A început Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi, FILIT 2016
https://www.ziarulmetropolis.ro/a-inceput-festivalul-international-de-literatura-si-traducere-iasi-filit-2016/

Cea de-a patra ediţie a Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi, care a debutat astăzi, 26 octombrie, aduce în faţa publicului, până pe 30 octombrie, profesionişti din domeniul cărţii, atât din ţară cât şi din străinătate. În cele cinci zile de FILIT, la Iaşi vor fi prezenţi scriitori, traducători, editori, organizatori de festival, critici literari, librari, distribuitori de carte, manageri şi jurnalişti culturali.

Un articol de Petre Ivan|26 octombrie 2016

Festivalul ieşean cuprinde întâlniri şi discuţii între scriitori şi public, traducători şi public, expoziţii, lansări de carte, ateliere pentru elevi şi studenţi. Serile FILIT 2016, evenimente reprezentative ale festivalului, vor avea în centru cunoscuţi scriitori din ţară şi străinătate.

Pe 27 octombrie, începând cu ora 19.00, la Teatrul Naţional “Vasile Alecsandri” din Iaşi se va organiza „Seara Goncourt”, care îi va avea pe scenă pe Jean Rouaud, laureat al premiului Goncourt, şi pe Nicolas Cavaillès, recompensat cu premiul Goncourt pentru nuvelă.

Pe 28 octombrie, la Serile FILIT vor fi prezenţi scriitorii Florin Iaru, Radu Paraschivescu, Iulian Tănase şi Alex Tocilescu care vor dialoga la „Seara povestitorilor”, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu”.

În cea de a treia seară, pe 29 octombrie, Lucian Boia va vorbi despre „Istoria ca ficţiune”, în Aula BCU „Mihai Eminescu”.

FILIT 2016 aduce la Iași autori precum François-Henri Désérable (Franţa), Adela Greceanu, Doina Jela, Ciprian Măceşaru, Angelo Mitchievici, Bogdan Munteanu, Veronica Niculescu, Hanne Ørstavik (Norvegia), Dora Pavel, Cosmin Perţa, Marina Stepnova (Rusia), Cristian Teodorescu.

La  mesele rotunde şi evenimentele profesionale vor interveni cunoscuţi critici literari precum Al. Călinescu, Paul Cernat, Bianca Burţa Cernat, Luminiţa Corneanu, Bogdan Creţu, Cristina Hermeziu, Pascal Jourdana (Franţa), Dan C. Mihăilescu, Doris Mironescu, Claudiu Turcuş.

FILIT a debutat în 2013, atunci când a înregistrat peste 26.000 de vizitatori, după cum arată organizatorii.

Foto: FILIT 2016 – facebook

14
/02
/23

Scriitorul Dinu Flămând va participa la o serie de evenimente organizate în Mexic, în perioada 16-28 februarie 2023, cu sprijinul Institutului Cultural Român. Turneul va începe la Festivalul Internațional de Poezie „Jornadas Pellicerianas” și se va încheia cu participarea la evenimentul „Fandango de la lectura”, prezidat de Prima Doamnă a Mexicului, Beatriz Gutiérrez Müeller, în Veracruz.

12
/02
/23

„Nimic nu e imposibil. Un om, paisprezece vârfuri și reușita unei vieți” de Nimsdai Purja și „Casa de pe Riviera” de Natasha Lester sunt două dintre cărțile pe care vi le propunem pentru primele zile de primăvară. Ambele titluri vor apărea la Editura Nemira în martie.

10
/02
/23

De la cele mai dificile escalade din Alpi până la ascensiunile în premieră pe Annapurna, Makalu sau pe piscurile amețitoare ale Anzilor, aventurile legendarului alpinist Lionel Terray, cuprinse în volumul „Cuceritorii inutilului. Din Alpi în Annapurna” (Polirom, 2022), seduc cititorul prin măiestria stilului și prin întâmplările insolite sau dramatice ale protagoniștilor.

09
/02
/23

Categoria bestsellerelor Grupului Editorial ALL din reunește titluri noi din toate domeniile, oferindu-le cititorilor care le descoperă acum o plajă largă de opțiuni pentru lecturile personale sau pentru volumele dedicate studiului și perfecționării în sfera profesională. Iar începutul de an le aduce celor dornici să își îmbogățească biblioteca reduceri de până la 55% la cele mai îndrăgite titluri pentru toate vârstele.

08
/02
/23

Deși anul precedent a fost marcat de provocări pentru piața editorială, Editura Litera a reușit să aducă pe rafturile cititorilor bestsellere internaționale, romanele scriitorilor români contemporani, cele mai inovatoare cărți în materie de psihologie și o multitudine de titluri pentru toate tipurile de public.

07
/02
/23

Din ce în ce mai mulți oameni își îmbunătățesc rutina de citit cu audiobooks. Astfel 24% dintre români au încercat deja experiența cărților audio, iar pentru 72% dintre români formatul este unul care li se pare atractiv, conform unui studiu realizat de AHA Moments în 2022 (pe populația urbană digitalizată, 18-55 de ani, din România). 

05
/02
/23

Cele trei cărţi de cronici de film publicate de Romulus Rusan în anii `70-`80 au fost reeditate recent, într-un singur volum şi într-o ediţie de lux, în seria de autor pe care i-o dedică Editura Spandugino. O apariţie demnă de a fi salutată şi un bun pretext de recitire.

31
/01
/23

Radio România Cultural lansează a doua ediție a mesajului Rugă pentru pace, în cadrul Campaniei Viața într-o valiză, la un an de la invazia Rusiei în Ucraina, un război care a destabilizat o lume întreagă. Mesajul este citit tot de poeta Ana Blandiana, un simbol al libertății românești, scriitoarea care a transmis, în urmă cu un an, primul îndemn de pace printr-un scurt fragment din prefața cărții Ultimii martori de Svetlana Aleksievici, scriitoare născută în Ucraina și câștigătoare a premiului Nobel pentru Literatură.

26
/01
/23

Institutul de Istorie a Religiilor al Academiei Române și Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la expoziția „Manuscrisele inedite ale lui Mircea Eliade din patrimoniul Institutului de Istorie a Religiilor al Academiei Române”.