Acolo unde trăiesc visele și amintirile
https://www.ziarulmetropolis.ro/acolo-unde-traiesc-visele-si-amintirile/

Rulează în cinematografe (distribuit de Bad Unicorn) filmul „Păsări călătoare”, regizat de Ciro Guerra şi Cristina Gallego. E o peliculă columbiană care arată douăzeci de ani din istoria tribului Wayuu din deşertul Guajira. Și ce treabă avem noi cu Wayuu şi Guajira? Avem.

Un articol de Andrei Crăciun|15 martie 2019

Filmul Păsări călătoare este inspirat din fapte reale. Faptele reale sunt anii de început ai traficului de droguri dinspre Columbia înspre Statele Unite ale Americii, la care participă oameni din tribul Wayuu. Totuși, povestea e alta.

Păsări călătoare reușește să atingă excelența în mai multe puncte.

Primul: spune o istorie de iubire foarte frumoasă, derulată între tradiția cea mai riguroasă și modernitatea cea mai înșelătoare. Nu așa sunt toate marile povești de iubire?

Al doilea: arată – cu un realism firește magic – prăbușirea sufletelor atunci când se vând zeului-ban, vorbește despre importanța viselor și morților. Lucruri pe care noi, în lumea noastră europeană moștenită de la Descartes, le ignorăm și nici nu mai știm când plătim nota de plată.

Al treilea: filmul este superb vizual, exotismul tribului e atât de ofertant încât și regizori mai puțin înzestrați ar fi putut să scoată o mică bijuterie de aici. Iar jocul actorilor e remarcabil. Parcă privești un documentar.

Al patrulea: moștenirea filmului. Păsări călătoare reușește, în toată această gălăgie a nimicului care e secolul XXI, să arate ceva care rămâne cu spectatorul și după ce s-a isprăvit popcornul.

Păsări călătoare are puterea să lărgească orizontul, să arate că întotdeauna totul este pe de o parte, dar și pe de altă parte, că viitorul vine chiar și când trecutul nu trece, că nimic nu este de mirare, că natura umană comportă atâtea nuanțe și că prioritățile oamenilor sunt dictate de vocea străbunilor și de vocea timpurilor noi deodată, ceea ce este deopotrivă derutant și magnific.

Și cel mai important: filmul acesta are o poezie a lui, e o poezie a tristeții omenești care însoțește orice cădere.

Și, dacă vreți să știți, ultimele cuvinte îi aparțin unui povestitor care le rostește întru nemurire, întru pomenirea lor acolo unde trăiesc pentru totdeauna visele și amintirile.

Păsări călătoare / Birds of Passage (regia: Ciro Guerra și Cristina Gallego) rulează în cinematografele din România din 15 martie.

Păsări călătoare reușește să atingă excelența în mai multe puncte. Primul: spune o istorie de iubire foarte frumoasă, derulată între tradiția cea mai riguroasă și modernitatea cea mai înșelătoare. Nu așa sunt toate marile povești de iubire?

10
/02
/15

CineȘoc este noul eveniment marca ARCUB, care va transforma lunar sala de spectacole din Batiște 14 într-o sală de proiecție cinematografică. Astfel, programul urmărește să devină o alternativă la filmul de mall și, în același timp, o completare a ofertei existente deja în sălile independente din Centrul Bucureștiului.

10
/02
/15

Prima dintre cele trei statuete Oscar primite de Charlie Chaplin, evaluată la peste un milion de dolari, a fost furată luna trecută, în cadrul unei spargeri organizate la Paris. Trofeul câştigat de legendarul actor din perioada filmelor mute a fost furat din sediul Asociaţiei Chaplin, compania care protejează numele şi imaginea artistului.

08
/02
/15

O maşină Ferrari 250 SWB California, parte a colecţiei Baillon şi care i-a aparţinut pentru scurt timp actorului francez Alain Delon, a fost vândută pentru 14,2 milioane de euro, fiind vedeta unei licitaţii organizate de casa Artcurial în cadrul evenimentului Salon Rétromobile de la Paris.

08
/02
/15

Ovidiu-Iuliu Moldovan, Şerban Ionescu, Victor Rebengiuc. Mari actori ce recomandă filmele din Seria „Duminica filmului românesc”. Puteţi urmări „Dreptate în lanţuri” „Ion: blestemul pământului şi „Tandreţea lăcustelor”, duminică, 8 februarie, la TVR2.

07
/02
/15

Actriţa americană Natalie Portman, care locuieşte de curând la Paris, după căsătoria ei cu coregraful francez Benjamin Millepied, a declarat, într-un interviu acordat publicaţiei Madame Figaro, că este pregătită să joace într-un film turnat în limba lui Molière

07
/02
/15

Lungmetrajul "Aferim", de Radu Jude, care va avea premiera mondială la Festivalul Internaţional de la Berlin, se numără printre cele nouă filme pe care prestigioasa revistă americană IndieWire le recomandă la evenimentul cinematografic din capitala Germaniei.

07
/02
/15

CRONICĂ DE FILM „Whiplash”, scris și regizat de americanul Damien Chazelle, este un film încrâncenat care susține ideea de act artistic ca simplă mecanicitate, folosind ca pretext narativ o relație maladivă între un toboșar de jazz ambițios și un profesor despotic.

06
/02
/15

Channing Tatum şi Mila Kunis formează pentru prima dată un cuplu pe marile ecrane în „Ascensiunea lui Jupiter”, o aventură SF de proporţii epice, realizată de Lana şi Andy Wachowski şi produsă de Warner Bros. Pictures. Filmul care are premiera în 3D şi IMAX 3D pe 6 februarie.

06
/02
/15

Capitala Germaniei a devenit centrul mondial al cinematografiei o dată cu Gala de Deschidere a celei de-a 65-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Berlin (5-15 februarie). Evenimentul a avut loc aseară la Berlinale Palast în prezența a peste 1500 de invitați. Gazdele serii au fost Dieter Kosslick, directorul Berlinalei, și Anke Engelke.

05
/02
/15

CRONICĂ DE FILM Câştigător în 2014 al Premiului Gopo pentru cel mai bun documentar, „Experimentul Bucureşti” este un experiment cinematografic despre un posibil experiment social imaginat pentru a atrage atenţia asupra unui experiment istoric dureros, Fenomenul Piteşti.

05
/02
/15

Șase proiecții pentru public și presa internațională vor aduce povestea procurorului Cristian Panait, cea care a inspirat scenariul filmului De ce eu?, în regia lui Tudor Giurgiu, peste hotare, la Festivalul Internațional de Film de la Berlin. Evenimentul începe astăzi, 5 februarie, și se va încheia pe 15 februarie, cel de-al treilea lungmetraj al lui Tudor Giurgiu fiind inclus în secțiunea Panorama Special.