Actorii joacă sub cerul liber, într-un apel disperat de salvare a Teatrului Evreiesc de Stat
https://www.ziarulmetropolis.ro/actorii-joaca-sub-cerul-liber-intr-un-apel-disperat-de-salvare-a-teatrului-evreiesc-de-stat/

Astăzi, 10 februarie 2014, de la ora 18.00, actorii Teatrului Evreiesc de Stat din Bucureşti vor susţine spectacolul „Mazl Tov and justice for all“ în faţa clădirii din strada Dr. Iuliu Barasch nr. 15. Clădirea teatrului TES, declarată monument istoric, este grav avariată din cauza masivelor căderi de zăpadă din luna ianuarie. Acest spectacol se doreşte a fi un semnal de alarmă pentru opinia publică, dar şi pentru autorităţi.

Un articol de Dan Boicea|10 februarie 2014

Astăzi, 10 februarie 2014, de la ora 18.00, actorii Teatrului Evreiesc de Stat din Bucureşti vor susține spectacolul „Mazl Tov and justice for all“ în fața clădirii din strada Dr. Iuliu Barasch nr. 15. Clădirea teatrului TES, declarată monument istoric, este grav avariată din cauza masivelor căderi de zăpadă din luna ianuarie. Acest spectacol se doreşte a fi un semnal de alarmă pentru opinia publică, dar şi pentru autorităţi.

Clădirea Teatrului Evreiesc de Stat din București, ce datează din ultima decadă a secolului al XIX-lea, este o clădire de patrimoniu și a fost declarată monument istoric de către Oficiul Național al Monumentelor Istorice, aflat în subordinea Ministerului Culturii.

Ca urmare a condițiilor meteo nefavorabile, ce au dus la distrugerea a 80 mp din suprafața acoperișului clădirii Teatrului Evreiesc de Stat, activitatea artistică a teatrului nu mai poate continua în spațiul monument-istoric.

Inundatie scena TES (III)

Apa s-a scurs prin acoperișul deteriorat, a inundat scena, infiltrându-se până la subsolul clădirii unde sunt depozitate decorurile spectacolelor. Au fost distruse total sau parțial elemente de decor, cabluri electrice, aparatură de scenă.

Din 1954-55, când a avut loc ultima renovare, nu s-au mai făcut decât mici reparații de întreținere, astfel încât atât imobilul cât și aparatura specifică, de scenă sunt îmbătrânite și uzate, iar ca urmare a ultimelor evenimente, au devenit practic inutilizabile.

actorii Inundatie scena TES(I)

Inundaţia de la scena pe care joacă actorii Teatrului Evreiesc de Stat

Teatrul Evreiesc de Stat și-a desfășurat întotdeauna activitatea în această clădire, fiind continuatoarea teatrului ,,Barașeum – Teatrul Evreiesc”, înființat de mari actori evrei – Alexandru Finți, Beate Fredanov, Willy Ronea, N.Stroe ș.a.m.d. – în anii dictaturii fasciste din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, când prigoana rasială și legislația antisemită au izgonit artiștii din toate instituțiile de cultură, teatre și filarmonici.

Aici, pe strada Iuliu Barasch nr. 15, s-a născut un teatru – expresie a dorinței de exprimare artistică, de exprimare a identității iudaice, de supraviețuire prin artă.

TES acoperis (III)

În prezent, actorii TES sunt nevoiți să joace acolo unde sunt primiți, în săli puse la dispoziție prin bunăvoința altor teatre, condiție extrem de incertă și degradantă pentru o trupă de actori profesioniști.

