Actorii Dragoş Bucur, Tudor Chirilă şi Dana Rogoz, printre noii mentori ai Festivalului Ideo Ideis
https://www.ziarulmetropolis.ro/actorii-dragos-bucur-tudor-chirila-si-dana-rogoz-printre-noii-mentori-ai-festivalului-ideo-ideis/

Actorii Dragoş Bucur, Tudor Chirilă, Andreea Grămoşteanu, Dana Rogoz, Judith State şi Cosmina Stratan se alătură lui Pavel Bartoş şi Alexandru Papadopol în calitate de mentori ai trupelor de teatru tânăr la cea de-a 14-a ediţie a Festivalului Ideo Ideis, care va avea loc la Alexandria între 6-12 august.

Un articol de Petre Ivan|28 iunie 2019

Cei opt artişti, cât şi un al nouălea mentor care va fi confirmat cât de curând, vor veni la festival în perioada 9 – 12 august pentru a le fi alături celor nouă trupe de liceeni.

„Ideo Ideis a ajuns la ediţia 14, ceea ce înseamnă, printre altele, că de anul acesta pot participa la festival tineri care s-au născut în anul în care l-am început. Răspunsul nostru la această realitate este că încercăm să transformăm experienţa de 13 ani în energie regeneratoare, pe care s-o reinvestim pentru a aduce un suflu nou festivalului. Aplicăm asta atât în structura organizatorică, numind o nouă directoare a festivalului, pe Nora Dobre, dar şi în sinergiile pe care le creăm între generaţiile care se întâlnesc la Ideo Ideis. De aici vine şi alegerea de a aduce şi mentori noi anul acesta, este un alt pas în procesul dinamic care conturează viitorul festivalului”, a spus Alexandru Ion, co-fondator Ideo Ideis şi co-preşedinte T.E.T.A.

O seară de predare a ştafetei de către mentorii ediţiilor precedente mentorilor noi va avea loc joi, 9 august, când Dorina Chiriac, Marius Manole, Medeea Marinescu, Ofelia Popii, Cătălin Ştefănescu, Andi Vasluianu şi Vlad Zamfirescu se vor întâlni cu mentorii de anul acesta la Ideo Ideis. La această întâlnire este invitat şi Marcel Iureş, preşedinte onorific al festivalului încă de la prima ediţie.

„Ideo Ideis nu mai este demult doar un festival de teatru pentru tineri, ci un proiect de educaţie non-formală prin artă care dezvoltă pe de o parte competenţe esenţiale pentru viitorul tinerilor care participă la festival, şi pe de altă parte are o contribuţie reală la viaţa comunităţii din Alexandria. Există potenţial în a multiplica bunele practici acumulate până acum şi a le direcţiona către un proiect sustenabil ale cărui graniţe să meargă mai departe decât desfăşurarea de forţe de o săptămână la Alexandria”, a afirmat Nora Dobre, directoare Ideo Ideis.

Cele nouă trupe participante de anul acesta şi care vor beneficia de aportul mentorilor la festival sunt: trupa Mircea Albulescu din Câmpina, Victory of Art – Bucureşti, Drama Club – Botoşani, Thaliamar din Mangalia, Punct şi virgulă – Timişoara, Amprente – Braşov, Artwist – Baia Mare, Alter Ego din Alexandria şi Atelierul de Teatru din Botoşani.

La Ideo Ideis, procesul de învăţare al liceenilor cuprinde şi participarea lor la două tipuri de ateliere intensive, susţinute de tineri profesionişti: atelierele de teatru tânăr şi atelierele de măiestrie.

Trainerii de teatru tânăr de la #ideoideis14 sunt actori deja confirmaţi pe scena de teatru din România: Alex Bogdan, Sabina Brânduşe, Gabi Costin, Bogdan Nechifor, Denisa Nicolae, Mihai Prejban, Vladimir Purdel, Liviu Romanescu, Iulia Samson, Sorina Ştefănescu şi Sânziana Tarţa.

