50 de ani de Teleenciclopedia…
https://www.ziarulmetropolis.ro/50-de-ani-de-teleenciclopedia/

Acum 50 de ani, în 21 mai 1965, TVR difuza prima ediţie Teleenciclopedia. Astăzi, de la ora 17.10. (la TVR 1, TVR HD şi TVR+), în cadrul emisiunii Se zice că…, va fi celebrată îndrăgita şi nepieritoarea emisiune, alături de câteva dintre vocile Teleenciclopediei: Răzvan Theodorescu, Carmen Movileanu, Mihai Gruia Sandu şi Mircea Neacşa.

Un articol de Petre Ivan|20 mai 2015

Eurovision alături de Cerbul de Aur, Tezaur Folcloric, Teleenciclopedia reprezintă câteva dintre cele mai importante branduri ale Televiziunii Române.

Acum 50 de ani, mai precis, în 21 mai 1965, se difuza prima ediţie Teleenciclopedia. Celebra arie de pian şi orchestră compusă de Nicolae Kirculescu a fost aleasă de Adolf Oprescu, primul producător al Teleenciclopediei alături de Dumitru Udrescu, drept melodie de generic.

Pentru ca filmele documentare să poată fi urmărite în fiecare sâmbătă seară, o echipă de producători, redactori, ilustratori muzicali, editori a colaborat cu nume sonore ale culturii româneşti în calitate de voci sau consultanţi ştiinţifici.

Cum se alcătuieşte sumarul unei ediţii Teleenciclopedia ? Care sunt paşii pe care îi urmează un film de la statutul de propunere până la difuzare? Ce înseamnă munca de consultant ştiinţific? Ce subiecte ar alege fiecare dintre invitaţi dacă ar fi să întocmească un sumar al emisiunii, ce rubrici ar cuprinde acea ediţie Teleenciclopedia? Vocile sunt specializate pe subiecte?

Răspunsuri la aceste întrebări, dar şi întâmplări inedite de la realizarea emisiunii de-a lungul timpului puteţi afla de la invitaţii speciali de miercuri ai Ioanei Voicu şi ai Florinei Constantinescu.

„Şi tot la Se zice că…, ne amintim de vocile lui Florian Pittiş şi cea a lui Silviu Stănculescu, de lectura inegalabilei Mariana Zaharescu şi depănăm amintiri la telefon cu o altă voce a emisiunii Teleenciclopedia – Dinu Ianculescu”, spun Ioana Voicu şi Florina Constantinescu, prezentatoarele emisiunii de miercuri după-amiază de la TVR.

Foto: Teleenciclopedia – tvr

04
/01
/24

Anul 2024 se anunţă unul bogat în filme româneşti de autor, fie ele de ficţiune, documentare sau hibride. V-am pregătit, în exclusivitate, o listă cu cele mai aşteptate titluri, care cuprinde noi filme de regizori consacraţi precum Andrei Ujică, Radu Jude, Cristi Puiu, Stere Gulea, Eugen Jebeleanu, Adrian Sitaru, Tudor Giurgiu sau Emanuel Pârvu, precum şi câteva debuturi foarte promiţătoare.

29
/12
/23

Se anunţă o lună ianuarie bogată în filme pentru care merită să te deplasezi la cinema, inclusiv la multiplexuri. Distribuitorii - mari sau mici - scot o parte din artileria grea chiar de la începutul anului. Ţi-am făcut o listă cu opt titluri de neratat.

20
/12
/23

Topul personal al celor mai bune filme exclusiv din 2023 e dominat de francezi şi americani, la care se adaugă un român şi un finlandez. O listă capricioasă şi aparent eterogenă.

19
/12
/23

Sâmbătă, 16 decembrie 2023, în cadrul festivalului internațional de film studențesc CineMAiubit 2023, a avut loc conferința „Filmul și educația publicului tânăr”, organizată de Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București (UNATC) prin Centrul de Pedagogie și Studiu al Imaginii Sorin Botoșeneanu.

18
/12
/23

Pe 21 ianuarie 2024, la Sala Palatului, va avea loc un nou şi captivant show DISNEY : FROZEN – 10 ani.  Spectacolul face parte din turneul prin care Disney celebrează la nivel mondial 10 ani de la lansarea personajului fenomen ce a revoluționat lumea filmelor de animație.

15
/12
/23

OPINIE Ne-am obişnuit să ne plângem. Lumea nu prea mai merge la cinema, şi cu atât mai puţin la filmele de artă. Nu mai avem săli pentru cinematografia non-mainstream. Presa generalistă a renunţat la jurnalismul de cinema. 

11
/12
/23

Un concert extraordinar de muzică de film va avea loc la Opera Naţională din Bucureşti pe 12 decembrie, de la ora 19.00, organizat de Universitatea Națională de Muzică din București în parteneriat cu Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, Opera Națională din București, Arhiva Națională de Filme și universități de teatru și film din țară.

07
/12
/23

Legendarul cineast maghiar Béla Tarr va primi sâmbătă seară, la Berlin, un premiu onorific din partea Academiei Europene de Film. Cu această ocazie, publicăm un eseu despre cinemaul său foarte special.