“A fost odată o pădure” – o călătorie în adâncurile junglei
https://www.ziarulmetropolis.ro/a-fost-odata-o-padure-o-calatorie-in-adancurile-junglei/

Il était une forêt / A fost odată o pădure, cel mai recent film documentar al lui Luc Jacquet (Marşul pinguinilor / La Marche de l’empereur), va intra în cinematografe începând din 14 iunie, distribuit de Independenţa Film.

Un articol de Liliana Matei|11 iunie 2014

Realizat de Luc Jacquet în colaborare cu The Walt Disney Company France, cu asociaţia franceză Wild-Touch şi împreună cu botanistul Francis Hallé, Il était une forêt / A fost odată o pădure este întruchiparea unui proiect mai vechi, acela de a face un film de mare amploare pe tema pădurilor virgine.

Pentru prima oară, o pădure tropicală se va naşte chiar sub ochii noştri. Filmul va introduce spectatorul într-o lume care nu a mai fost văzută niciodată. O lume de o  frumuseţe şi o naturaleţe fascinante, aflată într-un echilibru perfect, în care fiecare element – de la cel mai mic la cel mai mare – joacă un rol esenţial.

Il était une forêt este o călătorie în adâncurile junglei tropicale, chiar în inima Vieţii de pe Pământ, cel mai mare plămân natural al Terrei. Luc Jacquet ne invită acum să descoperim acest univers incredibil de luxuriant al pădurilor tropicale care, de milenii, evoluează chiar sub ochii noştri, într-o discreţie totală, protejându-şi secretele în spatele aparentei lor imobilităţi.

Il était une forêt / A fost odată o pădure, este distribuit în România de Independenţa Film şi va putea fi văzut la cinematograf începând de vineri, 13 iunie, la Cinemateca Union, la Noul Cinematograf al Regizorului Român (NCRR) și la Cinema Elvira Popescu (de sâmbătă, 14 iunie), din București.

Il était une forêt / A fost odată o pădure a fost filmat în două păduri de pe două continente diferite: în Gabon (Africa) şi în Peru (America).

Botanistul Francis Hallé explică: “Aceste două păduri prezintă caracteristici complet diferite. La prima vedere, ele par identice: lumina, sunetele, copacii, umiditatea etc. În ciuda acestui fapt, paradoxul este că nu există un singur copac, un singur animal care să fie la fel în ambele păduri. Totul este diferit. Dacă legi la ochi pe cineva şi-l iei cu tine într-una din aceste două păduri, dacă persoana respectivă nu este un specialist, el va fi incapabil să precizeze în care din cele două locuri de află, pe un continent sau pe celălalt. Şi acest lucru este valabil nu numai în America şi Africa, dar şi în Asia.”

Regizorul Luc Jacquet şi ideea filmului

Regizorul Luc Jacquet, autorul filmelor Marşul pinguinilor / La Marche de l’empereur şi Le renard et l’enfant / Fetița și vulpea, povesteşte despre proiectul Il était une forêt:

“În călătoriile mele prin întreaga lume am putut fi martor la degradarea planetei. Unele din cele mai frumoase şi bogate locuri sunt pe cale de dispariţie, fără ca noi să putem opri acest fenomen. Am creat Asociaţia Wild – Touch tocmai având convingerea că nu putem filma natura ca şi cum nimic nu s-ar înâmpla, pentru a pune în valoare experienţa mea şi notorietatea venite în urma filmului precedent, Marşul pinguinilor / La Marche de l’empereur, în slujba marilor cauze ale salvării mediului înconjurător.

Însoţind Marşul pinguinilor / La Marche de l’empereur pe toate continentele am realizat că, prin intermediul filmului, oamenii au devenit conştienţi de încălzirea globală şi de problema viitorului Antarcticii. Mulţi oameni de ştiinţă mi-au cerut să fac un film care să le susţină cauza. Eu am simţit nevoia să vorbesc într-un mod diferit despre păstrarea naturii, prin implicarea emoţiei cinema-ului şi a unei medieri ştiinţifice de calitate”.

Il était une forêt / A fost odată o pădure este adus în România de Independenţa Film, casă de distribuţie care promovează filme independente de referință, de nișă sau câștigătoare ale unor premii internaționale prestigioase.

Foto: captură film

 

12
/10
/16

“Toni Erdmann”, în regia lui Maren Ade, coprodus de Ada Solomon, desemnat drept cel mai bun film al anului de către Federația Internațională a Criticilor de Film (FIPRESCI), va deschide Festivalul Les Films de Cannes a Bucarest vineri, 14 octombrie, ora 18:30, în prezența regizoarei Maren Ade.

