65 de ani de teatru de marionete la Arad
https://www.ziarulmetropolis.ro/65-de-ani-de-teatru-de-marionete-la-arad/

Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad, Trupa Marionete aniversează zilele acestea 65 de ani de la primul spectacol de marionete din Arad. Cu această ocazie, sâmbătă, 7 mai şi duminică, 8 mai, de la ora 11.00, se vor juca spectacolele Dumbrava minunată, respectiv Hansel şi Gretel.

Un articol de Petre Ivan|6 mai 2016

Dumbrava minunată este o dramatizare după Mihail Sadoveanu de Emil Țigan, regia: Francisca Simionescu (producţie a Teatrului Clasic „Ioan Slavici” Arad, Trupa Marionete) , iar Hansel şi Gretel de Hanyecz-Debelka Róbert, după o idee de Fraţii Grimm, este un spectacol regizat de Szőke Kavinszki András (Teatrul “Regina Maria” Oradea, Trupa Arcadia).

Primul spectacol jucat de Teatrul Prichindel din Arad (aceasta fiind denumirea sa pe atunci), Secţie a teatrului de Stat, s-a numit Galoşul fermecat, iar din distribuţie au făcut parte actorii pregătiţi de şcoala de marionete din Bucureşti.

Direcţia de scenă era semnată de Sanda Diamantescu şi Crisitan Fragopol, un amănunt pitoresc fiind faptul că muzica scrisă de Edgar Cosma era interpretată live la pian de către actorul arădean Mişu Drăgoi.

La o distanţă de 65 de ani, actorii marionetişti arădeni şi păpuşarii orădeni reînvie suflul artistic al acelor ani cu două dintre spectacolele cele mai apreciate ale celor două trupe.

Dramatizată de către Emil Ţigan, director al Teatrului de Marionete din Arad în perioada 1986 – 1993, Dumbrava minunată s-a transformat într-un fermecător spectacol cu măşti şi marionete la fire scurte, o feerie cu lumini multicolore şi muzică antrenantă, o sărbătoare de zile mari savurată de copii de toate vârstele.

Acţiunea, deseori interactivă cu copiii, precum şi textul, care aduce prospeţime şi dă loc pentru improvizaţie, aduce savoare şi farmec acestei poveşti clasice şi bine cunoscute.

De asemenea, cele două spectacole ale trupelor din Arad şi Oradea vor marca şi deschiderea Festivalului Internaţional EuroMarionete (7-18 mai) dedicat anul acesta aniversării celor 65 de ani de la înfiinţarea Teatrului de Marionete din Arad

Foto: teatru de marionete – facebook.com/Teatrul-Clasic-Ioan-Slavici

17
/11
/23

Jessie J, Róisín Murphy, Katie Melua, Delia, Emma, José González, unii dintre cei mai în vogă și apreciați artiști ai momentului, ale căror comunități de fani și urmăritori însumează doar pe YouTube peste 12.000.000 de persoane din întreaga lume și care sunt ascultați de peste 25.000.000 de persoane lunar pe platforma Spotify, vin în premieră la Timișoara, în luna decembrie, pe scena evenimentului „Timișoara 2023 la nesfârșit”

16
/11
/23

Marți, 21 noiembrie, de la ora 19:00, la Sala Radio din București, violoniștii Simina Croitoru și Gabriel Croitoru, acompaniați de pianistul Horia Mihail, vor susține concertul de încheiere a ediției din acest an a Turneului ”Vioara lui Enescu”.

16
/11
/23

Lanțul de cinematografe HAPPY CINEMA, prezent în București, Focșani, Alexandria, Buzău, Vaslui, Botoșani, Bacău și Bistrița, se extinde cu 4 cinematografe noi în țară (București și Slobozia) și unul în Republica Moldova, Chișinău. HAPPY CINEMA, brand cu capital 100% românesc, își consolidează poziția de top ca acoperire în țară.

14
/11
/23

"În lunile octombrie şi noiembrie am stat o lună la Timișoara ca bursier: am primit o bursă de creație Taifas în colaborare cu librăria La Două Bufnițe" - scriitorul Vasile Ernu îşi împărtăşeşte impresiile despre prima ediţie a unui nou festival timişorean.

14
/11
/23

Începând de vineri spectatorii sunt așteptați undeva în (v)estul sălbatic, în România anului 1944 când cel De-al Doilea Război Mondial se apropie de final. WARBOY spune povestea plină de emoție a unui adolescent care, încercând să salveze cei doi cai ai familiei, pornește într-o călătorie inițiatică, traversând peisajul sălbatic al Munților Apuseni.

14
/11
/23

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 15 noiembrie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Eu cânt și muntele dansează de Irene Solà, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Janei Balacciu Matei, carte distinsă cu Premiul pentru Literatură al Uniunii Europene 2020.

14
/11
/23

Documentarul-portret „𝑫𝒆 𝒄𝒆 𝒎𝒂̆ 𝒄𝒉𝒆𝒂𝒎𝒂̆ 𝑵𝒐𝒓𝒂, 𝒄𝒂̂𝒏𝒅 𝒄𝒆𝒓𝒖𝒍 𝒎𝒆𝒖 𝒆 𝒔𝒆𝒏𝒊𝒏” (regie: Carla-Maria Teaha), care o aduce în prim-plan pe una dintre cele mai iubite scriitoare din România, se vede, începând de astăzi, în cinematografele din România, distribuit de Bad Unicorn.