28 ianuarie în cultură – Martha Bibescu, Mândrie și prejudecată, Ismail Kadare
https://www.ziarulmetropolis.ro/28-ianuarie-in-cultura-martha-bibescu-mandrie-si-prejudecata-ismail-kadare/

Într-o zi de 28 ianuarie (1813) Jane Austen îşi publica cel de-al doilea roman, Mândrie şi prejudecată. Tradus în 35 de limbi şi “devenit o industrie globală”, volumul ocupă locul 32 în topul celor mai cerute cărţi în bibliotecile din întreaga lume.

Un articol de Petre Ivan|28 ianuarie 2016

28 ianuarie în cultură

1865 – A fost întemeiată Societatea culturală „Ateneul Român”, din iniţiative lui C. Esarcu, N. Kretzulescu şi V. A. Urechia. Prima conferinţă a fost ţinută în seara de 28 ianuarie 1865 în faţa unui public de aproximativ 500 de persoane, număr care avea să se mentina constant şi ca o particularitate majoritatea auditoriului era format din femei. Conferenţiar a fost C. Esarcu care a vorbit în acea seară despre “Regnul Animal”.

1880 – S-a născut pictorul Camil Ressu, membru titular al Academiei Române.

1886 – S-a născut principesa şi scriitoarea Martha Bibescu. Romancieră, poetă, om politic și memorialistă franceză de origine română s-a distins prin întreaga ei operă ca o prezență de mare noblețe spirituală. Fiică a lui Ion Lahovary, fost ministru al României la Paris și ministru de Externe și soție a prințului George Valentin Bibescu, Martha Bibescu  a fost una din primele femei-mason ale României.

28 ianuarie

(Martha Bibescu, 28 ianuarie 1889 – 28 noiembrie 1973)

1898 – A încetat din viaţă Alexandru Flechtenmacher, compozitor, dirijor şi pedagog român, întemeietorul şi primul director al Conservatorului din Bucureşti.

1912 S –a născut pictorul american Jackson Pollock, unul din exponenții majori ai expresionismului abstract.

1931 – A încetat din viaţă generalul francez Henri Mathias Berthelot, membru de onoare al Academiei Române. A condus, în timpul Primului Război Mondial, misiunea militară franceză în România.

1936 – S –a născut scriitorul albanez Ismail Kadare. Comparat adesea cu Gogol, Kafka și Orwell, a fost nominalizat la Premiul Nobel pentru Literatură, iar romanele lui au fost publicate în peste 40 de țări. În 2005, Kadare a primit premiul inaugural Man Booker International Prize , iar în 2009, premiul Prince of Asturias pentru literature.

1949 – A fost înființat Consiliul Internațional al Muzicii.

1960 – S-a născut Adriana Grand, una dintre cele mai importante scenografe din România şi nu numai. Cunoscută şi premiată pentru creaţiile ei pe scene din România sau pe scene internaţionale, a lucrat cu unii dintre cei mai cunoscuţi regizori români, cea mai frumoasă colaborare rămânând cea cu Victor Ioan Frunză, care-i este şi partener de viaţă.

1986 – A avut loc catastrofa navetei spațiale „Challenger”, a cărei explozie, la 75 de secunde de la lansare, a provocat moartea celor 7 astronauți aflați la bord.

1972 – A încetat din viaţă scriitorul Dino Buzzati Traverso. Romanul „Deşertul tătarilor”, apărut în 1940, îi aduce consacrarea europeană.

2000 – A încetat din viaţă Aurel Grigoras, dirijorul Corului Radiodifuziunii Române timp de peste 30 de ani.

Foto cu 28 ianuarie : Mândrie și prejudecată, Martha Bibescu – cinemagia, wikipedia

27
/02
/24

Între 6 și 7 aprilie va avea loc Digital Nomad Summit, conferința dedicată celor care vor să lucreze și să trăiască oriunde în lume. Timp de două zile, 12 speakeri locali și internaționali vor oferi inspirație, povești și instrumente valabile pentru cei care vor să-și schimbe locuința și să lucreze din Asia sau Europa.

18
/11
/22

Începând cu anul 1999, pe data de 19 noiembrie se sărbătorește Ziua Internațională a Bărbatului. Obiectivele acestei zile includ concentrarea asupra sănătății bărbaților și băieților, îmbunătățirea relațiilor dintre sexe, promovarea egalității între sexe și prezentarea de modele masculine de urmat.

08
/04
/20

De la strângeri de fonduri pentru cei care au nevoie de sprijin în această perioadă, la diferite activități adaptate zilelor în care #stămacasă, români din toată țara continuă să creeze noi inițiative pe Facebook, cu scopul de a aduce un impact pozitiv în lupta cu epidemia de COVID-19. Indiferent de tema abordată, acestea reușesc să folosească instrumentele online pentru a aduce împreună comunități și a găsi soluții la dificultățile cu care se confruntă.