A murit Ion Besoiu. Actorul avea 85 de ani
https://www.ziarulmetropolis.ro/a-murit-ion-besoiu-actorul-avea-85-de-ani/

Unul dintre cei mai cunoscuţi actori români, Ion Besoiu, a murit, astăzi, la vârsta de 85 de ani, la institutul pentru boli cardio-vasculare „Prof. Dr. C.C. Iliescu”, din Capitală. De-a lungul bogatei sale cariere, Ion Besoiu ainterpretat zeci de roluri în pe scenă şi pe platourile de filmare.

Un articol de Petre Ivan|18 ianuarie 2017

Trupul neînsufleţit al actorului Ion Besoiu va fi depus joi 19 ianuarie la orele 16.00 la Capela Cimitirului Bellu Ortodox. Vineri 20 ianuarie de la orele 15.00, cei care l-au cunoscut şi apreciat îşi pot lua rămas bun de la Maestrul Ion Besoiu de la Teatrul „L.S.Bulandra”, foaierul Sălii Liviu Ciulei (Bd. Schitu Măgureanu nr.1) începând cu orele 15.00, unde va fi depus până sâmbătă 21 ianuarie la orele 12.00. Slujba de înmormantare va avea loc sâmbătă 21 ianuarie la ora 13.00 la Cimitirul Bellu Ortodox.

Ion Besoiu s-a născut la 11 martie, 1931, la Sibiu.

A absolvit Academia de Teatru și Muzică din orașul natal. După debutul pe scena Teatrului de Stat din Sibiu, Ion Besoiu ajunge în București, unde devine membru al echipei de actori a Teatrului „Lucia Sturdza Bulandra”, pe scena căruia joacă din 1967. Ulterior, a fost, timp de 12 ani, director al acestui teatru, potrivit Agerpres.

În cariera sa teatrală, a interpretat numeroase roluri alături de mari actori ai scenei românești. De asemenea, Ion Besoiu a jucat în peste 80 de filme, dintre care: „Furtuna”, „Neamul Șoimărestilor”, „Haiducii”, „Răscoala”, „Mihai Viteazul”, „Ciprian Porumbescu”, „Păcală”.

A fost distins cu premiul de excelență al Cinematografiei Române (2002).

În anul 2008, la cea de-a XVI-a ediție a Galei Premiilor UNITER, i-a fost acordat premiul pentru întreaga activitate. Ion Besoiu a fost premiat la Gala Umanității 2009, devenind ambasador al umanității.

De Ziua Mondială a Teatrului, la 27 martie 2011, s-a aflat printre cei șapte actori aniversați sub egida „Seniori ai teatrului și filmului românesc”, alături de Florin Piersic, George Motoi, Violeta Andrei, Eugenia Maci, Tora Vasilescu și Radu Gheorghe, primind diploma „In honoris” din partea Primăriei Generale a Capitalei și a Teatrului Metropolis.

În cadrul celei de-a cincea ediții a Galei Premiilor Gopo, desfășurată la 28 martie 2011, Ion Besoiu a fost recompensat cu premiul pentru întreaga carieră.

În data de 27 iunie 2015, alături de actrițele Valeria Seciu și Rodica Mandache, Ion Besoiu a primit o stea pe Aleea Celebrităților din Capitală, fiindu-i înmânată Placheta Orașului București.

„Îmi doresc să-mi dea Dumnezeu sănătate și mintea limpede în continuare. Îmi doresc și pace pe pământ și între oameni bunăvoire, fiindcă mă îngrijorează situația aceasta de război și eu, care am trăit și războiul, sunt sătul de așa ceva. Este îngrijorător, înspăimântător ce se întâmplă acum în lume”, declara Ion Besoiu, în urmă cu doi ani, la împlinirea vârstei de 84 de ani.

Când va avea loc înmormântarea

Trupul neînsuflețit al actorului Ion Besoiu va fi depus joi, la ora 16,00, la Capela Cimitirului Bellu Ortodox.

Vineri, începând cu ora 15,00, până sâmbătă, la ora 12,00, maestrul Ion Besoiu va fi depus în foaierul Sălii Liviu Ciulei (bulevardul Schitu Măgureanu nr. 1) de la Teatrul „L.S. Bulandra”, pentru ca toți cei care l-au cunoscut și apreciat să își poată lua rămas bun.

Slujba de înmormântare va avea loc sâmbătă, începând cu ora 13,00, la Cimitirul Bellu Ortodox.

Foto: Ion Besoiu – facebook

05
/02
/15

Șase proiecții pentru public și presa internațională vor aduce povestea procurorului Cristian Panait, cea care a inspirat scenariul filmului De ce eu?, în regia lui Tudor Giurgiu, peste hotare, la Festivalul Internațional de Film de la Berlin. Evenimentul începe astăzi, 5 februarie, și se va încheia pe 15 februarie, cel de-al treilea lungmetraj al lui Tudor Giurgiu fiind inclus în secțiunea Panorama Special.

04
/02
/15

Realizat după întâmplări reale şi având opt nominalizări la Premiile Oscar, „The Imitation Game” (Jocul Codurilor) prezintă povestea lui Alan Turing (Benedict Cumberbatch), matematician, criptanalist şi erou de război, pionier al tehnologiei moderne a calculatoarelor. Alături de un grup restrâns de specialişti, el a reuşit spargerea unui cod aşa-numit „de nespart” al maşinăriei Enigma a Germaniei, în al Doilea Război Mondial. 

03
/02
/15

Deși pare un scenariu apocaliptic, de fapt este vorba despre premiera filmului “Orașul câinilor”/ “White God”, câștigătorul Marelui Premiu al secțiunii Un Certain Regard la Cannes și propunerea Ungariei la Premiile Oscar 2015, în regia lui Kornél Mundruczó.

02
/02
/15

Lucian Boicu, un român stabilit în Canada, a lucrat la efectele vizuale ale filmului "American Sniper", de Clint Eastwood, un lungmetraj nominalizat la şase premii Oscar şi inspirat din povestea adevărată a lunetistului Chris Kyle.

02
/02
/15

Filmul românesc de scurtmetraj este prezent și anul acesta la Festivalul de Film de la Clermont-Ferrand (30 ianuarie – 7 februarie 2015) prin intermediul Asociației ESTE’N’EST, care organizează pentru a șaptea oară consecutiv standul românesc din cadrul marketului festivalului, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei.

02
/02
/15

În filmul "Chuck Norris vs. Communism", de Ilinca Călugăreanu, peliculă selectată în secţiunea competiţională World Cinema Documentary, la cea de-a 31-a ediţie a Festivalului Sundance, o generaţie întreagă se îndrăgosteşte de film, în epoca Războului Rece, scrie prestigioasa publicaţie IndieWire.

30
/01
/15

MARI FILME ROMÂNEŞTI UITATE „O lacrimă de fată” (1980), regizat de Iosif Demian, este unul dintre cele mai originale filme româneşti realizate în timpul comunismului, polemizând prin stilul său modern şi energic cu falsitatea care caracteriza cinematografia oficială a vremii.

29
/01
/15

Tenorul spaniol Placido Domingo va interpreta rolul principal în opera "Gianni Schicchi", de Giacomo Puccini, care va fi montată de Woody Allen pentru a marca, în această toamnă, cea de-a 30-a aniversare a Operei din Los Angeles.