5 întrebări pentru actorii de la Teatrul Metropolis – George Rotaru
https://www.ziarulmetropolis.ro/5-intrebari-pentru-actorii-de-la-teatrul-metropolis-george-rotaru/

Actorii de la Metropolis răspund la cinci întrebări despre soarta teatrului autohton, într-o perioadă atipică şi delicată pentru scena românească.

Un articol de Ziarul Metropolis|15 iunie 2020

1. De ce v-a fost cel mai dor în timpul celor două luni de stare de urgență?

George Rotaru: Cel mai mult în perioada stării de urgență mi-a fost dor de familie și de prieteni.

2. Credeți că lumea se va schimba în urma acestei pandemii? În ce fel?

Da, cred că lumea se va schimba. Nu neapărat în bine, deși izolarea a dus inevitabil la introspecție și reevaluare a propriei existențe. Cred că oamenii au realizat care e cu adevărat rolul și importanța lor în societate iar acum în funcție de rezultatul la care au ajuns în urma propriei reevaluări, vor acționa în consecință.

3. Ce fel de spectacole credeți că vor căuta spectatorii la teatru după această experiență?

Cred că publicul de teatru va reveni în număr mare în sălile de spectacole, dar am mari îndoieli în ceea ce privește publicul larg. „Distanțarea socială“ va pune sub semnul întrebării orice demers de a participa la un spectacol. Este greu de anticipat cât de mult este dispus spectatorul să participe la un eveniment unde este supus unor riscuri pe care nu le poate controla. Așadar, cred că nu genul spectacolului va fi hotărâtor ci condițiile de participare la eveniment în sine.

4. Felul dumneavoastră de a vă raporta la teatru s-a schimbat în vreun fel? Credeți că teatrul va arăta altfel după revenirea la normal?

Relația mea cu teatrul rămâne neschimbată, dar sunt destul de mâhnit în ceea ce privește modul în care societatea civilă apreciază breasla actorilor. Sunt prea multe voci care nu consideră necesară această activitate. Paradoxal este faptul că deși actorii au fost un sprijin real în această perioadă, nu este deloc recunoscută influența lor. Cât timp va plana aspectul inutilității meseriei asupra societății și nu se va înțelege rostul nostru pe termen lung mi-e greu să anticipez cum va arăta teatrul după starea de urgență.

5. Dacă ați fi avut o baghetă magică în timpul acestei pandemii, care ar fi cele trei lucruri pe care le-ați fi schimbat sau le-ați schimba de acum încolo?

Aș schimba în primul rând modul de percepție al evenimentului cultural, calitatea lui și descoperirea unor mecanisme noi care să îmbrățișeze limbajele online și alte modalități de propagare a mesajului cultural.

09
/04
/24

Sorin Zlat Trio propune iubitorilor de jazz un nou concert pe scena Sălii Mari de la ARCUB – Hanul Gabroveni, Changing Times, un mix între cool jazz, post-bop, jazz contemporan și muzică de avangardă, pe 24 aprilie, de la ora 19.00.

08
/04
/24

Vineri, 12 aprilie, la ora 19:30, Teatrul Apropo așteaptă publicul, în mereu surprinzătoarea sală de spectacole din cartierul Pipera, la o nouă premieră teatrală: FERICIREA de Eric Assous, un spectacol care tratează cu umor și delicatețe o dilemă a fiecărui cuplu: dacă poți să iubești și poți fi iubit, fericirea are oare termen de valabilitate?

08
/04
/24

„Pictura este singurul mediu în care se poate exprima natura viscerală a lumii”, este de părere Adrian Ghenie, artistul ale cărui lucrări se regăsesc astăzi în cele mai importante colecții din lume – precum Centre Pompidou (din Paris) și The Metropolitan Museum of Art (din New York).

08
/04
/24

Centrul de Comunicare Vizuală anunță cea de-a noua ediție a Conferinței Naționale de Fotografie (CNF2024), care se va derula în perioada 20-21 aprilie, la București, și va marca un moment esențial în calendarul evenimentelor dedicate artei fotografice din țara noastră.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

05
/04
/24

Brașov Jazz & Blues Festival, unul dintre marile festivaluri urbane de gen din România, revine între 15 și 18 august 2024, cu cea de-a 12-a ediție, iar orașul Brașov va fi din nou gazdă pentru peste 100 de artiști din toate colțurile lumii, care vor învălui publicul în ritmurile vibrante ale muzicii născute din jazz și blues.

04
/04
/24

Evenimentele interdisciplinare propuse în proiectul de cercetare coregrafică ROOTS, un proiect AREAL co-finanțat de AFCN, vin în întâmpinarea crizei generalizate care ne împresoară, căutând soluții pe măsura complexității problemelor suprapuse și interdependente cu care ne confruntăm, îndemnând la o explorare a rădăcinilor ce unesc omul, societatea în care trăim și întreaga biosferă.

02
/04
/24

Institutul Cultural Român participă în premieră, prin ICR Bruxelles și Centrul Național al Cărții, cu un stand propriu la „Foire du livre de Bruxelles / Târgul Internațional de Carte de la Bruxelles”, care se va desfășura în perioada 4-7 aprilie 2024, la Centrul de expoziții Tour et Taxis din capitala Belgiei.

02
/04
/24

Mobius & The Institute transformă centrul Bucureștiului într-un hotspot al culturii Hip-hop. Cea mai mare expoziție a artistului Saddo ocupă Piața Amzei.