75 de ani de istorie a Teatrului Țăndărică la Muzeul Copilului București
https://www.ziarulmetropolis.ro/75-de-ani-de-istorie-a-teatrului-tandarica-la-muzeul-copilului-bucuresti/

Teatrul de Animaţie Țăndărică va prezenta, în perioada august – decembrie 2020, la Muzeul Copilului din Bucureşti, proiectul Expoziţie Interactivă/Muzeul Itinerant Perpetuum Țăndărică, ce constă într-o prezentare artistică a patrimoniului Teatrului de Animaţie Țăndărică.

Un articol de Liliana Matei|21 august 2020

Păpușile sunt alese dintr-o istorie de 75 de ani a teatrului și marchează principalele repere de viziune plastică a teatrului de animație.

Particularitatea proiectului Perpetuum Țăndărică constă în caracterul contemporan al scenografiei de păpuși prin prezentarea tendințelor estetice și a tehnicilor actuale de construcție. Sunt expuși atât pașii de construcție a unei păpuși sau a unei marionete – obiect de joc sau operă de artă – cât și creațiile scenografiei de păpuși din repertoriul actual al Teatrului de Animație Țăndărică.

„Copilul își formează o cultură cu foarte multe imagini, gândește în imagini, se joacă cu imaginile, memorează vizual. Aud mereu sintagma „copiii de azi nu mai citesc”. Nu e chiar așa! Ei își iau informațiile altfel decât noi, trebuie să îi încurajăm să lucreze cu noua tehnologie, cu noile lor „cărți”, gadget-urile. Este esențial să ținem mereu cont de ei. Vrem să vină spre noi, așadar trebuie să avem grijă să nu îi plictisim, să nu îi „culturalizăm” forțat! Să vină la teatru ca la joacă, cu căutare, cu prietenie, cu fericire și chiar cu obrăznicie, dacă vreți. Să le asigurăm un loc în care ei să fie… Liberi”, a declarat Călin Mocanu, managerul Teatrului Țăndărică.

Muzeul Copiilor este un spațiu educativ, creativ și inovativ înființat la inițiativa Primarului General Gabriela Firea. Muzeul Copiilor va fi structurat pe secțiuni tematice – artă şi cultură, științe, geografie, istoria oraşului, tehnologie/ inovație şi gastronomie – în care vor fi organizate expoziții interactive, diverse evenimente, lecții deschise şi întâlniri cu artişti.

Expoziția „Perpetuum Țăndărică” este organizată de Primăria Capitalei prin Teatrul de Animație Țăndărică și poate fi vizitată în perioada august – decembrie 2020 la Muzeul Copilului din București.

26
/07
/23

O actriță care vorbește despre frică și despre lupta cu ea, despre șoapte timbrate și despre organul ei preferat de gândire: inima, într-un interviu sub formă de alfabet care o deslușește delicat și în profunzime: Antoaneta Cojocaru.

25
/07
/23

Pregătirile pentru Analogue Festival 2023 sunt în toi. Peste exact o lună, pe 25 august, pe platoul Făget de lângă Mioveni, vom da startul celei de-a doua ediții a festivalului, care propune publicului evadarea în natură și muzică. Anul acesta, pe lângă deja mult-așteptatele ridicări cu balonul cu aer cald sau activările-surpriză ale sponsorilor și partenerilor, organizatorii și-au propus să transforme locul într-un uriaș board game.

25
/07
/23

Această ediție a revistei Teatrul azi și-a dedicat accentele unui univers special al scenei: teatrul de animație, privit ca un act artistic mereu în transformare, în expansiune, nuanțat cultural, ideatic și estetic. Fiind o primă abordare amplă a acestei zone artistice în paginile revistei, coordonatorii acestui dosar, criticii de teatru Irina Zlotea și Octavian Szalad au ales să păstreze un profil general, dedicat actualității teatrului de păpuși și marionete din România și din lume.

25
/07
/23

De azi și până duminică, pe 30 iulie, poposește în Parcul Tăbăcăriei din Constanța, lângă Țara Piticilor, caravana Filme în aer liber și aduce publicului constănțean 6 proiecții în aer liber ale unor filme de Oscar, dar și spectacole de magie, percuție și pantomimă la care intrarea este liberă. Mai multe detalii se găsesc pe Facebook și pe https://filminaerliber.ro/.

25
/07
/23

Joi, 27 iulie, începe cea de-a IX-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru Ariel Vâlcea Fest, care pentru 4 zile transformă orașul într-un centru performativ ce adună trupe de teatru, regizori și actori veniți din toate colțurile țării dar și din afara României. Festivalul aduce în Râmnicu Vâlcea nume sonore din lumea teatrului, precum Maia Morgenstern, Marius Bodochi, Claudiu Bleonț, Anca Sigartău, Cristi Martin și mulți alții.

25
/07
/23

Pe 19 iulie, sute de vedete din România au fost prezente la avanpremiera de gală a filmului Barbie distribuit la nivel național de Vertical Entertainment, producție care a pictat întreaga lume în roz. Evenimentul a avut loc la Cineplexx din Băneasa Shopping City și a adus o mică parte din Lumea Barbie, spre încântarea celor prezenți.

23
/07
/23

Explorată, reconstruită din amintiri și închipuiri vârsta de aur rămâne un timp la care te întorci în gând, ca să scapi de prezent. Dar și ca să-l înțelegi. O invitație în copilăria scriitorului portughez, recompensat în 1998 cu Premiul Nobel pentru Literatură.

21
/07
/23

VIAȚA SECRETĂ A TABLOURILOR Ziarul Metropolis vă invită la mici incursiuni în existenţa nevăzută, uitată sau ignorată a imaginilor care ne fascinează. Unele au schimbat istoria artei, altele au rămas ascunse printre poveşti.