Acum ori niciodata: „n-ai vrea ca între noi totul să decurgă altfel?”
https://www.ziarulmetropolis.ro/acum-ori-niciodata-n-ai-vrea-ca-intre-noi-totul-sa-decurga-altfel/

Iubitorii de teatru sunt invitaţi să sărbătorească începutul verii cu o comedie spumoasă a Asociaţiei Inspira, „Acum ori niciodată“, la Sala Pictura a Teatrului Naţional din Bucureşti.

Un articol de Georgiana Ene|28 mai 2014

Piesa cunoscutului dramaturg rus Valentin Krasnogorov, în regia lui Mihai Constantin şi scenografia talentatei Iza Tărţan, duce spectatorul într-un joc ilar şi inteligent.

„Acum ori niciodată“ este o investigaţie tragicomică excelentă a unei căsnicii moderne, construită foarte bine prin prestația de excepție a actorilor implicați, dar și prin replicile dulci – amărui ale acestora, de-a dreptul savuroase.

Publicul este martorul aniversării unui cuplu, o aniversare mai puțin obișnuită: în loc să fie purtat într-o poveste de iubire, acesta este implicat în povestea tristă, dar haioasă a acestuia. Personajele ne sunt prezentate pe rând: soțul și prietenul acestuia, apoi soția, și în cele din urmă, prietena soției.

Gheorghe Ifrim și Șerban Pavlu, în spectacolul „Acum ori niciodată“

Gheorghe Ifrim și Șerban Pavlu, în spectacolul „Acum ori niciodată“

Spațiul de joc este generos. Scena este un apartament în secțiune: sufrageria, dormitorul și bucătăria, unde se vede ca în palmă tot ce se întâmplă.

Cunoscând bine tehnica dialogului subtil, regizorul manevrează personaje de o surprinzătoare autenticitate: soțul, Șerban Pavlu – frământat de gânduri, determinat, dar umil în prezența soției lui – este cel care are de luat o decizie grea tocmai în pragul aniversării.

Prietenul acestuia, Gheorghe Ifrim – calm, împăciuitor, este cel care reușește să dea un echilibru situației, dar spre final tocmai el pare a fi cel care se schimbă radical, soția, Mirela Oprișor – este cea aparent stăpână pe situație, și prietena soției, Nicoleta Lefter – este cea de care poate depinde rezolvarea întregii intrigi.

Cele patru personaje, normale la o primă vedere, interconectate în relații complicate de iubire, caută momentul potrivit – acum ori niciodată – moment în care să recunoască cine sunt cu adevărat și care e rolul lor în neobișnuita ecuație a acestui mariaj, ai căror martori suntem.

Astfel, povestea aniversării celor 13 ani de căsnicie – care mai degrabă se dorește destrămată decât aniversată – se construiește între două planuri: cel al iluziei şi cel al deznădejdii. Singurele momente de speranță pentru cei implicați în această poveste – de altfel una obișnuită în care spectatorul se regăsește cu ușurință – sunt cele în care se aude o suavă muzică rusească.

INFO

Acum ori niciodată – o producție Asociația Inspira și On Stage Theatre, după textul lui Valentin Krasnogorov

Regia: Mihai Constantin
Scenografia: Iza Tărţan
Distribuție:
Șerban Pavlu – soțul
Gheorghe Ifrim – prietenul
Mirela Oprișor – soția
Nicoleta Lefter – prietena

Următoarea reprezentație: joi 29 mai, ora 20.00 – Sala Pictură TNB

Foto: Alexandra Pașca

 

12
/06
/15

FEST-FDR se află la a douăzecea ediţie. De fapt, în această formulă este doar la a treia. Festivalul Dramaturgiei Româneşti (FDR) este partea de tradiţie din proiect. Acesteia i s-a adăugat în 2012 partea dedicată artelor spectacolului (FEST). Aşa s-a ajuns la FEST-FDR. Sufletul întregului demers este Ada Lupu Hausvater, directoarea Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” din Timişoara.

11
/06
/15

Cea de-a XXII-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (12 – 21 iunie 2015) își propune să continue tradiția unei oferte culturale la cel mai înalt nivel. Timp de zece zile, oraşul Sibiu se transformă într-o scenă uriaşă cu artişti din toate colţurile lumii ce prezintă spectacole de teatru, dans, muzică, circ şi instalaţii, dar și expoziții, conferințe, lansări de carte sau filme.

11
/06
/15

Violoncelistul Adrian Naidin prezintă sâmbătă, 13 iunie, de la ora 19.00, la Teatrul Odeon, în premieră, proiectul muzical “Pân la Rai”, un proiect de world music ce poate deveni revelația acestui an.

11
/06
/15

Pe 12 iunie, Timbuktu se lansează în cinematografele din țară. Regizorul filmului, Abderrahmane Sissako, a găsit într-o tabără de refugiați o mică vedetă de cinema.Cu peste 1 milion de spectatori în Franța, filmul a câștigat numeroase premii importante și a obținut o nominalizare la Premiile Oscar pentru cel mai bun film străin.

10
/06
/15

O Livadă de vișini după Cehov, în montarea intensă a ucrainenilor de la Voskresinnia Theatre și Medio Monte, un performance care a transformat în teatru pur instalația scenografică, muzica, arta video și literatura, sunt cele două spectacole care au dat startul celei de a doua etape a Festivalului European al Spectacolului – Festivalul Dramaturgiei Românești (FEST - FDR), eveniment organizat de Teatrul Național Timișoara cu sprijinul Primăriei și al Consiliului Local al Municipiului Timișoara.