„Adio, proștilor!”, comedia cu accente noir care a câștigat șapte premii César, din 9 iulie în cinema
https://www.ziarulmetropolis.ro/adio-prostilor-comedia-cu-accente-noir-care-a-castigat-sapte-premii-cesar-din-9-iulie-in-cinema/

Marele câştigător al Premiilor César 2021, filmul „Adio, proştilor!”/ „Adieu les cons!”, în regia lui Albert Dupontel, cu Virginie Efira, „regina comediei” în Franţa, în rolul principal, ajunge în cinematografe din 9 iulie, distribuit de Independenţa Film.

Un articol de Liliana Matei|5 iulie 2021

Comedia cu accente noir urmărește povestea lui Suze Trappet (Virginie Efira), o femeie care află că a dezvoltat o maladie autoimună în stadiu terminal și pornește în căutarea fiul ei născut în perioada adolescenţei, la care a renunţat imediat după naştere, la presiunea familiei. În nebuneasca investigație, ea se intersectează cu Jean-Baptiste Cuchas, jucat de Albert Dupontel, un bărbat care suferă de o stare acută de extenuare psihică, și Serge Blin (Nicolas Marié), un arhivist orb, de un entuziasm excesiv. Neobișnuitul trio se aventurează într-o călătorie ilară și plină de peripeții pentru a găsi copilul de mult pierdut al lui Suze.

Trailer oficial: https://youtu.be/aFcm7j3OGo0.

Lansat în toamna anului trecut în Franța, „Adio, proștilor!”/ „Adieu les cons!” a reunit 700.000 de spectatori în prima săptămână de proiecţii, întrerupte brusc de decretarea lockdown-ului. Odată cu redeschiderea cinematografelor din Franța în luna mai a acestui an, a fost relansat pe marile ecrane, ocupând un loc fruntaș în box office, până în acest moment având peste 3 milioane de spectatori.

Din cauza pandemiei, filmul a beneficiat de lansări în doar câteva țări europene (Olanda, Polonia, Portugalia, Spania, Suedia, Ucraina), în special în cadrul unor festivaluri de film, precum și în Australia, Canada, Rusia și Singapore.

În primăvara acestui an, a dominat scena Premiilor César, adjudecându-și 7 trofee din 12 nominalizări la categoriile Cel mai bun film, Cel mai bun regizor (Albert Dupontel), Cel mai bun actor în rol secundar (Nicolas Marie), Cel mai bun scenariu original, Cea mai bună imagine, Cele mai bune decoruri şi Premiul César al liceenilor.

Întrebat ce i-a inspirat o astfel de poveste, regizorul Albert Dupontel spune că a pornit de la opoziția dintre o persoană care își dorește să trăiască, dar nu poate, și o persoană care ar putea trăi, dar nu își mai dorește. Dupontel a scris scenariul filmului în 18 luni și se declară un „Sisif narativ”, scrisul dându-i cea mai mare durere de cap: „Cred că toți avem multe povești de spus, dificil pentru mine este să le scot din confuzia mentală”.

„Adio, proștilor!”/ „Adieu les cons!” îi este dedicat lui Terry Jones, unul dintre fondatorii celebrului grup de comedianți britanici Monty Python, care a decedat în ianuarie 2020 și care a jucat în două dintre filmele lui Dupontel: „The Creator” (1999) și „Locked Out” (2006). De asemenea, Terry Gilliam, un alt membru Monty Python, despre care Dupontel spune că este o inepuizabilă sursă de inspirație, are un rol secundar în „Adio, proștilor!”/ „Adieu les cons!”.

Albert Dupontel este o figură cunoscută a cinematografiei franțuzești. Actor, regizor și scenarist, Dupontel a abandonat medicina pentru a se dedica teatrului și cinematografiei. Cu o carieră de peste 30 de ani, acesta s-a afirmat prin umorul său negru și îndrăzneț. Dupontel abordează adesea teme din spectrul familiei și maternității („Bernie”, „Le Vilain”, „9 mois ferme”, „Au revoir là-haut” – disponibil pe contul de Vimeo al Independența Film), spunând că nu înțelege neapărat de ce se îndreaptă spre latura dramatică a acestor subiecte, mai ales că el a avut o copilărie fericită.

