcut parte și din juriul unor festivaluri mari, precum cel de la Cannes, de la Veneția sau Berlin, dar filmele nu au fost așa de bine alese ca la TIFF. Aici competiția este foarte puternică, iar filmele sunt mai bine alese decât la competițiile mai mari.

Lynda Myles,
membră a juriului TIFF 2013

Jay Weissberg, critic de film al celebrei publicații americane „Variety“, a declarat, citat de Digi24, că „acest festival este unul dintre cele mai importante din circuitul festivalier. Eu merg la unul sau două festivaluri de film în fiecare lună, pe tot parcursul anului. Întotdeauna am spus că TIFF-ul este locul în care de, cel puțin 2-3 ori în timpul festivalului, sunt treaz când răsare soarele, pentru că stau într-o cafenea vorbind cu colegi și prieteni. Este un sentiment frumos, este ceea ce ar trebui să fie de fapt cinematografia, este ceea ce de fapt ar trebui să fie un festival de film“.

Info:

TIFF Sibiu va avea loc între 19 și 23 iunie, iar TIFF Miercurea Ciuc, între 26 și 30 iunie.

Facebook: TransilvaniaIFF

Twitter: #TIFF2013

Foto credit: TIFF, Nicu Cherciu

03
/07
/15

O expoziție intitulată ''Audrey Hepburn, portrete ale unui simbol” s-a inaugurat joi la National Portrait Gallery din Londra. Expoziţia va prezenta, până la 18 octombrie, 35 de imagini ale celebrei artiste împrumutate de fiii acesteia, Sean Hepburn Ferrer și Luca Dotti.

02
/07
/15

Ceau, Cinema! (Festival de Buzunar) se deschide oficial miercuri, 22 iulie, la Grădina de Vară « Capitol », cu unul dintre cele mai discutate documentare ale anului. Prezentat la festivalul de film Sundance şi la cel de la Edinburgh, Chuck Norris vs Comunism (Marea Britanie, România, 2015) invită publicul timişorean să rememoreze era în care filmele occidentale erau disponibile doar pe casete video traficate ilegal în România comunistă.

01
/07
/15

Filmul documentar Gone Wild, în regia lui Dan Curean, va fi proiectat la Cinema Muzeul Țăranului luni, 6 iulie, de la ora 19:00. Producția din 2012 arată o altă față a Deltei Dunării, bogată în faună și floră, concentrându-se în mod particular asupra poveștii cailor sălbatici.

01
/07
/15

Caravana Metropolis – Cinema în aer liber revine vara aceasta cu cele mai bune 11 filme europene și de autor, în 4 orașe din România! Evenimentul se va desfășura în perioada 7 iulie – 23 august la Arad (7-12 iulie),  Timișoara (14-19 iulie), Brașov (28 iulie-2 august) și Sibiu (18-23 august), iar intrarea la toate proiecțiile este liberă.

01
/07
/15

Festivalul internațional al filmului de animație Anim’est și-a încheiat duminică seara cea de-a doua ediţie, prin proiecţia în aer liber a filmului Minuscule – Valley of the Lost Ants, din Piaţa Sfatului. Încrezători în rezultate, organizatorii încep deja planurile şi pregătirile pentru ediția a treia.

01
/07
/15

Poveștile care au inspirat o lume întreagă se îngrămădesc pe marele ecran al maratonului ShortsUP, sâmbăta asta, în Pavilionul Central Romexpo. A 7-a ediție Noaptea Lungă a Filmelor Scurte mixează scurtmetrajul cu o instalație foto de Alex Gâlmeanu, mapping video creat de grupul de artiști Tip-Toe și muzică funk și disco mixată de nicecream.fm.

30
/06
/15

Sâmbătă, 4 iulie, spectatorii de la Noaptea Lungă a Filmelor Scurte vor descoperi experienţa cinemaului interactiv. Evenimentul debutează la ora 19.00, în Pavilionul Central Romexpo, cu un video-show realizat de artiştii TIPTOE şi o instalaţie vizuală creată de fotograful Alex Gâlmeanu. Filmele încep de la ora 22.00.

29
/06
/15

MARI FILME ROMÂNEŞTI UITATE „Baloane de curcubeu” (1982), al doilea lungmetraj, necunoscut, regizat de Iosif Demian, este unul dintre cele mai nedreptăţite filme româneşti. Un film burlesc, cu un comic spectaculos, scăpat însă cu destule „răni” după lupta prelungită cu cenzura, dar, din fericire, salvat de la dispariţie.

29
/06
/15

Filmele "Comoara", de Corneliu Porumboiu, "Un etaj mai jos", de Radu Muntean și "Aferim!", de Radu Jude participă la cea de-a 50-a ediție a Festivalului de la Karlovy Vary (3- 11 iulie), unul dintre cele mai importante evenimente de acest gen din Europa.

29
/06
/15

Este unul dintre cei mai buni şi mediatizaţi actori din generaţia lui. Poate fi văzut în spectacole de teatru, în filme, în scurtmetraje (aproape în toate scurtmetrajele), ba chiar (foarte des) şi în reclame la televizor.

29
/06
/15

Ben Affleck și Matt Damon sunt pregătiţi să facă un film desprel Chuck Blazer și scandalul FIFA, scrie prosoccertalk.nbcsports.com. The Hollywood Reporter precizează că Affleck se va fi alătura prietenului său, Damon, ca producători ai companiei Warner Bros, care a câștigat în războiul pe dreptul de autor pentru cartea lui Ken Basinger, "Houses of Deceit", ce oferă detalii despre corupția din FIFA.

28
/06
/15

CRONICĂ DE FILM Nominalizată la Premiile Academiei Europene de Film şi la Premiile Cesar, excentrica animaţie franceză „Jack şi mecanica inimii”, de Mathias Malzieu şi Stephane Berla, care a deschis cea de-a doua ediţie anime’st Braşov (25-28 iunie), este un romance muzical cu influenţe steampunk.

27
/06
/15

CRONICĂ DE FILM Ce au în comun nişte oi dornice de emancipare şi aventură, trolii din cutie consideraţi, pe nedrept, monştri şi mai multe ouă tari cu înclinaţii mafiote? Toţi sunt personajele din trei filme prezentate în cea de-a doua zi a anim’est-ului braşovean (25-28 iunie).