„În aceste momente extrem de dificile, când toate eforturile noastre sunt îndreptate spre restabilirea echilibrului teatrului, spre reabilitarea, restaurarea clădirii monument istoric, spre refacerea elementelor de decor și a aparaturii de scenă și spre reluarea activității artistice pe scena TES, orice gest de solidaritate este extrem de important pentru noi, demonstrându-ne că întreaga noastră activitate este apreciată și dorită în continuare, că mesajul cultural pe care îl adresăm publicului nostru își atinge scopul, că misiunea noastră – aceea de a conserva și prezerva un patrimoniu bogat și valoros – cultura idiș și de a crea opere culturale care să contribuie la dezvoltarea culturală a întregii comunități – este îndeplinită“, spune actriţa Maia Morgenstern, managerul Teatrului Evreiesc de Stat.



13
/03
/24

În perioada 12-15 martie 2024, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București organizează cea de-a XXV-a ediție a Ușilor Deschise, în cele două sedii ale sale, din Str. Matei Voievod nr. 75-77 și Str. Tudor Arghezi nr. 3b.

13
/03
/24

Gabriel Bebeșelea, unul dintre cei mai bine cotați dirijori români peste hotare, aplaudat în prestigioase săli de concerte ale lumii, ca Auditorium-ul din Barcelona, Musikverein – Viena sau Sala Ceaikovski – Moscova, apreciatul violonist Alexandru Tomescu și vioara Stradivarius Elder-Voicu pe care are privilegiul de a interpreta, și un program dedicat integral lui Mozart definesc un eveniment de neratat la Sala Radio.

12
/03
/24

O nouă traducere din opera Elenei Ferrante a fost publicată de curând în colecția „Anansi. World Fiction” de la Editura Trei. Elena Ferrante e o scriitoare îndrăgită de cititorii din lumea întreagă începând de la publicarea bestsellerurilor internaționale ce alcătuiesc Tetralogia Napolitană.

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

11
/03
/24

Grupul de Facebook „Mergem la teatru” numără 35.4K de membri la început de martie 2024 și adună, într-o comunitate surprinzător de activă și de entuziastă, paragrafe de opinii pe spectrul larg dintre gust conservator și deschidere față de experiment, underground și fețe noi.

11
/03
/24

Artiștii selectați vor lucra timp de două luni la proiectelor lor, fiind găzduiți în Casa Albastră din satul Șona (jud. Brașov), casă restaurată în 2011 de către Fundația Ștefan Câlția. Proiect co-finanțat de AFCN, Șona AIR abordează modelul rezidențelor individuale, se adresează artiștilor din domenii culturale diverse, atât din România cât și internaționali, și susține […]

11
/03
/24

Un bărbat vrea să-și ajute un prieten aflat la închisoare. Se cunosc din tinerețe și crede că oricine merită o a doua șansă. De aceea, intervine pentru el la partenerul lui de afaceri, în speranța că va fi de acord să-i ofere un job.

07
/03
/24

Pe 8 martie va avea loc primul eveniment al primăverii organizat de Celula de Artă, vernisajul expoziției „Călătoriile Spiritului”, semnată de artista Sorana Scortea. Evenimentul va avea loc începând cu ora 19:00 iar lucrările vor putea fi văzute până pe 7 aprilie, în vitrina Pop Up de la Kulterra Gallery, pe strada Știrbei Vodă nr. 104-106.

05
/03
/24

Aăăă, Mihaela Trofimov este o actriță cu o mare foame pentru joacă, da, chiar așa, pentru joacă. Ăăă, o vedeți la Excelsior, la unteatru, la Brăila, pe scenă, puternică, talentată, expresivă. Ăăă ce voiam să zic? Citiți interviul în formă de alfabet și aflați cum o literă, Ă, descrie de cele mai multe ori starea ei de spirit.

05
/03
/24

Pe data de 5 martie se dă startul unui nou apel deschis în cadrul proiectului Share, Tag or Dye, inițiat și coordonat de către Asociația Fotografică Allkimik, în parteneriat cu Asociația Culturală Marginal. Această inițiativă oferă artiștilor din întreaga lume oportunitatea de a-și împărtăși creațiile și de a se implica într-o experiență colectivă de artă