56 de filme din 26 de țări. Începe Festivalul Filmului European!
https://www.ziarulmetropolis.ro/56-de-filme-din-26-de-tari-incepe-festivalul-filmului-european/

Cea de a XIX-a ediţie se va desfăşura în perioada 7-31 mai în Bucureşti şi în patru oraşe din ţară şi va debuta cu o premieră: filmul românesc Acasă la tata al regizorului Andrei Cohn (Bucureşti, Cinema Pro, joi, 7 mai, 19:30).

Un articol de Petre Ivan|6 mai 2015

În țară, Festivalul Filmului European va călători la Craiova, Iași, Tîrgu Mureș și, în premieră, la Hunedoara.

Organizat de Institutul Cultural Român, împreună cu Reprezentanţa Comisiei Europene în România, cu sprijinul ambasadelor şi centrelor culturale ale ţărilor europene, sub egida EUNIC București, Festivalul Filmului European 2015 le aduce cinefililor 56 de filme din 26 de țări. În plus vor avea loc 3 evenimente conexe dedicate iubitorilor de film și de animație, amatori și profesioniști (ateliere de educație cinematografică, de critică de film și de animație), dar şi un concert cu proiecții interactive și multe surprize de Ziua Europei în curtea Institutului Francez.

La toate manifestările din cadrul festivalului accesul este gratuit, pe baza unor tichete cu valoare nominală 0, care pot fi obținute de la casele de bilete în ziua proiecției. La Galele de deschidere și de închidere accesul se face pe bază de invitație. Detalii pe www.ffe.ro.

La Gala de deschidere a Festivalului, care va avea loc joi, 7 mai, la Cinema Pro, va fi proiectat filmul Acasă la tata (România, 2015) în prezența regizorului Andrei Cohn și a echipei.

Programul Festivalului conține un pachet consistent de film românesc: debuturile în lungmetraj al Anei Lungu (Autoportretul unei fete cuminți, 2015) și cel al lui Andrei Cohn (Acasă la tata, 2015), filmele care au participat în ediția din acest an a Festivalului Internațional de la Berlin – Aferim!  în regia lui Radu Jude (Ursul de Argint) și De ce eu? în regia lui Tudor Giurgiu.

Pe lista filmelor la care organizatorii se așteaptă ca sălile să fie neîncăpătoare se află zece premiere europene în România și numeroase producții europene premiate la festivaluri internaționale, printre care:

Ida, filmul polonez care a primit anul acesta Premiul Oscar pentru cel mai bun film într-o limbă străină,

Ida, un film de Pawel Pawlikowski

Ida, un film de Pawel Pawlikowski

Calvarul (Irlanda, 2014),

Gașca de fete (Franţa, 2014)

Dușmanul clasei (Slovenia, 2013),

Tăietura (coproducţie, 2014),

Miraj (Ungaria / Slovacia, 2014),

Hipocrat (Franța, 2014),

Pasolini (coproducție Franța-Belgia-Italia, 2014),

Acasă la Bergman (Suedia, 2013),

Miss Julie (coproducție, 2014) sau

Viktoria (coproducție Bulgaria-România, 2014) – care va fi proiectat la Gala de închidere a festivalului în prezența regizoarei Maya Vitkova și a producătoarei Anca Puiu.

Proiecţiile din Bucureşti vor avea loc la cinematografele Studio, Elvire Popesco și Cinema Pro, în perioada 7-14 mai.

Organizatorii și-au ținut promisiunea făcută în urmă cu un an și au pus pe harta festivalului alte patru orașe din țară, unde cinefilii vor putea vedea între 10 și 11 filme europene, astfel: Craiova (15-17 mai), Tîrgu Mureș și Iași (22-24 mai) și Hunedoara (29-31 mai).

Ambasadorul onorific, care a realizat și clipul de promovare a festivalului, este în acest an regizorul Tudor Giurgiu.

Foto: Festivalul Filmului European – ffe.ro

03
/07
/15

O expoziție intitulată ''Audrey Hepburn, portrete ale unui simbol” s-a inaugurat joi la National Portrait Gallery din Londra. Expoziţia va prezenta, până la 18 octombrie, 35 de imagini ale celebrei artiste împrumutate de fiii acesteia, Sean Hepburn Ferrer și Luca Dotti.

