Acolo unde trăiesc visele și amintirile
https://www.ziarulmetropolis.ro/acolo-unde-traiesc-visele-si-amintirile/

Rulează în cinematografe (distribuit de Bad Unicorn) filmul „Păsări călătoare”, regizat de Ciro Guerra şi Cristina Gallego. E o peliculă columbiană care arată douăzeci de ani din istoria tribului Wayuu din deşertul Guajira. Și ce treabă avem noi cu Wayuu şi Guajira? Avem.

Un articol de Andrei Crăciun|15 martie 2019

Filmul Păsări călătoare este inspirat din fapte reale. Faptele reale sunt anii de început ai traficului de droguri dinspre Columbia înspre Statele Unite ale Americii, la care participă oameni din tribul Wayuu. Totuși, povestea e alta.

Păsări călătoare reușește să atingă excelența în mai multe puncte.

Primul: spune o istorie de iubire foarte frumoasă, derulată între tradiția cea mai riguroasă și modernitatea cea mai înșelătoare. Nu așa sunt toate marile povești de iubire?

Al doilea: arată – cu un realism firește magic – prăbușirea sufletelor atunci când se vând zeului-ban, vorbește despre importanța viselor și morților. Lucruri pe care noi, în lumea noastră europeană moștenită de la Descartes, le ignorăm și nici nu mai știm când plătim nota de plată.

Al treilea: filmul este superb vizual, exotismul tribului e atât de ofertant încât și regizori mai puțin înzestrați ar fi putut să scoată o mică bijuterie de aici. Iar jocul actorilor e remarcabil. Parcă privești un documentar.

Al patrulea: moștenirea filmului. Păsări călătoare reușește, în toată această gălăgie a nimicului care e secolul XXI, să arate ceva care rămâne cu spectatorul și după ce s-a isprăvit popcornul.

Păsări călătoare are puterea să lărgească orizontul, să arate că întotdeauna totul este pe de o parte, dar și pe de altă parte, că viitorul vine chiar și când trecutul nu trece, că nimic nu este de mirare, că natura umană comportă atâtea nuanțe și că prioritățile oamenilor sunt dictate de vocea străbunilor și de vocea timpurilor noi deodată, ceea ce este deopotrivă derutant și magnific.

Și cel mai important: filmul acesta are o poezie a lui, e o poezie a tristeții omenești care însoțește orice cădere.

Și, dacă vreți să știți, ultimele cuvinte îi aparțin unui povestitor care le rostește întru nemurire, întru pomenirea lor acolo unde trăiesc pentru totdeauna visele și amintirile.

Păsări călătoare / Birds of Passage (regia: Ciro Guerra și Cristina Gallego) rulează în cinematografele din România din 15 martie.

Păsări călătoare reușește să atingă excelența în mai multe puncte. Primul: spune o istorie de iubire foarte frumoasă, derulată între tradiția cea mai riguroasă și modernitatea cea mai înșelătoare. Nu așa sunt toate marile povești de iubire?

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.