Adina Pintilie, Ursul de Aur şi premiul de debut la Berlin
https://www.ziarulmetropolis.ro/adina-pintilie-ursul-de-aur-si-premiul-de-debut-la-berlin/

Regizoarea română Adina Pintilie a câştigat Ursul de Aur şi premiul pentru cel mai bun debut la prestigiosul Festival de Film de la Berlin, cu filmul experimental „Touch Me Not”, o coproducţie internaţională.

Un articol de Ionuţ Mareş|24 februarie 2018

Filmul experimental „Touch Me Not”, al regizoarei române Adina Pintilie, a câştigat sâmbătă seară Ursul de Aur şi premiul pentru cel mai bun debut la cea de-a 68-a ediţie a Festivalului de Film de la Berlin.

Cu o ditribuţie internaţională de actori, „Touch Me Not”, scris de Adina Pintilie, este o investigaţie asupra dorinţei cronice a omului de atingere, de contact, în diversele sale faţete. O femeie şi doi bărbaţi, în căutarea intimităţii. Singurătăţile lor se întâlnesc din întâmplare sau nu, într-o încercare deznădăjduită de a avea contact.

Născută pe 12 ianuarie 1980, Adina Pintilie este regizor şi scenarist. A absolvit Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti, secţia Regie Film, în 2008.

Adina Pintilie este prima regizoare din România prezentă în Competiţia celebrului festival de film din capitala Germaniei.

Producătorii filmului sunt: Bianca Oana, Philippe Avril și Adina Pintilie.
Co-producători: Rohfilm Productions (Germania), PINK (Cehia), Agitprop (Bulgaria), Les Films de
l’Etranger (Franța).

„Touch Me Not” este o co-producție România-Germania-Cehia- Bulgaria-Franța, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Eurimages, Mitteldeutsche Medienförderung, Torinofilmlab, Fondul Cinematografic Ceh, Centrul Național Bulgar de Film, Eurométropole de Strasbourg, MEDIA Creative Europe, Sensiblu, Christian Tour, în colaborare cu The Post Republic, cu participarea HBO România și a Televiziunii Române, prin asociere cu Hi Fi Productions – Laura Georgescu-Baron, și cu sprijinul ICR și a Uniunii Cineaștilor din România.

Ursul de Argint pentru cel mai bun regizor a fost câştigat de americanul Wes Anderson, pentru „Isle of Dogs”. Premiul a fost ridicat de actorul Bill Muray.

 

Premiul Special al Juriului a fost câştigat de filmul „Twarz”, al regizoarei poloneze Malgorzata Szumowska.

 

Rusoaica Elena Okopnaya a primul Ursul de Argint pentru contribuţie artistică deosebită, pentru costumele şi scenografia filmului „Dovlatov”, al regizorului rus Alexey German Jr.

 

Ursul de Argint pentru cel mai bun scenariu a fost câştigat de Manuel Alcalá şi Alonso Ruizpalacios, pentru filmul mexican „Museo”, regizat de Alonso Ruizpalacios.

Cel mai bun actor a fost ales Anthony Bajon, pentru filmul „La prière!”, al regizorului francez Cédric Kahn.

Cea mai bună actriţă a fost aleasă Ana Brun, din Uruguay, pentru filmul „Las herederas”, în regia lui Marcelo Martinessi.

„Las herederas” a fost recompensat şi cu Ursul de Argint „Alfred Bauer” acordat unui film care deschide noi perspective.

 

15
/08
/23

Ai căutat bucuria sinceră a unor copii care dansează? Ai căutat gustul memorabil al siropului de soc? Sau zâmbetul unui femei de 101 ani, îmbrăcată într-un costum săsesc de sărbătoare?

10
/08
/23

• 15 zile, peste 120 de evenimente, peste 100 de artiști și invitaţi speciali la Râşnov, Braşov, Codlea, Feldioara şi Bran • Un festival la ediţia a 15-a: filme, proiecte artistice, concerte, dezbateri, teatru, cărţi, şcoală de vară ş.a. • Vorbitorincii (Cătălin Striblea & Radu Paraschivescu), Maia Morgenstern, Nicu Alifantis, Pasărea Rock, Ada Milea, Mădălina Pavăl, Irina Margareta Nistor, Robin and the Backstabbers, Adrian Cioroianu, Gelu Duminică alături de mulţi alţi invitaţi speciali. • Cultură de calitate într-un cadru natural deosebit fără „zgomote” inutile • Un spaţiu al dialogului civilizat, nu al talibanismului

09
/08
/23

Cinema in aer liber se intoarce pe Insula Artelor din Parcul Titan cu 21 dintre dintre cele mai bune filme ale ultimilor ani, care acopera toata paleta de genuri cinematografice, de la drama si thriller la comedie si chiar animatie. Acestea vor putea fi urmarite la Bucuresti, timp de 4 saptamani, de marti pana duminica, in perioada 15 august – 10 septembrie. Intrarea la proiectii este libera.

31
/07
/23

Cea de-a doua ediție a SUNSCREEN Film & Arts Festival va avea loc la Constanța, între 17 și 20 august 2023. Inițiat anul trecut de organizatorii celui mai mare eveniment de film din țară – TIFF, festivalul își propune să aducă în fața publicului de la malul mării cele mai noi și apreciate filme românești și internaționale, concerte și invitați speciali.