02
/07
/15

Ceau, Cinema! (Festival de Buzunar) se deschide oficial miercuri, 22 iulie, la Grădina de Vară « Capitol », cu unul dintre cele mai discutate documentare ale anului. Prezentat la festivalul de film Sundance şi la cel de la Edinburgh, Chuck Norris vs Comunism (Marea Britanie, România, 2015) invită publicul timişorean să rememoreze era în care filmele occidentale erau disponibile doar pe casete video traficate ilegal în România comunistă.

01
/07
/15

Filmul documentar Gone Wild, în regia lui Dan Curean, va fi proiectat la Cinema Muzeul Țăranului luni, 6 iulie, de la ora 19:00. Producția din 2012 arată o altă față a Deltei Dunării, bogată în faună și floră, concentrându-se în mod particular asupra poveștii cailor sălbatici.

01
/07
/15

Caravana Metropolis – Cinema în aer liber revine vara aceasta cu cele mai bune 11 filme europene și de autor, în 4 orașe din România! Evenimentul se va desfășura în perioada 7 iulie – 23 august la Arad (7-12 iulie),  Timișoara (14-19 iulie), Brașov (28 iulie-2 august) și Sibiu (18-23 august), iar intrarea la toate proiecțiile este liberă.

01
/07
/15

Festivalul internațional al filmului de animație Anim’est și-a încheiat duminică seara cea de-a doua ediţie, prin proiecţia în aer liber a filmului Minuscule – Valley of the Lost Ants, din Piaţa Sfatului. Încrezători în rezultate, organizatorii încep deja planurile şi pregătirile pentru ediția a treia.

01
/07
/15

Poveștile care au inspirat o lume întreagă se îngrămădesc pe marele ecran al maratonului ShortsUP, sâmbăta asta, în Pavilionul Central Romexpo. A 7-a ediție Noaptea Lungă a Filmelor Scurte mixează scurtmetrajul cu o instalație foto de Alex Gâlmeanu, mapping video creat de grupul de artiști Tip-Toe și muzică funk și disco mixată de nicecream.fm.

30
/06
/15

Sâmbătă, 4 iulie, spectatorii de la Noaptea Lungă a Filmelor Scurte vor descoperi experienţa cinemaului interactiv. Evenimentul debutează la ora 19.00, în Pavilionul Central Romexpo, cu un video-show realizat de artiştii TIPTOE şi o instalaţie vizuală creată de fotograful Alex Gâlmeanu. Filmele încep de la ora 22.00.

29
/06
/15

MARI FILME ROMÂNEŞTI UITATE „Baloane de curcubeu” (1982), al doilea lungmetraj, necunoscut, regizat de Iosif Demian, este unul dintre cele mai nedreptăţite filme româneşti. Un film burlesc, cu un comic spectaculos, scăpat însă cu destule „răni” după lupta prelungită cu cenzura, dar, din fericire, salvat de la dispariţie.

29
/06
/15

Filmele "Comoara", de Corneliu Porumboiu, "Un etaj mai jos", de Radu Muntean și "Aferim!", de Radu Jude participă la cea de-a 50-a ediție a Festivalului de la Karlovy Vary (3- 11 iulie), unul dintre cele mai importante evenimente de acest gen din Europa.

29
/06
/15

Este unul dintre cei mai buni şi mediatizaţi actori din generaţia lui. Poate fi văzut în spectacole de teatru, în filme, în scurtmetraje (aproape în toate scurtmetrajele), ba chiar (foarte des) şi în reclame la televizor.

29
/06
/15

Ben Affleck și Matt Damon sunt pregătiţi să facă un film desprel Chuck Blazer și scandalul FIFA, scrie prosoccertalk.nbcsports.com. The Hollywood Reporter precizează că Affleck se va fi alătura prietenului său, Damon, ca producători ai companiei Warner Bros, care a câștigat în războiul pe dreptul de autor pentru cartea lui Ken Basinger, "Houses of Deceit", ce oferă detalii despre corupția din FIFA.

28
/06
/15

CRONICĂ DE FILM Nominalizată la Premiile Academiei Europene de Film şi la Premiile Cesar, excentrica animaţie franceză „Jack şi mecanica inimii”, de Mathias Malzieu şi Stephane Berla, care a deschis cea de-a doua ediţie anime’st Braşov (25-28 iunie), este un romance muzical cu influenţe steampunk.

27
/06
/15

CRONICĂ DE FILM Ce au în comun nişte oi dornice de emancipare şi aventură, trolii din cutie consideraţi, pe nedrept, monştri şi mai multe ouă tari cu înclinaţii mafiote? Toţi sunt personajele din trei filme prezentate în cea de-a doua zi a anim’est-ului braşovean (25-28 iunie).