Trainerii de la atelierele de măiestrie sunt profesionişti consacraţi în domenii artistice altele decât teatrul, cu experienţă în lucrul cu adolescenţii: dans contemporan – Ştefan Lupu, Judith State, István Téglás, Raluca Zetu; scriere creativă – Svetlana Cârstean şi Bogdan Georgescu; fotografie – Adi Bulboacă şi Andrei Pungovschi; film – Ivana Mladenovic şi Nicolae Constantin Tănase; muzică – Via Dacă (Iulia Panici & Sandu Cordonean), Kalelargă (Alexei Ţurcan, Bogdan Gugu şi Raluca Stratulat) şi DJ Undoo.

La aceste ateliere participă anul acesta un total de 202 adolescenţi: liceenii din cele 9 trupe din festival şi tineri din Alexandria.

Foto: Ideo Ideis, Dragoş Bucur, Tudor Chirilă şi Dana Rogoz – facebook

21
/04
/23

Mai sunt 4 zile până când noul serial western „Django” va fi difuzat în premieră exclusivă în România de Focus Sat. Producția filmată integral în România este un western complet diferit de canoanele genului, care are în distribuție nume celebre precum Matthias Schoenaerts, Noomi Rapace, Lisa Vicari, Nicholas Pinnock și promite să ofere o experiență TV unică.

21
/04
/23

Festivalul Internațional „Vara Magică" invită pentru a 12-a vară consecutiv iubitorii de muzică clasică aflați în București în sezonul cald să vină la seria de opt concerte camerale și simfonice ce se va desfășura între 5 iulie și 23 august, în serile de miercuri, de la ora 19.30, la Ateneul Român.

20
/04
/23

Spotlight – Bucharest International Light Festival revine între 21 şi 23 aprilie la Bucureşti cu noi experienţe şi locaţii în premieră. Cea de-a şaptea ediţie Spotlight Festival se numeşte ”Geometry of the City” şi transformă Calea Victoriei şi ARCUB – Hanul Gabroveni prin spectacole de video mapping, proiecţii de lumină şi instalaţii multimedia din Franţa, Austria, Ungaria şi România.

20
/04
/23

Expoziția colectivă centrală Chronic desire – Sete cronică, inaugurată odată cu Deschiderea Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, va avea finisajul în acest sfârșit de săptămână. Evenimentul ce se va desfășura pe parcursul a trei zile va conține ateliere, dezbateri, performance, tururi ghidate și concerte care intră în dialog cu sau activează lucrările din expoziție.

20
/04
/23

Doar o zi ne mai desparte până la cel mai așteptat spectacol de muzică și dans, susținut de Georgian Legend. Cei mai apreciați 40 de artiști georgieni de muzică și dans, revin mâine 21 aprilie pe scena Sălii Palatului din București cu show de excepție. Prințese și prinți ai dansului vor încânta publicul cu dansuri pe melodii georgiene din vremuri de poveste, demult apuse.

20
/04
/23

„E cool să fii pe COOLsound” a avut loc la CREART (Teatrelli), miercuri, pe 19 aprilie. Una dintre noile direcții de dezvoltare anunțate ale COOLsound este promovarea reprezentanților așa-numitei Generații Z, viitori artiști, absolvenți ai facultaților de arte, sau încă masteranzi ori doctoranzi, aflați la început de carieră sau care încă își caută drumul.

20
/04
/23

”Punctul Nemo” este rezultatul proiectului internațional ”Stronger Peripheries: A Southern Coalition”, din care face parte alături de Centrul Cultural Clujean și de alte trei organizații culturale: Pogon (Zagreb, Croația) și L’arboreto și Teatrul Dimora (Mondaino, Italia). Spectacolul se va juca în premieră în trei reprezentații, în perioada 22-24 aprilie, la Reactor.

20
/04
/23

Miercuri, 26 aprilie 2023 (19:00), concertul ORCHESTREI DE CAMERĂ RADIO va fi dedicat în exclusivitate genialului Wolfgang Amadeus Mozart, care în doar 35 de ani de viață a „respirat" muzică, lăsând în urma sa peste 800 de lucrări (simfonii, concerte, opere etc.), compuse începând de la vârsta de 5 ani!