A cincea ediţie a Concertului regal: Evenimentul a strâns 70.000 de euro
https://www.ziarulmetropolis.ro/a-cincea-editie-a-concertului-regal-evenimentul-a-strans-70-000-de-euro/

Cea de-a cincea ediţie a Concertului regal caritabil s-a desfăşurat joi seară, la Ateneul Român din Bucureşti, în prezenţa Principesei Margareta şi a principilor Radu şi Nicolae ai României, suma strânsă în urma evenimentului fiind, potrivit datelor oficiale, de 70.000 de euro. Organizat de Fundaţia Principesa Margareta a României cu ocazia zilei de naştere a […]

Un articol de Andrada Văsii|26 octombrie 2012

Cea de-a cincea ediţie a Concertului regal caritabil s-a desfăşurat joi seară, la Ateneul Român din Bucureşti, în prezenţa Principesei Margareta şi a principilor Radu şi Nicolae ai României, suma strânsă în urma evenimentului fiind, potrivit datelor oficiale, de 70.000 de euro.

Organizat de Fundaţia Principesa Margareta a României cu ocazia zilei de naştere a Regelui Mihai I, care, joi, a împlinit 91 de ani, Concertul regal caritabil în beneficiul programului „Tinere Talente” a fost susţinut de violonistul Alexandru Tomescu şi orchestra Stradivarius, dirijată de Gabriel Bebeşelea.

 

Primiţi cu aplauze şi reverenţe de invitaţi şi public, membrii familiei regale şi-au ocupat locurile în loja centrală a Ateneului Român, iar, după intonarea Imnului regal, Principesa Margareta a susţinut un discurs de mulţumire pentru cei care, prin prezenţa lor în sală, au contribuit la strângerea de fonduri pentru acordarea de burse în cadrul programului „Tinere Talente”.

„Prezenţa voastră este dovada că România are încrederea de a continua talentul naţional. Proiectul «Tinere Talente» este susţinut de societate. Teodora, Vlad, Ilinca, Mircea şi ceilalţi 28 de tineri suţinuţi anul acesta reprezintă viitorul României frumoase. Cu ajutorul vostru, vom strânge banii necesari pentru ca, în anul 2013, o nouă generaţie de tineri să aibă asigurat tot ce este necesar să participe la concerte, expoziţii şi cursuri de specializare în România şi în străinătate. Mă bucur să văd că se investeşte cu încredere în elita culturii şi în viitorul ţării. (…) Astăzi, de ziua tatălui meu, Regele Mihai, vă doresc să petreceţi o seară minunată alături de valoroşii muzicieni Alexandru Tomescu, Gabriel Bebeşelea şi Ansamblul Stradivarius!”, a fost discursul Principesei Margareta.

Concertul a strâns, anul acesta, aproximativ 70.000 de euro. Banii sunt suficienţi pentru ca, anul viitor, 35 de tineri talentaţi să fie sprijiniţi cu burse în valoare de 2.000 de euro fiecare.

Juriul pentru selectarea bursierilor din 2012 a fost compus din Ileana Dana Marinescu (artist vizual), Petru Lucaci (pictor), Vladimir Zamfirescu (artist plastic), Iuri Isar (artist plastic, grafică), Virgil Scripcariu (sculptor), Gabriel Croitoru (violonist), Ionel Voineag (tenor), Emil Vişenescu (clarinetist), Miltiade Nenoiu (fagotist), Valentina Băinţan (redactor TVR Cultural) şi Viniciu Moroianu (pianist).

În 2012, de bursele în valoare de 2.000 de euro în cadrul programului „Tinere Talente” iniţiat de Fundaţia Principesa Margareta a României au beneficiat 28 de tineri – 14 muzicieni şi 14 artişti plastici. În urma participării lor la diverse concursuri, au câştigat 13 premii I, opt premii II, trei premii III şi patru premii speciale.

O parte dintre lucrările tinerilor bursieri au fost expuse, joi seară, în foaierul Ateneului Român.

