Romulus Rusan, cronicar de cinema
https://www.ziarulmetropolis.ro/romulus-rusan-cronicar-de-cinema/

Cele trei cărţi de cronici de film publicate de Romulus Rusan în anii `70-`80 au fost reeditate recent, într-un singur volum şi într-o ediţie de lux, în seria de autor pe care i-o dedică Editura Spandugino. O apariţie demnă de a fi salutată şi un bun pretext de recitire.

Un articol de Ionuţ Mareş|5 februarie 2023

Volumul, apărut în 2022, reuneşte cele trei cărţi în care Romulus Rusan (1935-2016) îşi adunase eseurile şi cronicile cinematografice publicate în perioada comunistă în revista România Literară (plus câteva interviuri despre filme realizate cu câţiva scriitori din epocă).

Este vorba de cărţile La început n-a fost cuvântul. Eseuri despre arta şi autorii filmului (Editura Meridiane, 1977), Arta fără muză (filmele şi martorii lor) (Editura Dacia, 1980) şi Filmar (Editura Eminescu, 1984).

„Pătrunzătoare exerciții de admirație, țesute cu migală pe blazonul celei de a șaptea arte intrate în Olimpul marilor creații, cronicile cinematografice ale lui Romulus Rusan reconstituie vârstele filmului, izvorâte dintr-o insolită mitologie a imaginii. Întreaga lume care gravitează în jurul „artei fără muză”, privită parcă printr-un periscop cu unghiuri fine de reglaj, își mistuie fervoarea într-un joc secund al realității, din ale cărui interstiții viața se multiplică în noi virtualități, căci destinul cinematografiei se întrepătrunde cu cel al omenirii înseși, din ultimul său secol. Cineaști, actori și spectatori – suntem cu toții martorii acestei fascinante călătorii a filmului de artă, încercând să întrezărim, dincolo de măști, gesturi sau obiecte, fața nevăzută a lumii” – Editura Spandugino

„Una dintre întrebările care au umilit şi zădărnicit mereu orgoliile artei a şaptea a fost aceea, pe bună dreptate şi cu îndărătnicie pusă de toţi scepticii: «Cât timp trăiește un film?» Nicio altă artă n-a trezit atâtea suspiciuni în privinţa perenităţii sale. Faptul că totuşi cinematograful le suscită trebuie să ne dea de gândit: sau nu este cu adevărat o artă, sau publicul său nu există încă de drept. Martorii lucizi ai acestei lupte nu pot să creadă că filmul este o simplă manie, ci văd, dimpotrivă, în el o credinţă care îşi recrutează discipolii dintre voluntarii încăpăţânaţi să nu accepte că arta ar fi pierdere de vreme. Filmul – vor aceștia să spere – este compensaţia pe care, încă din zorii săi, secolul al XX-lea, bântuit de atâtea înălţătoare şi decadente descoperiri, a ţinut s-o ofere artei tuturor timpurilor.” (Preambul la volumul „La început n-a fost cuvântul”)

Romulus Rusan a fost scriitor, critic de film, istoric şi editor. Autor a peste 20 de cărți, printre care America ogarului cenușiu, O călătorie spre marea interioară, Roua și bruma, Cauze provizorii, Permisul de pieton, Cronologia și geografia represiunii, Recensământul populației concentraționare.

De asemenea, a fost fondator al Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței de la Sighet, director al Centrului Internațional de Studii asupra Comunismului şi editor al colecțiilor de documente și studii istorice publicate de Fundația Academia Civică.

„Scriu sub presiunea timpului şi spaţiului, căci ştiu că mâine sunt mereu altul şi, amânând, aş înceta să fiu” – Romulus Rusan

 

Sursă foto: GDS

02
/04
/24

Institutul Cultural Român participă în premieră, prin ICR Bruxelles și Centrul Național al Cărții, cu un stand propriu la „Foire du livre de Bruxelles / Târgul Internațional de Carte de la Bruxelles”, care se va desfășura în perioada 4-7 aprilie 2024, la Centrul de expoziții Tour et Taxis din capitala Belgiei.

12
/03
/24

O nouă traducere din opera Elenei Ferrante a fost publicată de curând în colecția „Anansi. World Fiction” de la Editura Trei. Elena Ferrante e o scriitoare îndrăgită de cititorii din lumea întreagă începând de la publicarea bestsellerurilor internaționale ce alcătuiesc Tetralogia Napolitană.

28
/02
/24

Diana Vasile, PhD, psihoterapeut și Președinte al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei (ISTT), lansează astăzi cartea Anatomia traumei. Cum să ai o viață mai bună când sufletul te doare, publicată la editura Bookzone. Rezultatul a peste 25 de ani de studiu, practică și cercetare în domeniul psihotraumatologiei, cartea oferă o perspectivă completă asupra impactului traumei în viețile noastre, dar și asupra modalităților de recuperare post-traumatică.

28
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 28 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Numărul 2 de David Foenkinos – recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Iulianei Glăvan – ce aduce în prim-plan povestea unui destin atipic, a celui care a pierdut rolul lui Harry Potter în una dintre cele mai celebre ecranizări din toate timpurile. Este posibil ca un eșec să devină o sursă de putere? Romanul scriitorului francez oferă în locul unui răspuns o minunată parabolă despre virtuțile reconstruirii sinelui.

19
/02
/24

Crime Scene Press vă propune o lectură perfectă pentru luna februarie: romanul proaspăt ieșit de sub tipar Stăpânul Muntelui, de Anders de la Motte (trad. Daniela Ionescu), unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori suedezi de crime. Acest mistery care dă dependență, cu o atmosferă care te va bântui, te prinde de la prima pagină, urmărind o detectivă talentată care investighează una dintre cele mai întunecate laturi ale psihicului omenesc.

14
/02
/24

Joi, 15 februarie, începând cu ora 14:00, Biblioteca Metropolitană București, prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti, va organiza, la Sediul Central „Mihail Sadoveanu” din str. Tache Ionescu nr. 4 are loc o DEZBATERE EVENIMENT, dedicată Zilei Naționale a Lecturii.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

07
/02
/24

Editura Humanitas vă invită marți, 13 februarie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu istoricul Marc David Baer, profesor la London School of Economics and Political Science, istoricul Marian Coman și scriitoarea Sabina Fati despre volumul Otomanii: Hani, cezari și califi, o fascinantă nouă abordare a istoriei Imperiului Otoman.

05
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă marți, 6 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Borges și eu de Jay Parini, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea lui Mihnea Gafița, un road novel care emană o nesfârșită admirație pentru unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori ai secolului XX, un roman ce are la bază întâmplări petrecute în primăvara anului 1971.

31
/01
/24

RECOMANDĂRI Ziarul Metropolis vă recomandă, în prima lună din an, o întoarcere în fabuloasa lume a cărților. Biblioteci, obsesii, mistere, personaje și o pasiune salvatoare, în 3 cărți despre cărți, care fac deliciul oricărui iubitor de literatură.