11
/10
/16

CRONICĂ DE FILM Filmat în bună parte în România, „Toni Erdmann”, al treilea lungmetraj al regizoarei germane Maren Ade, este o dramedie despre rolurile sociale şi măştile familiale spre care ne împinge viaţa şi de care ne este teamă să scăpăm pentru a redeveni noi înşine.

11
/10
/16

Abbas Kiarostami, unul dintre cei mai influenți cineaști ai ultimelor decenii, care s-a stins din viaţă, în iulie, anul acesta, la Paris, la vârsta de 76 de ani, va fi celebrat în cadrul unei retrospective la Les Films de Cannes à Bucarest (14 – 23 octombrie). Invitata specială, cu acest prilej, este actrița Mania Akbari, care va lua parte la proiecții și va discuta cu publicul în primele patru zile de festival.

10
/10
/16

“Sandra”, un scurtmeraj despre un grup de fete excentrice care sunt închise într-o pseudo-comunitate de fete în care violența și prietenia se împletesc într-un mod nefiresc a câștigat trofeul Timishort 2016 în valoare de 3500 de euro.

08
/10
/16

Rulează în cinematografele din țara noastră filmul artistic „Două lozuri” (regizor Paul Negoescu). Comedie românească, așadar mai puțin romantică și vag tragică. Nu se râde deloc rău.

07
/10
/16

Şapte dintre cele mai noi şi mai de succes producţii româneşti, printre care extrem de aşteptatele „Sieranevada” de Cristi Puiu şi „Inimi cicatrizate” de Radu Jude, dar şi clasicul „La Moara cu noroc” de Victor Iliu vor putea fi văzute, în cadrul unor proiecţii cu intrare liberă, la a doua ediţie a Zilelor Filmului Românesc la Chişinău, care va avea loc între 20 şi 23 octombrie la Cinema Odeon, cu participarea mai multor invitaţi speciali.

07
/10
/16

Actrița, regizoarea și scriitoarea Diane Keaton (70 de ani) va primi cea de-a 45-a distincție pentru întreaga carieră decernată de Institutul American de Film (AFI). Anterior, premiul a mai fost decernat printre alții lui John Williams, Jane Fonda, Mel Brooks și Morgan Freeman.

06
/10
/16

Între 17 și 23 octombrie 2016, Sibiul se conectează vreme de 7 zile cu realități din lumea largă pe calea filmului documentar, la Astra Film Festival, ediția cu numărul 23. Fuocoammare, premiat cu Ursul de Aur la Berlinale 2016, va fi proiectat vineri, 21 octombrie, de la ora 21:30 la Sala Thalia.

05
/10
/16

Pe când „Câini” încă nu intrase în cinematografe, l-am provocat pe regizorul Bogdan Mirică la o scurtă discuție despre zilele petrecute pe platoul de filmare, dar și despre ce înseamnă pentru el premiile, masterul de scenaristică de la Londra sau simpatia vizbilă a publicului pentru un film românesc.

05
/10
/16

Ediția #11 a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim'est are loc în perioada 7-16 octombrie, la Cinema Pro, Cinema Elvire Popesco, Cinemateca Eforie, Institutul Cervantes, Centrul CINETic, Club Fabrica și Club Control. Festivalul se deschide pe 7 octombrie cu La Tortue Rouge (Țestoasa roșie), o co-producție Franța-Belgia-Japonia în regia lui Michael Dudok de Wit.

05
/10
/16

De la incisive la joviale, cele 25 de filme selecționate în competiția Filminute 2016 aduc o gamă de perspective și povești captivante din 17 țări. Cea de-a 11-a ediție a FILMINUTE, festivalul internațional de filme de un minut, debutează în această săptămână cu o colecție a celor mai bune filme ultrascurte din lume, fiecare împachetând o poveste completă în fix un minut.

03
/10
/16

Maren Ade, regizoarea germană care a făcut senzație la Cannes cu o comedie filmată la București, Toni Erdmann, se va întâlni cu publicul, pentru prima dată, la Les Films de Cannes à Bucarest (14 – 23 octombrie). Filmul va fi proiectat în premieră în România pe 14 octombrie, în deschiderea festivalului

03
/10
/16

Între 17 și 23 octombrie 2016, Astra Film Festival propune o incursiune itinerantă de excepție de la cinemaul documentar clasic până la cele mai noi tehnologii pe care le experimentează filmul, de la vizionări colective în sala de cinema, la experiențe inedite de proiecții crossmedia 360 de grade în dom sau vizionări de filme cu ochelari de realitate virtuală.