Trei documentare recente memorabile, disponibile online
https://www.ziarulmetropolis.ro/trei-documentare-recent-memorabile-disponibile-online/

Trei documentare recente memorabile – două din Franţa şi unul din Georgia – sunt disponibile pe platforma MUBI. Trei filme care chestionează diverse forme de violenţă ale lumii contemporane.

Un articol de Ionuţ Mareş|9 martie 2022

În „Il n’y aura plus de nuit” / “There Will Be No More Night” (2020), regizoarea franceză Eléonore Weber lucrează cu înregistrări, găsite la liber pe internet, realizate în scopuri operaţiunile de forţele armate americane şi franceze în misiuni aeriene din elicopter împotriva presupuşilor terorişti din regiuni din Orientul Mijlociu, în special Afganistan şi Irak.

Filmul chestionează astfel privirea rece a maşinăriei ultramoderne de ucis. Iar rezultatul produce un profund disconfort, pentru că suntem “forţaţi” să împrumutăm la rândul nostru această perspectivă a tehnologiei de război pentru care oamenii sunt simple puncte mişcătoare ce pot fi oricând eliminate.

 

“Un pays qui se tient sage” / “The Monopoly on Violence” (2020), un alt documentar francez teribil de puternic, realizat de David Dufresne, adună mai mulţi cetăţeni – oameni simpli, diverşi intelectuali, activişti şi reprezentanţi ai unor instituţii – pentru a discuta despre ordinea socială şi legitimitatea folosirii forţei de către stat.

Filmul intercalează fragmente din aceste interviuri, care abordează subiectul din perspective teoretice, cu numeroase înregistrări brute, realizate cu telefonul, prin care protestatarii au surprins brutalitatea forţelor de ordine franceze în timpul amplelor demonstraţii ale aşa-numitei mişcări a “Vestelor Galbene”, izbucnită în 2018 pentru a denunţa inegalităţile sociale tot mai mari.

O formă de violenţă exercitată de putere este şi obsesia pe  care o are protagonistul documentarului “Taming the Garden” (2021), al regizoarei georgiene Salomé Jashi. Un fost prim-ministru şi cel mai bogat om din Georgia colecţionează copaci seculari, pe care îi adună de peste tot din ţară şi pune să fie transportaţi cu rădăcini în grădina sa privată.

Un film ecologist hipnotic, tulburător, cu imagini impresionante şi care redau absurdul pretenţiei omului de a-şi supune natura propriei nebunii.

15
/05
/22

TIFF propune la ediţia din acest an un Focus Polonia, care cuprinde o selecție a Festivalului Internațional de Film New Horizons din Wrocław, producții contemporane, filme cult  și o retrospectivă Krzysztof Kieślowski.

12
/05
/22

“Unde este Anne Frank?, în regia israelianului Ari Folman, este o modalitate inedită prin care publicul poate aprofunda istoria dincolo de manualele școlare sau cărțile de istorie, un promotor al memoriei și al cultivării valorilor democratice, un instrument al educației despre Holocaust, despre importanța combaterii discriminării, rasismului și a atitudinilor extremiste”, declară reprezentanții Institutului Național pentru Studierea Holocaustului în Romania “Elie Wiesel”, în contextul lansării filmului în cinematografele din țară începnd cu 20 mai.

12
/05
/22

În paralel cu cea de-a 15-a ediție a festivalului One World Romania, în luna mai se vor desfășura mai multe evenimente KineDok, inclusiv în cadrul festivalului. Programul promovează filmul documentar în spații neconvenționale din șase țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croația, Georgia și România.

10
/05
/22

Cel mai complex proiect documentar dedicat naturii din România vine la HBO Max. „România sălbatică”, realizat de Dan Dinu și Cosmin Dumitrache, va putea fi vizionat de abonații platformei de streaming din 12 mai, pe parcursul a trei episoade. În iulie, miniseria va fi difuzată și pe HBO.

09
/05
/22

Walter Robinson, jurnalistul care a condus echipa Spotlight din cadrul publicației Boston Globe în investigația care a primit în 2003 premiul Pulitzer pentru Public Service vine la București, pentru cea de-a 11-a ediție Superscrieri.