A început CALEIDO, primul festival de teatru multicultural din România
https://www.ziarulmetropolis.ro/a-inceput-caleido-primul-festival-de-teatru-multicultural-din-romania/

În toamna aceasta numărăm minorităţile etnice din România şi punem reflectorul pe bogăţia culturală pe care acestea o aduc ţării. Fundaţia Amfiteatru organizează primul festival de teatru multietntic, între 27 noiembrie – 1 Decembrie, la Bucureşti. Spectacolele se vor juca la UnTeatru (Sfinţii Apostoli nr 44).

Un articol de Liliana Matei|28 noiembrie 2017

Accesul este gratuit (în limita locurilor disponibile) pe baza rezervărilor.

„Am norocul mereu de a întâlni oameni care nu dau senzația că aparțin unei majorități sau unei minorități etnice pentru că pur și simplu nu îi interesează tema asta, de altfel singura persoană care are ceva de obiectat legat de etnia maghiară e persoana mea: de când mă știu am pe cineva trist în mine care nu îmi dă pace, în sensul ăsta mă bucur că am ales Bucureștiul și nu Budapesta”, spune Istvan Teglas, actorul care participă în festival cu spectacolul „Hedwig and the Angry Inch: The Missing Half”.

CALEIDO E DESPRE REDESCOPERIREA UNOR MICI COMORI CULTURALE

Prin poveștile pe care le va scoate la iveală, CALEIDO va destupa minți și va deschide drumurile toleranței, apropiind oamenii indiferent de trecutul lor etnic. Anul 2015 a început cu atacurile de la Charlie Hebdo, a continuat cu violențele din SUA (Baltimore) și cu valul de refugiați sirieni care tranzitează Europa. Ideea unui festival multicultural a apărut în acest context, pe fondul intoleranței crescânde în România și Europa.

„Dacă unii construiesc ziduri, noi vrem să le spargem și să le înlocuim cu punți de comunicare: festivalul de teatru va fi un prim pas pentru un dialog intercultural mai profund. Pe lângă dimensiunea sa socială, festivalul de teatru CALEIDO e valoros pentru că teatrul românesc stă pe o moştenire etnică despre care are uneori mai puţine informaţii decât ar trebui şi care s-ar cuveni expusă mai bine publicului larg.

Despre asta vom si discuta, dupa fiecare piesa, impreuna cu actori si regizori prezenti in festival. Discutiile vor fi moderate de jurnalistul si scriitorul Andrei Craciun.

Anul acesta am lansat si o campanie socială: spectatorii pot veni cu mancare neperisabilă, sau ne pot da un mail dacă vor să cumpere un cadou pentru un copil, sa-i fie Moș Crăciun. Alimentele le vom distribui in comunitatea din Ferentari cu ajutorul Policy Center for Roma Minorities, iar cadourile le vom duce la Centrul Comunitare La Stela si Dana, tot din Ferentari”, precizează organizatorii.

PROGRAM

27 noiembrie:

  • Ora 18:00 Nu ne-am nascut in locul potrivit – regia: David Schwartz si Alice Monica Marinescu
  • Ora 21:30 The Sunset Limited – regia: Andrei si Andreea Grosu

28 noiembrie:

  • Ora 18:00 Hedwig and the Angry Inch: The Missing Half – regia: Iris Spiridon
  • Ora 21:30 Frig – regia: Alexandru Bogdan

29 noiembrie:

  • Ora 18:00 Îngrijitorul – regia: Radu Iacoban
  • Ora 21:30 Zeul Măcelului – regia: Dragoș Câmpan

30 noiembrie:

  • Ora 18:00 Opiniile unui Clovn – regia: Anca Maria Colteanu
  • Ora 21:30 Voyeur – regia: Claudiu Istodor

1 Decembrie:

  • Ora 18:00 Cine a omârat-o pe Szomna Ggransca – regia: Mihai Lukacs
  • Ora 21:30 Home – regia: Ionuț Oprea

Istvan Teglaș, în rolul Hedwig din „Hedwig and the Angry Inch: The Missing Half” (regia: Iris Spiridon). Foto: Ștefan Trăsnea

Foto sus: Steluța Popescu (imagine din spectacolul „Cine a omorât-o pe Szomna Grancsa?”)

05
/01
/24

Rebel Moon este un adevărat eveniment în universul producțiilor SF și de fantezie și rodul unor eforturi de decenii. În plus, lungmetrajul poartă semnătura lui Zack Snyder, cineastul din spatele filmelor 300 - Eroii de la Termopile, Man of Steel: Eroul și Armata celor morți.

05
/01
/24

“Lacul Lebedelor”, cel mai faimos spectacol de balet al tuturor timpurilor, revine pe scena Sălii Palatului din București, cu participarea extraordinară a ansamblului Operei Naționale București, asta după ce reprezentația de la începutul lunii decembrie a fost primită cu entuziasm de către public, fiind sold-out.

05
/01
/24

Luna iubirii începe la Sala Dalles în acorduri romantice, cu Chansons D’Amour: cele mai vibrante poveşti de dragoste şi momentele de maximă intensitate sentimentală din lirica universală şi din repertoriul pop-opera vor fi celebrate în acest eveniment în care se contopesc rafinamentul, pasiunea şi emoţia.

04
/01
/24

Anul 2024 se anunţă unul bogat în filme româneşti de autor, fie ele de ficţiune, documentare sau hibride. V-am pregătit, în exclusivitate, o listă cu cele mai aşteptate titluri, care cuprinde noi filme de regizori consacraţi precum Andrei Ujică, Radu Jude, Cristi Puiu, Stere Gulea, Eugen Jebeleanu, Adrian Sitaru, Tudor Giurgiu sau Emanuel Pârvu, precum şi câteva debuturi foarte promiţătoare.

29
/12
/23

Se anunţă o lună ianuarie bogată în filme pentru care merită să te deplasezi la cinema, inclusiv la multiplexuri. Distribuitorii - mari sau mici - scot o parte din artileria grea chiar de la începutul anului. Ţi-am făcut o listă cu opt titluri de neratat.

28
/12
/23

Cea de-a cincea ediție a festivalului Classix va avea loc la Iași în perioada 18 - 25 februarie 2024. Primele bilete și abonamente au fost puse în vânzare online. Conceptul dedicat „descoperirii dorinței” va domina Classix Festival 2024 în 8 capitole distincte, asociate fiecărui concert și spațiu.