5 Licee 5 Teatre, un proiect pentru noii spectatori
https://www.ziarulmetropolis.ro/5-licee-5-teatre-un-proiect-pentru-noii-spectatori/

Astăzi a avut loc conferinţa de lansare a proiectului 5 Licee 5 Teatre. Evenimentul a avut loc în sala de festivităţi a Colegiului Naţional ,,Matei Basarab’’ şi a reunit atât reprezentanţi ai teatrelor bucureştene, cât şi instituţii guvernamentale.

Un articol de Andrada Văsii|15 octombrie 2013

Astăzi a avut loc conferinţa de lansare a proiectului 5 Licee 5 teatre.  Evenimentul a avut loc în sala de festivităţi a Colegiului Naţional „Matei Basarab’’ şi a reunit atât reprezentanţi ai teatrelor bucureştene, cât şi instituţii guvernamentale.

Printre participanţi s-au numărat elevi de la cele cinci licee vizate de către program (Colegiul Naţional „Grigore Moisil’’, Liceul Teoretic „Marin Preda’’, Liceul Teoretic „Dante Alighieri’’, Colegiul Naţional „Matei Basarab’’ şi Colegiul Naţional „Tudor Vianu’’) şi profesorii responsabili de trupele de teatru.

Proiectul 5 Licee 5 Teatre, aflat la cea de-a III-a ediţie, este organizat cu sprijinul ECDL România, în parteneriat cu Inspectoratul  Şcolar Bucureşti şi face apel la experienţa şi talentul celor cinci teatre implicate (Teatrul Metropolis, Teatrul Nottara, Teatrul Mic, Teatrul Ion Creangă şi Teatrul Evreiesc de Stat).

Elevii vor vedea gratuit spectacole, în cadrul proiectului 5 Licee 5 Teatre

Reprezentanţii celor cinci instituţii de cultură s-au artătat foarte entuziasmaţi de posibilitatea de a participa la acest proiect.

În perioada octombrie – decembrie 2013, 150 de elevi implicaţi în 5 Licee 5 Teatre  vor participa la câte un spectacol  organizat de fiecare teatru implicat în program. La Gala proiectului, care va avea loc pe 9 decembrie, elevii vor avea de prezentat o piesă de maxim 20 de minute pe tema „Drepturile Omului’’.

Citiţi şi: Teatrul Metropolis participă la proiectul „5 Licee – 5 Teatre“ 

Pentru a le facilita demersul artistic, fiecare trupă de teatru va avea ocazia să lucreze cu un regizor şi un actor din teatrul partener. Astfel, Colegiul Naţional „Grigore Moisil’’ va lucra cu Teatrul Ion Creangă, Liceul Teoretic „Marin Preda’’ va lucra cu Teatrul Nottara, Liceul Teoretic „Dante Alighieri’’ va lucra cu Teatrul Mic, Colegiul Naţional „Matei Basarab’’ va lucra cu Teatrul Metropolis şi Colegiul Naţional „Tudor Vianu’’ va colabora cu Teatrul Evreiesc de Stat.

5 licee 5 teatre

Spectacol participant la cea de-a doua ediţie a proiectului 5 Licee 5 Teatre

Camelia Vlăduţ, PR Teatrul Mic, a declarat: „În teatru trebuie să ai un pic de nebunie. Aveţi şansa să participaţi într-un proiect foarte important. Prima dată când s-a organizat acest proiect, am venit pentru că aşa se face când ţi se cere ceva şi tu poţi să dai. În al doilea an am lucrat alături de Liceul Lazăr. A fost o mare bucurie să participăm; au fost spectacole minunate şi o concurenţă foarte acerbă. Acesta nu este un proiect superficial.”

Mirela Marin, actriţă la Teatrul Metropolis, a declarat că se află la a doua colaborare cu un liceu în cadrul acestui proiect. Actriţa se aşteaptă ca la cea de-a treia ediţie lucrurile să meargă „de la extraordinar în sus’’. Reprezentanţii teatrului Metropolis vor lucra alături de elevi şi de profesori, propunerile pentru piese venind din ambele părţi.

Reprezentanţii Colegiul Naţional „Tudor Vianu’’ implicaţi în proiectul 5 Licee 5 Teatre vor avea ocazia de a lucra alături de Maia Morgenstern  pe tot parcursul evenimentului.

Info:

Proiectul 5 Licee 5 Teatre îşi propune să sublinieze importanţa educaţiei nonformale în demersul educaţional. La Gala 5 Teatre 5 Licee vor participa şi reprezentanţi UNITER.

