A început CALEIDO, primul festival de teatru multicultural din România
https://www.ziarulmetropolis.ro/a-inceput-caleido-primul-festival-de-teatru-multicultural-din-romania/

În toamna aceasta numărăm minorităţile etnice din România şi punem reflectorul pe bogăţia culturală pe care acestea o aduc ţării. Fundaţia Amfiteatru organizează primul festival de teatru multietntic, între 27 noiembrie – 1 Decembrie, la Bucureşti. Spectacolele se vor juca la UnTeatru (Sfinţii Apostoli nr 44).

Un articol de Liliana Matei|28 noiembrie 2017

Accesul este gratuit (în limita locurilor disponibile) pe baza rezervărilor.

„Am norocul mereu de a întâlni oameni care nu dau senzația că aparțin unei majorități sau unei minorități etnice pentru că pur și simplu nu îi interesează tema asta, de altfel singura persoană care are ceva de obiectat legat de etnia maghiară e persoana mea: de când mă știu am pe cineva trist în mine care nu îmi dă pace, în sensul ăsta mă bucur că am ales Bucureștiul și nu Budapesta”, spune Istvan Teglas, actorul care participă în festival cu spectacolul „Hedwig and the Angry Inch: The Missing Half”.

CALEIDO E DESPRE REDESCOPERIREA UNOR MICI COMORI CULTURALE

Prin poveștile pe care le va scoate la iveală, CALEIDO va destupa minți și va deschide drumurile toleranței, apropiind oamenii indiferent de trecutul lor etnic. Anul 2015 a început cu atacurile de la Charlie Hebdo, a continuat cu violențele din SUA (Baltimore) și cu valul de refugiați sirieni care tranzitează Europa. Ideea unui festival multicultural a apărut în acest context, pe fondul intoleranței crescânde în România și Europa.

„Dacă unii construiesc ziduri, noi vrem să le spargem și să le înlocuim cu punți de comunicare: festivalul de teatru va fi un prim pas pentru un dialog intercultural mai profund. Pe lângă dimensiunea sa socială, festivalul de teatru CALEIDO e valoros pentru că teatrul românesc stă pe o moştenire etnică despre care are uneori mai puţine informaţii decât ar trebui şi care s-ar cuveni expusă mai bine publicului larg.

Despre asta vom si discuta, dupa fiecare piesa, impreuna cu actori si regizori prezenti in festival. Discutiile vor fi moderate de jurnalistul si scriitorul Andrei Craciun.

Anul acesta am lansat si o campanie socială: spectatorii pot veni cu mancare neperisabilă, sau ne pot da un mail dacă vor să cumpere un cadou pentru un copil, sa-i fie Moș Crăciun. Alimentele le vom distribui in comunitatea din Ferentari cu ajutorul Policy Center for Roma Minorities, iar cadourile le vom duce la Centrul Comunitare La Stela si Dana, tot din Ferentari”, precizează organizatorii.

PROGRAM

27 noiembrie:

  • Ora 18:00 Nu ne-am nascut in locul potrivit – regia: David Schwartz si Alice Monica Marinescu
  • Ora 21:30 The Sunset Limited – regia: Andrei si Andreea Grosu

28 noiembrie:

  • Ora 18:00 Hedwig and the Angry Inch: The Missing Half – regia: Iris Spiridon
  • Ora 21:30 Frig – regia: Alexandru Bogdan

29 noiembrie:

  • Ora 18:00 Îngrijitorul – regia: Radu Iacoban
  • Ora 21:30 Zeul Măcelului – regia: Dragoș Câmpan

30 noiembrie:

  • Ora 18:00 Opiniile unui Clovn – regia: Anca Maria Colteanu
  • Ora 21:30 Voyeur – regia: Claudiu Istodor

1 Decembrie:

  • Ora 18:00 Cine a omârat-o pe Szomna Ggransca – regia: Mihai Lukacs
  • Ora 21:30 Home – regia: Ionuț Oprea

Istvan Teglaș, în rolul Hedwig din „Hedwig and the Angry Inch: The Missing Half” (regia: Iris Spiridon). Foto: Ștefan Trăsnea

Foto sus: Steluța Popescu (imagine din spectacolul „Cine a omorât-o pe Szomna Grancsa?”)

27
/09
/23

Duminică s-a încheiat la București a 26-a ediție a Festivalului Internațional George Enescu printr-un concert susținut de Orchestra Regală Concertgebouw dirijată de Klaus Mäkelä cu o lucrare enesciană în interpretarea uneia dintre cele mai importante orchestre din lume: Uvertura de concert pe teme populare românești

26
/09
/23

Trăim secolul vitezei, vorbim repede, tastăm repede, aproape că am uitat cum se scrie de mână, cui îi mai pasă azi de virgule puse corect, de „i”-uri dublate, de verbe reflexive sau de expresii greşite?

26
/09
/23

Programul de educație cinematografică dedicat copiilor din localitățile fără cinematograf, cu acces limitat la cultură este în această săptămână în județul Mehedinți în școlile din localitățile Livezile și Vânju Mare iar în octombrie va fi în școlile din Hărman, județul Brașov.

26
/09
/23

Cea mai nouă premieră de la Teatrul Act, „Acasă la Zoo”, este un spectacol care poartă guler alb și mocasini, și care, după ce a asimilat toate tacâmurile și manierismele, și lentoarea de intelectual, și tactul folosit ca paravan pentru pudoare și pentru un comportament evitant, pune sub semnul întrebării noblețea civilizației, dusă la rang de dresaj.

26
/09
/23

Cea de-a IX-a ediție a „Premiilor Constantin Chiriac” a avut loc zilele trecute, în Prisăcani, satul natal al lui Constantin Chiriac, directorul general al Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu și președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, cel care a inițiat această competiție prin care elevii primesc recunoașterea calităților lor intelectuale și sufletești, pentru a-i angaja în destinul comunității.

26
/09
/23

Alejandro Durán este născut în Columbia, unde a terminat actoria. Se îndreaptă apoi spre regie, lucrând câteva spectacole în țara natală. Vine la București pentru un master la U.N.A.T.C. A pus în scenă la Teatrul Național din București și se pregătește să monteze la Teatrul Municipal din Miercurea Ciuc. La Teatrul Metropolis a avut premiera "Sunt un criminal și un tată de familie" de Fabio Rubiano.

25
/09
/23

Ediția a 13-a a Festivalului Bucharest Fringe – Maratonul Teatrului Independent s-a încheiat ieri, 24 septembrie, după 10 zile cu 28 de evenimente indoor și outdoor – spectacole în competiție, spectacole studențești, patru premiere teatrale, film, atelier de teatru, concert – care au ținut în atenția publicului cele mai tinere și fresh creații independente din București și din țară.

24
/09
/23

Insula Hydra. Soarele. Marea. Cel mai bun loc de unde poți privi luna. Iubire. Nebunie. Căutare. Depresie. Tristețe. Iubire. Sexualitate. Droguri. Sinucidere. Moarte. Artă. Iubire…