5 întrebări pentru actorii de la Teatrul Metropolis – George Rotaru
https://www.ziarulmetropolis.ro/5-intrebari-pentru-actorii-de-la-teatrul-metropolis-george-rotaru/

Actorii de la Metropolis răspund la cinci întrebări despre soarta teatrului autohton, într-o perioadă atipică şi delicată pentru scena românească.

Un articol de Ziarul Metropolis|15 iunie 2020

1. De ce v-a fost cel mai dor în timpul celor două luni de stare de urgență?

George Rotaru: Cel mai mult în perioada stării de urgență mi-a fost dor de familie și de prieteni.

2. Credeți că lumea se va schimba în urma acestei pandemii? În ce fel?

Da, cred că lumea se va schimba. Nu neapărat în bine, deși izolarea a dus inevitabil la introspecție și reevaluare a propriei existențe. Cred că oamenii au realizat care e cu adevărat rolul și importanța lor în societate iar acum în funcție de rezultatul la care au ajuns în urma propriei reevaluări, vor acționa în consecință.

3. Ce fel de spectacole credeți că vor căuta spectatorii la teatru după această experiență?

Cred că publicul de teatru va reveni în număr mare în sălile de spectacole, dar am mari îndoieli în ceea ce privește publicul larg. „Distanțarea socială“ va pune sub semnul întrebării orice demers de a participa la un spectacol. Este greu de anticipat cât de mult este dispus spectatorul să participe la un eveniment unde este supus unor riscuri pe care nu le poate controla. Așadar, cred că nu genul spectacolului va fi hotărâtor ci condițiile de participare la eveniment în sine.

4. Felul dumneavoastră de a vă raporta la teatru s-a schimbat în vreun fel? Credeți că teatrul va arăta altfel după revenirea la normal?

Relația mea cu teatrul rămâne neschimbată, dar sunt destul de mâhnit în ceea ce privește modul în care societatea civilă apreciază breasla actorilor. Sunt prea multe voci care nu consideră necesară această activitate. Paradoxal este faptul că deși actorii au fost un sprijin real în această perioadă, nu este deloc recunoscută influența lor. Cât timp va plana aspectul inutilității meseriei asupra societății și nu se va înțelege rostul nostru pe termen lung mi-e greu să anticipez cum va arăta teatrul după starea de urgență.

5. Dacă ați fi avut o baghetă magică în timpul acestei pandemii, care ar fi cele trei lucruri pe care le-ați fi schimbat sau le-ați schimba de acum încolo?

Aș schimba în primul rând modul de percepție al evenimentului cultural, calitatea lui și descoperirea unor mecanisme noi care să îmbrățișeze limbajele online și alte modalități de propagare a mesajului cultural.

21
/12
/23

Un nou volum de excepție a apărut recent în seria Anansi. Mentor a Editurii Pandora M: „Puterea artei” de Simon Schama, profesor de istorie și istoria artei la Columbia University și autorul a numeroase cărți de succes, autor de eseuri pentru The New Yorker și realizatorul și prezentatorul a zeci de documentare pentru BBC, PBS […]

20
/12
/23

Topul personal al celor mai bune filme exclusiv din 2023 e dominat de francezi şi americani, la care se adaugă un român şi un finlandez. O listă capricioasă şi aparent eterogenă.

20
/12
/23

Iana Salenko, Dinu Tamazlâcaru, Julian MacKay, Marina Minoiu și alte nume mari ale baletului mondial vin în România, pe 26 februarie, pentru un regal de balet care va avea loc, începând cu ora 20:00, în Sala Ion Caramitru a Teatrului Național I. L. Caragiale din București.

20
/12
/23

„Fii util. 7 reguli de viață”, cel mai recent volum semnat de Arnold Schwarzenegger și publicat de Lifestyle Publishing, parte a Grupului Editorial Trei, este un dialog intim între celebrul actor și fiecare dintre cititorii săi despre un subiect care interesează pe toată lumea, indiferent în colț al planetei ar trăi: cum să construim viața pe care ne-o dorim.

19
/12
/23

Pe 19 și 20 decembrie, de la ora 19:00, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, dirijat de Anna Ungureanu, susține spectacolul extraordinar „Pe drumul Crăciunului”, la Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București.

19
/12
/23

Sâmbătă, 16 decembrie 2023, în cadrul festivalului internațional de film studențesc CineMAiubit 2023, a avut loc conferința „Filmul și educația publicului tânăr”, organizată de Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București (UNATC) prin Centrul de Pedagogie și Studiu al Imaginii Sorin Botoșeneanu.

19
/12
/23

Crăciunul într-un sat ucrainean este decorul în care se petrece o poveste de dragoste presărată cu elemente fantastice: fierarul satului, Vakula, este nefericit în dragostea ce i-o poartă Oksanei, fiica unui moșier, care îi promite că se va căsători cu el doar dacă îi aduce pantofii auriți ai țarinei. Disperat, fierarul face un pact cu diavolul pentru a îndeplini dorința iubitei.

18
/12
/23

După debutul de succes cu expoziția personală „LIGHT. An airy view point of density” de la București, urmată de o nouă expoziție la New York, în toamna acestui an, Diana Nicolaie, designer și artist vizual, expune acum la Art Safari, cel mai important eveniment dedicat artei din România.

18
/12
/23

Pe 21 ianuarie 2024, la Sala Palatului, va avea loc un nou şi captivant show DISNEY : FROZEN – 10 ani.  Spectacolul face parte din turneul prin care Disney celebrează la nivel mondial 10 ani de la lansarea personajului fenomen ce a revoluționat lumea filmelor de animație.