A iubi în „Tărâmul binecuvântat”
https://www.ziarulmetropolis.ro/a-iubi-in-taramul-binecuvantat/

Intră din 17 noiembrie în cinematografe „Tărâmul binecuvântat” / „God’s Own Country”, un film cu 11 nominalizări la British Independent Film Awards, cele mai importante premii din industria independentă de film din Marea Britanie. Regizat de Francis Lee, filmul este considerat de publicul şi de presa internaţională unul dintre succesele cinematografice ale lui 2017.

Un articol de Diana Trăncuţă|15 noiembrie 2017

Tărâmul binecuvântat” e un film curajos, și nu neapărat prin subiect în sine, ci mai ales prin încăpățânarea lui de a emoționa prin gesturile personajelor, prin comunicarea lor afectivă, prin peisaje. Bineînțeles că tot la curaj se adaugă și conținutul vizual explicit, de la scenele dintre cele două personaje până la cele legate de viața și moartea oilor.

Povestea se derulează simplu și este spusă, de fapt, mai mult prin imagini și mai puțin prin replicile personajelor. La o fermă din Yorkshire, Johnny Saxby (Josh O’Connor) e victima singurătății. Un personaj mai degrabă ursuz și apatic, acesta muncește ziua și bea noaptea, iar pe amândouă le face până la epuizare. În timp ce munca e o obligație morală față de tatăl său (Ian Hart), care e bătrân și bolnav și nu mai poate duce greul zilei, și față de bunica lui (Gemma Jones), alcoolul este felul lui Johnny de a îndura viața. Permanent anesteziat, copleșit de incapacitatea de a împlini așteptările tatălui său și de lipsa de sens pe care o găsește în acest colț uitat de lume, Saxby mai poartă pe umeri, deși nu o știe neapărat, și povara de a nu ști să iubească. Relațiile lui sunt exclusiv fizice, trecătoare, întâmplătoare.

Toate credințele lui Johnny sunt demontate când la fermă ajunge Gheorghe (al cărui rol îl joacă actorul român Alec Secăreanu), un muncitor venit din România. E sezonul mieilor, e mai mult de lucru ca de obicei, iar Gheorghe vine să ajute. Firea lui temperată contrastează puternic cu personalitatea brutală a lui Saxby, dar evident, ca mai mereu într-o iubire, acceptarea contrastelor înseamnă completare. E greu de spus, totuși, ce învață Gheorghe de la Johnny – poate să se redescopere într-un nou loc, departe de țara natală, o țară moartă, așa cum o numește, pe care nici cele mai frumoase primăveri n-o mai pot salva. Însă schimbarea esențială, și în jurul căreia se concentrează ideea filmului, are loc în viața lui Johnny. Aceeași blândețe pe care Gheorghe o pune în grija față de oi și de miei se reflectă și în răbdarea față de inerția emoțională a lui Johnny. Iar acesta din urmă învață de la Gheorghe să se lase vulnerabil, să simtă, să iubească și să se lase iubit, dar și să vadă, în cele din urmă, frumusețea nesfârșită din jurul lui.

După proiecția în avanpremieră, găzduită pe 7 noiembrie de Cinema Elvire Popesco, actorul Alec Secăreanu a răspuns întrebărilor venite din partea publicului prezent în sală. Iată ce spunea:

Despre rol: ,,A fost o onoare pentru mine să joc acest personaj, să fac parte din acest proiect. A fost un privilegiu []. Îmi place să descopăr personaje, îmi place să spun povești, am citit o poveste frumoasă și am vrut neapărat să fac parte din proiectul ăsta.”

Despre film: ,,Nu mă așteptam să fie vreodată văzut în România. La un moment dat, Francis m-a întrebat dacă o să fie difuzat și i-am zis «Nu, categoric nu».

Despre scena (reală) în care personajul lui ajută o oaie să dea viață unui miel: ,,A fost foarte delicat pentru mine. [] E o responsabilitate destul de mare. Ai două vieți în mâna ta, realmente, și trebuie să ai grijă. Am filmat scena, am făcut-o foarte pragmatic și cerebral [] și în secunda doi mi-am dat seama, de fapt, câtă încărcătură aveam în mine și cât de emoționat eram.”

Toate credințele lui Johnny sunt demontate când la fermă ajunge Gheorghe (al cărui rol îl joacă actorul român Alec Secăreanu), un muncitor venit din România. E sezonul mieilor, e mai mult de lucru ca de obicei, iar Gheorghe vine să ajute.

21
/03
/22

Într-o ceremonie care a avut loc pe 19 martie la Palatul Național al Culturii din capitala Bulgariei și care a marcat cea de-a 26 ediție a Sofia International Film Festival, filmul românesc „Căutătorul de vânt” a câștigat premiul FIPRESCI „pentru măiestria reflecției asupra existenței umane și pentru modul în care folosește limbajul cinematografic în a revela frumusețea naturii și a vieții de zi cu zi”.

18
/03
/22

Comedia romantică „Lebensdorf”, regizată de Vali Hotea, cu Mimi Brănescu, Ana Covalciuc și Ioana Flora în distribuție, va putea fi vizionată în cinematografele românești începând de vineri.

10
/03
/22

Astra Film Sibiu donează sumele încasate din proiecțiile filmelor „The Distant Barking of Dogs” (2017), „This Rain Will Never Stop” (2020) și „No Obvious Signs” (2018) către cauzele umanitare din Ucraina.

10
/03
/22

În semn de solidaritate cu criza umanitară a refugiaților de război din Ucraina, Happy Cinema împreună cu Digital Cube organizează trei proiecții speciale ale filmului Donbass în zilele de 14, 15 și 17 martie, de la ora 19.00. Filmul va putea fi vizionat în toate cele opt cinematografe Happy Cinema din România, din București, Alexandria, Buzău, Bacău, Bistrița, Focșani, Vaslui și Botoșani.

09
/03
/22

Warner TV dedică serile de duminică din luna aprilie unor povești de viață cutremurătoare și inspiraționale, unor personaje și acțiuni controversate, transpuse în filme apreciate de presa de specialitate și de public.

08
/03
/22

România participă la cea de-a XII-a ediție a FRANCOFILM – Festivalul Filmului Francofon de la Roma cu proiecția peliculei Colectiv în regia lui Alexander Nanau. Festivalul a fost creat și este organizat de Institutul Francez Centre Saint Louis pentru a celebra Ziua Internațională a Francofoniei (20 martie) și se bucură de participarea țărilor membre ale Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF). Prezența românească este promovată de Ambasada României în Italia și de Accademia di Romania in Roma, cu susținerea Institutului Cultural Român.

07
/03
/22

Doi dintre cei mai cunoscuţi oameni de film din Rusia - criticul Anton Dolin şi regizorul Kantemir Balagov - au anunţat că îşi părăsesc ţara din cauza climatului de teroare, în care opoziţia faţă de războiul Ucraina este aspru pedepsită.