70 de ani de la naşterea lui Freddie Mercury
https://www.ziarulmetropolis.ro/70-de-ani-de-la-nasterea-lui-freddie-mercury/

„Nu voi fi un rock star, voi fi o legendă.” – Freddie Mercury. Artistul născut în Zanzibar, considerat unul dintre cei mai mari cântăreţi de muzică rock din istorie, ar fi împlinit astăzi 70 de ani. O vârstă la care Freddie Mercury, liderul formaţiei britanice Queen, nu şi-ar fi dorit să ajungă: „Nu mă aştept să ajung la bătrâneţe. Mi-e totuna ce va fi. Ar fi plicticos să trăiesc până la şaptezeci de ani”.

Un articol de Petre Ivan|5 septembrie 2016

În urmă cu 70 de ani, într-o zi de 5 septembrie (1946) se năştea, în Zanzibar, Farrokh Bulsara, cel care a rămas cunoscut în istoria muzicii drept Freddie Mercury, liderul şi sufletul legendarei formaţii Queen.

Când a împlinit şapte ani, Freddie a fost trimis în India pentru a merge la Şcoala de băieţi „Sf. Petru”, unde a excelat la sport şi a învăţat să cânte la pian. După ce şi-a completat studiile, s-a alăturat mai multor formaţii şi ulterior a făcut parte din trupa Queen, unde s-a remarcat datorită vocii sale deosebite şi prestaţiilor live.

Freddie Mercury a scris numeroase hit-uri, printre acestea: „Bohemian Rhapsody”, „We Are The Champions”, „Killer Queen” sau „Little Thing Called Love”. În decursul carierei, a lansat şi două albume solo, „Mr. Bad Guy” (1985) şi „Barcelona” (1988).

Un concert nu este o interpretare live a albumului nostru. Este un eveniment teatral. – Freddie Mercury

Queen a lansat 15 albume până în 1991, a vândut peste o sută de milioane de discuri, mai mult  decât oricare altă formaţie şi a scos, în medie, un LP pe an, în vreme ce alte trupe renumite au nevoie chiar şi de patru ani pentru aceasta… O prolificitate formidabilă, dacă ne gândim că geniul lui Freddie era dublat de talentul şi inspiraşia celorlalţi trei membri ai grupului: Brian May  – „We will Rock You“,  Roger Taylor – „Radio Gaga“, John Deacon – „I Want To Break Free“.

Freddie Mercury s-a stins din viaţă la vârsta de 45 de ani, în noiembrie 1991, la o zi după ce a  anunţat public că este seropozitiv, cenuşa sa a ffiind împrăştiată pe lacul Geneva, lângă Montreux, Elveţia.

Foto: Freddie Mercury  – facebook

21
/11
/13

MEMORIA CULTURALĂ „Critica să urmărească spectacolele şi după premiere“ este titlul unui articol de opinie scris de Toma Caragiu în decembrie 1959, prin care actorul evidenţia greşelile pe care le fac criticii de teatru atunci când iau în vizor creatorii şi spectacolele lor.

18
/11
/13

MEMORIA CULTURALĂ Într-un articol publicat în februarie 1957 în revista „Teatrul“, Liviu Ciulei arăta câteva dintre secretele care îi făceau pe actori să strălucească pe scenă. Reproducem integral „micul dicţionar de măşti“ al lui Liviu Ciulei.

17
/11
/13

MEMORIA CULTURALĂ Omul de teatru Tony Bulandra, actor, organizator, director de trupă, animator, director de scenă, a trăit între 1881 şi 1943. În cartea „Amintiri... Amintiri...“, actriţa Lucia Sturdza Bulandra a explicat de ce a avut soţul ei atâta succes în carieră.

14
/11
/13

Biserica Ortodoxă Română îl sărbătoreşte pe 14 decembrie pe Sfântul Mucenic Filimon, ocrotitorul artiştilor. Până atunci, vă vom prezenta, în fiecare zi, timp de o lună, mari poveşti despre mari artişti români care nu mai sunt printre noi. Sfântul Filimon a vegheat şi asupra lor.

07
/08
/13

Marina Abramović (66 de ani), un artist performativ cu un destin colosal, vorbeşte despre motivaţiile din spatele artei sale, care a pus pe gânduri milioane de oameni. „Suferința este întotdeauna bună. Niciun fel de operă de artă măreață nu a fost creată dintr-un sentiment de fericire“.