60 de spectacole invitate la Euromarionete Arad 2017
https://www.ziarulmetropolis.ro/60-de-spectacole-invitate-la-euromarionete-arad-2017/

Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad şi Trupa de Marionete Arad organizează, în perioada 16-20 mai 2017, cea de-a 18-a ediţie a Festivalului Internaţional al Teatrului de Animaţie. Directorul artistic este Christian Caimacan.

Un articol de Petre Ivan|6 mai 2017

 În cadrul evenimentului sunt invitate doisprezece spectacole din cele patru puncte cardinale ale țării și șase trupe din Anglia, Germania, Grecia, Italia, Portugalia și Ungaria.

În cele cinci zile de festival publicul arădean va putea vedea peste 60 de spectacole: 21 dintre ele pe scena mare a Teatrului Clasic Arad, a Trupei de Marionete și, pentru prima dată, în sala Cinema Arta; alte peste 40 de spectacole se vor juca în diverse spații din Arad (zone pietonale, parcuri, școli, licee, etc.)

Spectatorii mici și mari vor fi purtați în lumea fermecată a poveștilor de pretutindeni – de la Mica sirenă, la Submarinul galben, Flautul fermecat și Cenușăreasa până la Cufărul magic, Iedul cu trei capre și până la Povestea lui Hansel și Gretel – bucurându-se de prezența unor păpușari de renume internațional din România și din Europa.

De neratat este și expoziția Vitrina cu marionete, deschisă în perioada 1 mai – 1 iunie, ce prezintă o parte din colecţia de marionete a teatrului Arad, într-un cadru expoziţional original. În premieră, eroii care au dat viaţă atâtor poveşti de neuitat ale copilăriei vor fi expuși în vitrinele din centrul oraşului.Euromarionete Arad 2017

Ediția aniversară a Festivalului acordă o atenție deosebită unei ramuri puțin vizibilă în România, teatrul de păpuși itinerant. Vasilache și Marioara – celebrele păpuși autohtone – sunt gazdele primitoare ale marii familii europene din care fac parte artişti ambulanţi, vedete de necontestat ale teatrului de păpuşi itinerant care de secole străbat în lung şi-n lat drumurile Europei.

Exponenții unei tradiţii teatrale transmise pe cale orală de peste 500 de ani – Pulcinella din Italia, Don Roberto din Portugalia, Fasoulis din Grecia, Punch și Judy din Anglia și Vitéz László din Ungaria – vor fi prin tot Aradul și vor reîmprospăta imaginea surprinzătoarei păpuși.

Se spune „că una dintre primele forme de teatru practicate în Țările Române (pe la începutul secolului al XIX-lea) a fost, de fapt, un teatru de păpuși. Artiștii ambulanți ai secolelor trecute străbăteau bâlciurile organizate la marginea târgurilor și dădeau reprezentații de teatru cu ajutorul unor personaje-păpuși…”. (Doamna Smaragda Callimaki de C. Gane, Realitatea ilustrată, 15 iulie 1934).

Prin intermediul invitaților noștri și al păpușilor lor avem ocazia de a ne întoarce în timp și, mai mult decât atât, de a lua pulsul evenimentelor și tendințelor teatrale ale anului 2017 din Europa.

Așadar, vă așteptăm la Arad să vă convingeți că Festivalul Internațional al Teatrului de Animație – sărbătoare a teatrului dedicată păpușarilor și păpușilor de pretutindeni – este un eveniment în care măiestria, ingeniozitatea și creativitatea vor fi la cel mai înalt nivel.

Programul Festivalului poate fi consultat pe website-ul http://trupademarionete.ro/festivalul-euromarionete/ iar biletele pot fi achiziționate online de pe www.biletmaster.ro sau la casieria Teatrului.

Foto: Euromarionete Arad 2017 – trupademarionete.ro/festivalul-euromarionete/

23
/12
/15

Un episod din serialul de desene animate rusesc "Mașa și Mișka", de mare succes în toată lumea, care povestește aventurile unei fetițe și ale unui urs, a depășit un miliard de vizionări pe YouTube. În episodul numit "Mașa-Kașa", fetița descurcăreață pregătește cașă (cereale fierte în apă sau lapte, foarte populare la micul dejun), pe care le-o oferă tuturor animalelor din pădure.

