A început TIFF 2023!
https://www.ziarulmetropolis.ro/a-inceput-tiff-2023/

200 de filme din 45 de ţări, 380 de proiecţii, peste 1000 de invitaţi – sunt doar câteva dintre cifrele ediţiei Festivalului International de Film Transilvania care şi-a deschis porţile vineri, 9 iunie.

Un articol de Ziarul Metropolis|10 iunie 2023

Actorii Timothy Spall, Geoffrey Rush, Darko Perić și regizorii Oliver Stone și Michel Franco sunt invitații speciali ai evenimentului care se va desfășura timp de 10 zile în 18 locații din Cluj-Napoca, Florești și Bonțida.

Primul weekend propune publicului întâlnirea cu actorul Timothy Spall, cunoscut pentru rolurile sale din cele mai importante filme britanice ale ultimilor 30 de ani, dar și din seria Harry Potter. Acesta a primit Premiul pentru Întreaga Activitate la Gala de Deschidere TIFF în Piața Unirii, moment urmat de proiecția comediei Confort nordic (Northern Comfort, r. Hafsteinn Gunnar Sigurosson).

Sâmbătă, 10 iunie, profesioniștii din cinema, dar și publicul, au putut lua parte la o întâlnire cu Spall, la Hotel Radisson Blu de la 10:30, pentru o conversație despre cariera sa, cu Mihai Chirilov, Directorul Artistic TIFF. 

Sâmbătă seara, la Bonțida va concerta artistul suedez Jay-Jay Johanson. Spectacolul va fi urmat de proiecția documentarului Ce mașinărie fantastică (And the King Said What a Fantastic Machine, r. Axel Danielson & Maximilien Van Aertryck). Duminică, tot la Bonțida, se va proiecta filmul Infinity Pool (r. Brandon Cronenberg), nerecomandat minorilor.

Programul primelor zile de festival include și proiecția unui documentar despre formația Omul cu Șobolani, urmată de un concert unplugged al trupei, sau cine-concertul Manasse (r. Jean Mihail, 1925), acompaniat live de cvartetul Volekh. În cinematografe sunt programate zeci de filme. De neratat sunt două filme de Oscar, Tár (r. Todd Field, SUA), cu Cate Blanchett, dar și Balena (The Whale, r.  Darren Aronofsky, SUA) cu Brendan Frasser. Cinefilii sunt așteptați și la Retrospectiva Jean-Luc Godard, la primele filme din competițiile oficiale sau la o proiecție specială a filmului Pădurea Spânzuraților, la 100 de ani de la nașterea lui Liviu Ciulei. Tot in weekend iau startul activitățile și filmele pentru copii și adolescenți în Cluj-Napoca și Florești.

Întregul program al festivalului poate fi descoperit pe tiff.ro sau în aplicația oficială.

Săptămâna viitoare, la Cluj-Napoca vin actorul australian Geoffrey Rush, regizorul american Oliver Stone, regizorul mexican Michel Franco și actorul sârb Darko Perić. Aceștia se vor întâlni cu publicul la proiecții speciale, dar și în cadrul unei serii de masterclass-uri. Regizorul Cristi Puiu și actrița Ana Maria Marinca se întorc și ei la TIFF. Lor li se adaugă alte sute de profesioniști români – actori, regizori sau producători.

Timp de 10 zile, la evenimentele din cadrul TIFF sunt așteptați peste 100.000 de participanți.

Detalii pe: tiff.ro | Facebook | Instagram | Youtube | TikTok

04
/10
/21

Până la 14 octombrie, în cadrul Cineclubului One World Romania, pot fi vizionate gratuit pe site-ul Sahia Vintage câteva din filmele documentare, aflate la granița dintre funcția utilitară și vena experimentală, ale lui Mircea Săucan, dar și ale lui Radu Gabrea, Tudor Eliad sau Sergiu Nicolaescu.

01
/10
/21

BFFF 2021 a inclus o secţiune competiţională internaţională, la care s-au înscris peste 100 de scurtmetraje de modă, oferind patru premii. Câștigătorii au fost selectați de un juriu format din profesioniști din film, advertising și modă de pe scena locală și cea internaţională: Grigor Devejiev - Creative Director Jam Project, Marley Hansen - curator Nowness, Marcin Kempski - fotograf de modă londonez, Sandra Bold - Global Creative Director Publicis și Ina Borcea - fashion editor Harpers Bazaar.

30
/09
/21

Spectacolul continuă, acțiunea escaladează și toată sala vibrează pentru cel mai așteptat film din ultima perioadă, super producția 'Nu e vreme de murit' ajunge în avanpremieră pe marile ecrane din 30 septembrie la Cineplexx Băneasa, Titan, Sibiu, Satu-Mare și Târgu-Mureș.

29
/09
/21

CRONICĂ DE FILM Pentru un film de debut al unui regizor de teatru care nu a mai făcut până acum cinema, „Câmp de maci” (2020), de Eugen Jebeleanu, are o rigoare estetică neaşteptată, dar şi o lipsă de încrâncenare demnă de salutat.

28
/09
/21

CRONICĂ DE FILM „Crai nou” (2021), debutul Alinei Grigore, recent câştigător la Festivalul de la San Sebastian, aduce un aer proaspăt în cinematografia română.

28
/09
/21

THE FRENCH DISPATCH, LAND, QUO VADIS, AIDA?, scurtmetraje românești și internaționale, cele mai apreciate filme românești ale momentului si filmele premiate la Festival se văd în cadrul Retrospectivei ANONIMUL 2021 la ARCUB, Cinema Elvire Popesco și Terasa Institutului Francez între 28 septembrie și 3 octombrie.

27
/09
/21

În ultima săptămână din septembrie, „Cinema sub clar de lună“ aduce pe ecranul din Grădina Muzeului Național al Literaturii Române două dintre cele mai noi filme românești, Câmp de maci și documentarul Spioni de ocazie, alături de producții străine care au avut un parcurs spectaculos: Night of the Kings, aflat pe lista scurtă la premiile Oscar, și Apples, co-produs de Cate Blanchett și propus anul trecut de Grecia la Oscarul pentru Cel mai bun film internațional.

27
/09
/21

Frumoasa și bestia întâlnește viitorul tehnologiei în Belle, producția-fenomen semnată de regizorul japonez Mamoru Hosoda, care va deschide cea de-a 16-a ediție Animest. Prezentat în premieră internațională la Cannes, anime-ul Sci-Fi în care o adolescentă devine cea mai bună versiune a sa într-un univers paralel, creat în mediul virtual, se va vedea pentru prima dată pe marele ecran din România vineri, pe 8 octombrie, de la orele 18:30 și 21:30, la Cinema Elvire Popesco. Filmul va putea fi urmărit în curând în cinematografele din întreaga țară, distribuit de Bad Unicorn.