Aceşti nebuni fățarnici, de Theodor Mazilu, în premieră la TVR
https://www.ziarulmetropolis.ro/acesti-nebuni-fatarnici-de-theodor-mazilu-in-premiera-la-tvr/

Luni, 23 februarie, de la ora 19:30, pe TVR2 şi online, pe portalul video TVR+, puteţi vedea spectacolul „Aceşti nebuni făţarnici”, de Theodor Mazilu, în adaptarea şi regia lui Constantin Dicu.

Un articol de Liliana Matei|22 februarie 2015

Casa de Producție TVR continuă seria difuzărilor în premieră cu „Acești nebuni fățarnici”, de Theodor Mazilu, în regia lui Constantin Dicu, o combinație sulfuroasă între doi boemi: dramaturgul Theodor Mazilu și poetul Emil Brumaru. Realizat de Casa de Producție, în platourile TVR, piesa îi are în distribuție pe Marian Râlea, Cerasela Iosifescu, Virginia Mirea, Mircea Rusu, cu prezența excepțională a lui Dan Condurache.

Scrisă în urmă cu peste 50 de ani, piesa își păstrează aplombul și metafora dăruite de pana lui Mazilu, pe care Constantin Dicu le amestecă într-un cocktail colorat și plin de vitalitate cu intermezzo-uri muzicale după textele poetului Emil Brumaru.

„Acești nebuni fățarnici” privește limpede și cinic micile derapaje ale escrocilor mărunți, care exploatează, adesea, mai mult sentimentele, decât finanțele. Piesa este construită pe simetria situațiilor, și pe personaje-oglindă, al căror suflet se află la intersecția dintre promiscuitate și metaforă. Ea se constituie, după cum spune Adrian Ţion, într-un „cerc vicios în care se învârte Iordache, înşelătorul înşelat de ispita cu nume de Camelia. Parcă e anume trimisă, ca într-un reality show urmat de scandal. Impactul cu sublimul încorporat îl bulversează şi-i pune în evidenţă slăbiciunile. Îl descoperim în postură de discret delapidator care dispreţuieşte banii, dar îi place să trăiască bine. /…/După cum spunea însuşi dramaturgul „acest om vrea să aibă mobilă luxoasă, dar şi dispreţul filosofic pentru această mobilă.” Pendularea lui între Camelia (femeia extaz) şi Silvia (femeia piramidon) face din Iordache un caraghios rătăcit abulic prin luxul vieţii.” (Adrian Țion, Liternet)

poze acesti nebuni 1

Adaptarea TV, pusă în lumina reflectoarelor în platoul TVR de către regizorul Constantin Dicu, aduce un plus de culoare și vervă muzicală, sub semnătura lui Dani Constantin, textului inițial. În scenografia inventivă a lui Ovanez Papazian, garsonierei claustrante i se adaugă un univers în care gara și punctul de întâlnire al șoselelor se intersectează cu circul și/sau paradisul. Coregrafia momentelor muzicale este asigurată de talentata Andreea Gavriliu care exploatează din plin picioarele lungi ale Ceraselei Iosifescu sau farmecul stângaci de clown al lui Râlea.

„Eu am sânii doldora de spaime
Că nu vrea nimeni să îmi fie sărutaţi
Şi dacă nu îi pupi, te iau la palme
Toţi spiriduşii munţilor Carpaţi!”, cântă în debut Cerasela Iosifescu (Camelia) versurile lui Emil Brumaru din volumul „Commedia dell’Arte”, amestecând inspirat cuvintele poetului cu cinismul metaforic al personajelor lui Mazilu.

Acești nebuni fățarnici

În distribuție: Cerasela Iosifescu (Camelia), Virginia Mirea (Silvia), Marian Râlea (Iordache), Mircea Rusu (Dobrișor), Petre Lupu (Adam), Cristian Irimia (Bărbatul cu capul in nori), Dan Condurache (Sublimul in caz de forta majoră), Daniel Tudorică (Licheaua intarziată).

Echipa TV: Adaptarea si regia: Constantin Dicu. Imagine: Ovidiu Guzu. Montaj: Constantin Marciuc. Regia de montaj: Silvia Coman. Costume: Silvia Porojnicu. Decor: Ovanez Papazian. Muzica: Dani Constantin. Coregrafie: Andrea Gavriliu. Redactor: Zoe Bălan. Producător: Alexandru Munteanu.

Foto: „Acești nebuni fățarnici”, de Theodor Mazilu – TVR

04
/09
/23

Care-i faza cu muzica, adolescenții, societatea? La aceste întrebări își propune să răspundă Arhiva de Sunet în noul sezon al podcastului Arhiva de Sunet – Arhiva ZET, derulat alături Asociația Minitremu și Studiourile Ferentari, ce explorează rolul muzicii în viața noilor generații, din perspectiva adolescenților și tinerilor din Timișoara și București

04
/09
/23

În cadrul Seriei Concertelor de la Ateneu are loc azi de la 17:00 al doilea concert al Orchestrei Cameristi della Scala, sub bagheta dirijorului Wilson Hermato, într-o formulă cu trei soliști: violoncelistul Daniel Müller-Schott și doi laureați ai Concursului Internațional George Enescu 2022, violonistul Ștefan Aprodu și pianistul George Todică.

04
/09
/23

Balkanik Festival – Home of World Music, ajuns la ediția X, se va desfășura între 8 și 10 septembrie, la București, în Grădina Uranus și pe Strada Uranus, conturând într-o atmosferă unică trei zile pline de concerte live, un târg meșteșugăresc amplu, expoziții, DJ seturi, ateliere, demonstrații, dezbateri, relaxare în natura din mijlocul orașului, la umbra turnului de apă proiectat de Anghel Saligny.

03
/09
/23

Seria Concertelor pentru familii și copii debutează azi, de la ora 11:00, la Teatrul Odeon, cu concertul ”Orchestra merge la Zoo” al ansamblului Camerata Regală, sub bagheta dirijorului Andrei Feher. Muzicienilor le vor sta alături muzicologul Cristina Bohaciu Sârbu și actorul Mihai Bisericanu, în rol de narator.

02
/09
/23

Cum se simte Dora Gaitanovici după un concert bun? Parcă plutește. Mental, rămâne pe scenă multe alte zeci de minute după ce a coborât în lumea reală.

01
/09
/23

Creativitatea dobândește o nouă definiție la cea de-a 18-a ediție a Festivalului Internațional de Film de Animație Animest. Între 6 și 15 octombrie, singurul eveniment cinematografic din România care califică filme pe lista candidaților eligibili la Oscaruri aduce pe marile ecrane din capitală cea mai bogată și mai diversă selecție de filme de până acum.