23
/12
/15

INTERVIU „Îmi plac cel mai mult genurile amestecate – dramediile”, spune actriţa Mihaela Sîrbu, cunoscută pentru roluri din filme-reper recente ale Noului Cinema Românesc, precum „Aferim!”, „Toată lumea din familia noastră” şi „Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism”. Un interviu special despre actoria de film.

22
/12
/15

Andre Rieu va susține un concert la București pe 11 iunie 2016, în Piața Constituției, biletele având preţuri între 160 şi 800 de lei. Artistul olandez a susținut șapte concerte la București anul acesta în acompaniamentul orchestrei sale, sub privirile a peste 85.000 de spectatori.

22
/12
/15

Actorii pleacă prea repede, indiferent care le este vârsta biologică... 37 de ani în Teatrul Mic, filme, spectacole pentru televiziune, căldură, generozitate, iubire pentru meserie și pentru familie. Sorin Medeleni a încetat din viață într-o duminică. Casa de Producție TVR vă propune să îl revedeți pe Sorin Medeleni în spectacolul „Bătrâna și hoțul”, miercuri, 23 decembrie, de la ora 9.30, pe TVR2.

22
/12
/15

În anii '50 ai secolului trecut, Nicolae Labiş (2 decembrie 1935 - 22 decembrie 1956) şi Nichita Stănescu erau doi poeţi foarte tineri, în plină ascensiune. Amândoi au devenit rapid celebri. Mai întâi Labiş. Puţin mai târziu, Nichita.

22
/12
/15

Știați când se primeau crenvurștii la restaurantul Berlin din centrul Bucureștiului? Dar de „povestea cozii” ați auzit? Oare cum se iubea la 14 grade, cu zăpada intrată în apartament? Câțiva scriitori români deapănă, cu haz, amintiri din comunism.

22
/12
/15

Grand Cinema & More răsplătește iubitorii de balet cu o experiență unică în luna ianuarie, la Moscova. Câștigătoarea promoției Bolshoi desfășurată în perioada 15 octombrie – 14 decembrie este Elena Carmen Rădulescu, din București, care va viziona spectacolul “Îmblânzirea Scorpiei” din 24 ianuarie 2016, direct pe scena celebrului teatru Bolshoi din Moscova. 

21
/12
/15

Șase filme propuse anul acesta la Oscarul pentru Cel mai bun film străin vor fi proiectate între 8 și 10 ianuarie 2016 la Cinema Union din București. Weekend-ul de Oscar include două dintre peliculele care au fost anunțate de curând pe lista scurtă la premiul Oscar și au șanse la o nominalizare: Mustang (Franța) și Le tout nouveau testament (Belgia). Celelalte filme din program: Aferim!, The Assassin, Rams și Arabian Nights.

21
/12
/15

Anul 2015 a fost unul destul de bun pentru cinematografia română, după un dezastruos 2014: peste 20 de lungmetraje de ficţiune şi documentare, dintre care multe debuturi, lansate în cinematografe sau exclusiv la HBO, prezenţe în festivaluri importante şi câteva premii.

21
/12
/15

În vremea în care în satele de pe malul Argeșului, portocalele și bananele erau semn clar că se sfârșește anul, curentul electric era un adevărat lux, la fel ca și pâinea, iar o noapte de program TV reprezenta un miracol, oamenii încă erau legați cu fire nevăzute de obiceiuri străvechi. Și ce obicei putea fi mai de căpătâi în acea perioadă de mare puținătate a hranei decât tăiatul porcului.

21
/12
/15

Actrița Stela Popescu s-a născut la 21 decembrie 1935, la Slobozia-Hodorogea, Orhei, Basarabia. După peste 55 de ani de carieră, dedicaţi teatrului şi filmului românesc, Teatrul de Comedie a realizat o expoziție de fotografie care rememorează unele dintre cele mai frumoase roluri ale ei pe scena acestui teatru.

20
/12
/15

FOTO/VIDEO EXCLUSIV Ziarul Metropolis. Prima lectură pentru spectacolul „Nemuritorul”, cu Radu Beligan, Maia Morgenstern și Marius Bodochi, în regia lui Dan Tudor, pe un text de Mona Radu, care va fi pus în scenă la Teatrelli, a avut loc cu câteva zile înainte de Crăciun.