Bilanţul acestui an mai cuprinde 47 de expoziţii de grup, care au găzduit lucrările tinerilor artişti plastici, 10 evenimente organizate de fundaţie, parteneri şi sponsori prin care a fost promovată arta tinerilor bursieri, 8 sesiuni de mentorat susţinute de personalităţi ale vieţii artistice, 7 tineri care au urmat cursuri de specializare în străinătate, 9 tineri participanţi la masterclass-uri, 2 proiecte de voluntariat organizate de bursierii de la arte plastice şi de care au beneficiat peste 1.570 de copii.

Programul „Tinere Talente” iniţiat de Fundaţia Principesa Margareta a României oferă în fiecare an burse de studiu, mentorat şi promovare pentru tineri muzicieni şi artişti plastici aflaţi la început de carieră şi în imposibilitatea de a se dezvolta pe viitor din motive financiare. Beneficiarii burselor au vârste cuprinse între 14 şi 24 de ani şi studiază la şcolile, liceele şi universităţile de artă din întreaga ţară. Bursele „Tinere Talente” se acordă pe perioada unui an calendaristic. La începutul fiecărui an, fundaţia evaluează candidaturile din punct de vedere social, iar juriile profesioniste alcătuite din artişti şi muzicieni consacraţi , profesori universitari şi oameni de cultură îi selectează pe cei mai buni dintre candidaţi în baza talentului şi potenţialului artistic.

Numărul burselor variază în fiecare an, în funcţie de de fondurile care sunt obţinute prin intermediul Concertului regal caritabil şi din alte donaţii şi sponsorizări.

Fundaţia Principesa Margareta a României a deschis în anul 2008 seria concertelor de caritate. Acestea sunt organizate anual, pe 25 octombrie, de ziua Regelui Mihai I.

Alexandru Tomescu, celebrul violonist român care, în 2007, a primit vioara Stradivarius Elder –Voicu, este considerat „îmblânzitor al oricărei forme de muzică”. După o fructuoasă carieră realizată în Europa şi în lume, presărată cu succese în săli renumite de concerte din Paris, New York şi Tokio, numele lui Alexandru Tomescu şi al viorii Stradivarius au devenit sinonime.

Ansamblul Stradivarius a fost înfiinţat în cadrul Fundaţiei Române pentru Excelenţă în Muzică, al cărei preşedinte este dirijorul român Christian Badea. Ansamblul este format din muzicieni tineri din România şi Republica Moldova, selecţionaţi în urma unor audiţii desfăşurate în marile centre universitare de profil din Iaşi, Cluj, Sibiu, Bucureşti şi Chişinău.

La doar 25 de ani, Gabriel Bebeşelea este deja recunoscut ca fiind „unul dintre cei mai talentaţi dirijori români ai generaţiei sale”, potrivit Jurnalului Festivalului „George Enescu”. După câştigarea premiului întâi la concursul de dirijat „Jeunesses Musicales”(2010), reputaţia sa a crescut rapid la nivel naţional. Începând cu stagiunea 2011/ 2012, a fost numit dirijor principal al Operei Naţionale Române din Iaşi, devenind astfel cel mai tânăr dirijor care ocupă o astfel de funcţie. În acelaşi timp, Gabriel Bebeşelea activează ca dirijor principal al Sibiu Youth Orchestra, fiind unul dintre fondatorii acestei orchestre în 2006.

Programul muzical al celei de-a cincea ediţii a concertului caritabil a cuprins „Anotimpurile”de Antonio Vivaldi şi „Cele patru anotimpuri”de Astor Pizzola. Fascinaţi de interpretarea lui Alexandru Tomescu şi de acordurile viorii Stradivarius Elder – Voicu, cele peste 800 de persoane prezente în sala Ateneului Român au cerut de două ori revenirea pe scenă a violonistului.

Cea de-a cincea ediţie a Concertului caritabil va fi difuzată la postul TVR 1, în cadrul a două ediţii ale emisiunii „Ora Regelui”, pe 17 noiembrie, respectiv 25 noiembrie.