Foto credit: ECDL, spectacole participante la 5 Licee 5 Teatre

08
/01
/16

Spectacolul "Recviem", regizat de Alexandru Dabija, după un text scris de Matei Vişniec, cu o distribuţie formată din 20 de actori, va avea premiera pe 15 ianuarie, de la ora 20.00, la Sala Studio a Teatrului Naţional "I.L. Caragiale" din Bucureşti (TNB). De asemenea, Matei Vişniec va deschide şi seria de conferinţe ale anului 2016 la TNB, pe 17 ianuarie, de la ora 11.00, la Sala Atelier, cu tema "Teatru şi jurnalism".

08
/01
/16

Lansarea Programului „140 de ani de la naşterea marelui sculptor Constantin Brâncuşi“ va avea loc marți, 12 ianuarie 2016, de la ora 12, la sediul ICR (Aleea Alexandru 38, București). În cadrul evenimentului, vor fi proiectate fragmente din documentarul Brâncuși realizat de regizorul Cornel Mihalache în 1996, film consacrat ansamblului de la Târgu Jiu.

07
/01
/16

Unul dintre cele mai bune filme ale lui Mircea Daneliuc şi ale cinematografiei române a anilor `80, „Iacob” îşi păstrează nealterată forţa de a reda fără menajamente viaţa dură a unei comunităţi de oameni simpli, printr-un realism care capătă, în final, şi valenţe alegorice. 

07
/01
/16

Pentru primul eveniment al anului 2016, Stagiunea de marţi seara de la Ateneul Român a programat un recital inedit în care duo-ul alcătuit din Fernanda Romila şi Dan Racoveanu propune lucrari interpretate la spinetă și orgă.

07
/01
/16

CRONICĂ DE FILM Nu e mai nimic revelator în povestea americană de succes a unei femei care, pornind de jos, răzbate într-o lume a afacerilor dominată de bărbaţi. David O. Russell scapă totuşi „Joy” de capcanele melodramei de manual, învelind-o într-un ambalaj colorat şi relativ atrăgător.

07
/01
/16

Sâmbăta, de la ora 21.00, TVR 1 şi TVR HD difuzează câte două episoade din cea de-a patra serie a premiatului serial ce reconstituie atmosfera din lumea publicitarilor newyorkezi de mare influenţă din anii ’60. Primele două episoade – pe 9 ianuarie

07
/01
/16

Scriitorul Mircea Cărtărescu va fi invitatul Institutului Cultural Român și al Teatrului Dramatic Regal din Stockholm la un eveniment organizat pe 24 ianuarie, în parteneriat cu editura Albert Bonnier. Întâlnirea are ca punct de plecare publicarea în limba suedeză a volumului ''Levantul'', în 2015, în traducerea lui Inger Johansson.

07
/01
/16

Actrița de teatru și film Ioana Bulcă împlineşte astăzi 80 de ani! Prima sa apariție pe marele ecran a fost cea din filmul ''La Moara cu noroc'' (regia Victor Iliu, 1956), în rolul Anei, iar ultima în filmul lui Nae Caranfil ''Restul e tăcere'' (2007), cu rolul Aristizza Romanescu.

06
/01
/16

Maestrul de pe podium este una dintre figurile emblematice ale muzicii clasice. Dă din mâini și muzica se naște parcă din mișcările lui... Dar cum se poate ca un singur om, fără să scoată vreun sunet, înarmat cu doar o bucățică de lemn, să fie responsabil de rezultatul sonor a sute de persoane?

06
/01
/16

Primul concert al anului 2016 la Sala Radio va avea loc miercuri, 13 ianuarie, ora 19.00 şi stă sub semnul recunoştinței. Orchestra de Cameră Radio dedică acest eveniment memoriei dirijorului LUDOVIC BÁCS. Pentru mai bine de cinci decenii, cariera artistică a muzicianului a fost strâns legată de ansamblurile muzicale Radio România şi mai ales de Orchestra de Cameră Radio.

06
/01
/16

Ziua Culturii Naționale va fi celebrată vineri, 15 ianuarie 2016, de la ora 19.00, la Ateneul Român, prin spectacolul de muzică tradițională și poezie „La porțile ceriului". Evenimentul, organizat de Institutul Cultural Român în parteneriat cu Filarmonica „George Enescu" şi TVR, îi are ca protagoniști pe Grigore Leșe împreună cu invitații săi.

06
/01
/16

Teatrul În Culise deschide anul 2016 cu aniversarea a patru ani de existență prin 9 days of home theatre, un minifestival în care vor defila cele mai noi producții ale teatrului. Între 9 și 17 ianuarie iubitorii teatrului sunt invitați „acasă”, în mansarda La Scena (Calea Călărașilor nr. 55), pentru a se bucura de spectacol