Virginie Efira este de origine belgiană și și-a făcut apariția pe micile ecrane în 1998, ca prezentatoare într-un show pentru copii, iar mai târziu a devenit prezentatoare a Canal+. A debutat în film în 2004, însă primul rol principal l-a avut în comedia romantică „It Boy” (r. David Moreau), în 2013. În 2016 a ajuns în atenția marelui public și a criticilor de film datorită rolului interpretat în „Victoria” (r. Justine Triet), câștigător al unui premiu la Cannes, și ulterior pentru „Up for Love” (r. Laurent Tirard), unde a jucat alături de câștigătorul premiului Oscar, Jean Dujardin. Este supranumită regina comediei din Franța, iar iubitorii de seriale au avut ocazia să o vadă interpretându-se pe sine în „Zece la sută”/ „Call my agent”, disponibil pe Netflix.

Văzut de Radio Guerrilla

Parteneri media: Cinemap, Zile și Nopți, Dinfilme.ro, Films in Frame, Movienews, Spotmedia, Munteanu Recomandă, Ziarul Metropolis.

04
/01
/24

Anul 2024 se anunţă unul bogat în filme româneşti de autor, fie ele de ficţiune, documentare sau hibride. V-am pregătit, în exclusivitate, o listă cu cele mai aşteptate titluri, care cuprinde noi filme de regizori consacraţi precum Andrei Ujică, Radu Jude, Cristi Puiu, Stere Gulea, Eugen Jebeleanu, Adrian Sitaru, Tudor Giurgiu sau Emanuel Pârvu, precum şi câteva debuturi foarte promiţătoare.

29
/12
/23

Se anunţă o lună ianuarie bogată în filme pentru care merită să te deplasezi la cinema, inclusiv la multiplexuri. Distribuitorii - mari sau mici - scot o parte din artileria grea chiar de la începutul anului. Ţi-am făcut o listă cu opt titluri de neratat.

20
/12
/23

Topul personal al celor mai bune filme exclusiv din 2023 e dominat de francezi şi americani, la care se adaugă un român şi un finlandez. O listă capricioasă şi aparent eterogenă.

19
/12
/23

Sâmbătă, 16 decembrie 2023, în cadrul festivalului internațional de film studențesc CineMAiubit 2023, a avut loc conferința „Filmul și educația publicului tânăr”, organizată de Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București (UNATC) prin Centrul de Pedagogie și Studiu al Imaginii Sorin Botoșeneanu.

18
/12
/23

Pe 21 ianuarie 2024, la Sala Palatului, va avea loc un nou şi captivant show DISNEY : FROZEN – 10 ani.  Spectacolul face parte din turneul prin care Disney celebrează la nivel mondial 10 ani de la lansarea personajului fenomen ce a revoluționat lumea filmelor de animație.

15
/12
/23

OPINIE Ne-am obişnuit să ne plângem. Lumea nu prea mai merge la cinema, şi cu atât mai puţin la filmele de artă. Nu mai avem săli pentru cinematografia non-mainstream. Presa generalistă a renunţat la jurnalismul de cinema. 

11
/12
/23

Un concert extraordinar de muzică de film va avea loc la Opera Naţională din Bucureşti pe 12 decembrie, de la ora 19.00, organizat de Universitatea Națională de Muzică din București în parteneriat cu Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, Opera Națională din București, Arhiva Națională de Filme și universități de teatru și film din țară.

07
/12
/23

Legendarul cineast maghiar Béla Tarr va primi sâmbătă seară, la Berlin, un premiu onorific din partea Academiei Europene de Film. Cu această ocazie, publicăm un eseu despre cinemaul său foarte special.