Sursa: Mediafax

30
/01
/24

În luna februarie, „Noaptea Albă a Filmului Românesc” este dedicată unui apreciat cineast, reprezentant al Noului Val în cinematografie: Cătălin Mitulescu regizor, scenarist şi producător. TVR Cultural, TVR Internațional și TVR Moldova invită telespectatorii în noaptea de sâmbătă, 3 spre 4 februarie, la un maraton cinematografic alături cele mai reprezentative şi premiate creaţii semnate de Cătălin Mitulescu.

30
/01
/24

Într-un spectacol-colaj mod portret, „Caracatița“, care marchează și prima întâlnire artistică a Catincăi Drăgănescu cu Teatrul Masca, regizoarea stratifică familia disfuncțională contemporană, în care părintele se cunoaște prin „Copilul meu, niciodată!”, iar copilul pare mai degrabă nevoit să se crească singur și, deloc întâmplător, să-și găsească refugiul în abuzul de substanțe.

30
/01
/24

Pentru pasionații de muzică cultă, apare o noutate pe segmentul evenimentelor live: o nouă serie de concerte va avea loc periodic, la Sala Dalles din Capitală, sub titulatura Musical Extravaganza: evenimentele aduc intensitatea şi culoarea operei și operetei într-un cadru mai personal, prin concerte cu repertoriu specific dar şi alte tipuri de sonorităţi, în adaptare clasică şi interpretarea unor nume consacrate ale scenei lirice.

30
/01
/24

Universul magic al filmelor de animație pentru copii își deschide porțile pentru publicul cu deficiențe de auz din România. Ochi și urechi, noul proiect pus la cale de Animest, cu sprijinul Fundației Orange, le va oferi spectatorilor o experiență de vizionare adaptată nevoilor lor, accesibilă atât în sala de cinema, cât și în sălile de clasă sau în fața ecranelor de acasă.

29
/01
/24

Duminică, 11 februarie 2024, de la ora 19:00, violoncelistul Marin Cazacu și Ansamblul Violoncellissimo vor susține un concert extraordinar pe scena Filarmonicii din Sofia, cu un program foarte divers: muzică de toate genurile, adaptată pentru violoncel, de la coloana sonorǎ a unor  filme celebre, la valsuri, marșuri și lucrări de Mozart în variantă... rock.

29
/01
/24

Primul concert al lunii februarie la Sala Radio vă invită la o frumoasă călătorie muzicală prin Viena imperială. Vineri, 2 februarie 2024 (19.00), veți asculta creații semnate de doi mari compozitori austrieci, care și-au desfășurat o mare parte din activitatea lor artistică în spațiul vienez – MOZART și BRUCKNER – lucrări interpretate de ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO, sub bagheta dirijorului vienez SASCHA GOETZEL.

29
/01
/24

Vika este un DJ carismatic în vârstă de 84 de ani și o adevărată vedetă a a scenei clubbingului din Varșovia. Confruntându-se cu trecerea timpului, Vika este de părere că vârsta este doar un număr și îi inspiră pe cei din jurul ei să își trăiască viața la maxim. Documentarul „Vika!” Este disponibil pe HBO Max.

29
/01
/24

Într-o lume și o industrie care se schimbă extrem de rapid, un renumit cineast italian, autor de modă veche, caută sens în filmele pe care le face, în dragoste, precum și în politică. Din 2 februarie, Un viitor luminos/ Il sol dell’avvenire, noul film al lui Nanni Moretti, o comedie care critică modul de a face filme al platformelor de streaming și apără viitorul cinematografului, are premiera în cinema, distribuit de Independența Film.

29
/01
/24

Pe 13 februarie, de la orele 18:30, SCENA  GÂNDIRII - Conferințele Operei Naționale București îl va avea ca invitat pe istoricul Adrian Cioroianu, care va susține prelegerea „MAREA TEMERE. Cât de probabil este un nou război global?”, prilej pentru o incursiune în miezul posibilităților și incertitudinilor actuale.