“5 minutes Portrait Project” deschide Noaptea Lunga a Filmelor Scurte
https://www.ziarulmetropolis.ro/5-minutes-portrait-project-deschide-noaptea-lunga-a-filmelor-scurte/

Sâmbătă asta e Noaptea Lungă a Filmelor Scurte, maratonul iubitorilor de cinema ajuns la ediţia 7. De la 7 seara la 5 dimineaţa, spectatorii vor avea parte de 6 ore de scurtmetraje premiate plus un video-show care va aduce la viaţă imagini din filme în cea mai mare sală de cinema construită până acum în România – Pavilionul Central Romexpo.

Un articol de Petre Ivan|3 iulie 2015

Accesul la eveniment se face începând cu ora 19.00 iar filmele încep de la ora 21.30. Înainte de filme, ecranul pregătit pentru proiecţie va găzdui o instalaţie concepută de fotograful Alex Gâlmeanu.

“The 5 minutes Portrait Project” cuprinde fotografii în mişcare cu 50 de personalităţi de la noi, printre care Andreea Esca, Marius Manole, Tudor Giurgiu, Radu Beligan.

În ultimul an şi jumătate am înregistrat aproape 85 de subiecţi, dar proiectul este încă în desfăşurare. Criteriul selecţiei a fost statutul lor de <persoane publice>.  Subiectul a fost invitat să privească spre obiectiv timp de 5 minute, fără alte intervenţii. Sunt 25 de cadre pe secundă, 7500 de fotograme în 5 minute, din care nu o mai aleg pe cea mai bună ci le arăt pe toate. Pentru mine tipul ăsta de abordare e un mod alternativ de a realiza un potret. – Alex Gâlmeanu, fotograf.

Programul complet al evenimentului, disponibil aici.

Ediția 2015 Noaptea Lungă a Filmelor Scurte are loc sub acoperiș, iar confortul spectatorilor nu poate fi pus în pericol de vremea neplăcută.

Pavilionul Central Romexpo va găzdui 4000 de scaune în spațiul principal de proiecție și 100 de scaune în sala de cinema interactiv.

În spațiul exterior Romexpo va fi amenajat un pop-up food court cu bucătării urbane și experiențe culinare inedite.

Foto: Noaptea Lunga a Filmelor Scurte – shortsup.ro

30
/06
/20

Drama suedeză „Beartown/Scandalul” va avea premiera în toate teritoriile HBO Europe, în această toamnă. Serialul, bazat pe romanul bestseller al lui Fredrik Backman, este regizat de Peter Grönlund și îi are în rolurile principale pe Ulf Stenberg, Aliette Opheim, Tobias Zilliacus, Miriam Benthe și Oliver Dufaker.

29
/06
/20

Cele mai noi filme distribuite pe ecranele din România de către Independența Film se văd la TIFF (31 iulie - 9 august, Cluj), în timp ce contul de Vimeo al casei de distribuție primește titluri de referință, producții prezentate și premiate la Cannes.

25
/06
/20

”Grilele, genurile, toate categoriile fixate sunt inamicii criticului” şi ”Libertatea criticului este de a nu se supune ierarhiilor gata făcute”. Sunt doar două dintre numeroasele idei stimulante despre critica de film dintr-un dosar din revista franceză „Cahiers du cinéma” pe aprilie, în ultimul număr înainte de schimbarea echipei editoriale.

21
/06
/20

CRONICĂ DE FILM Realizat în Franţa şi cu o distribuţie formată din Catherine Deneuve, Juliete Binoche şi Ethan Hawke, „La vérité”/”The Truth” (2019) nu este printre cele mai reuşite titluri ale regizorului japonez Hirokazu Koreeda. Un film lejer, dar tonic.

19
/06
/20

Până pe 21 iunie, inclusiv, pot fi văzute gratuit scurtmetraje realizate de regizori români în timpul autoizolării impuse de pandemie, alături de o selecție de filme scurte din 21 de țăre europene, curatoriată de Andrei Tănăsescu, directorul artistic al acestei ediţii.

17
/06
/20

Fascinanta Italie, aflată în vizorul lumii, într-un an cu totul neobișnuit, este în centrul atenției și la Festivalul Internațional de Film Transilvania, de data aceasta, pentru cinema-ul ei seducător.

16
/06
/20

CRONICĂ DE CARTE Nu știu să existe vreo carte în limba română despre Alain Delon, nici măcar în traducere. Dar pentru că accesul la volume în limbi străine e mai ușor decât oricând, recomand două splendide albume în franceză – „L'encyclopédie Alain Delon” (2016) și „Alain Delon. Film par film” (2019).

12
/06
/20

CRONICĂ DE CARTE Cea mai nou apariţie în colecţia de cărţi de film a Editurii Noi Media Print, volumul „Noul cinema, două decenii şi ceva”, de Marian Sorin Rădulescu, adună o serie de texte ale criticului timişorean – de la eseuri mai elaborate, la simple note – despre câteva din filmele regizorilor reprezentativi ai cinematografiei române post-2000.

11
/06
/20

Cele mai bune documentare de mediu din ultimul an, alături de producții recente care s-au remarcat prin povești nebănuite, vor putea fi vizionate online, gratuit, în cadrul celei de-a 9-a ediții Pelicam - Festivalul Internațional de Film despre Mediu și Oameni, între 10-19 iulie.