Aferim!, western-ul lui Radu Jude, printre cele mai aşteptate filme ale anului
https://www.ziarulmetropolis.ro/aferim-western-ul-lui-radu-jude-printre-cele-mai-asteptate-filme-ale-anului/

„Aferim!”, regizat de Radu Jude, se numără printre cele mai aşteptate filme ale anului 2014, potrivit unui top prestigios realizat de site-ul ioncinema.com. Filmul este o coproducţie România/ Franţa/ Italia, prin companiile Hi Film Productions, EZ Films şi MIR Cinematografica.

Un articol de Petre Ivan|24 februarie 2014

Aferim!”, de Radu Jude, se numără printre cele mai aşteptate filme ale anului 2014, potrivit unui top prestigios realizat de site-ul ioncinema.com. Filmul este o coproducţie România/ Franţa/ Italia, prin companiile Hi Film Productions, EZ Films şi MIR Cinematografica.

După filmul său din 2012 „Toată lumea din familia noastră”, bine primit de critici şi de public, noul proiect al regizorului Radu Jude reprezintă un ambiţios lungmetraj de epocă, notează Mediafax, citând ioncinema.com.

După cum s-a anunţat la începutul anului 2013, filmul va avea o distribuţie amplă, iar Radu Jude va folosi atât actori profesionişti, cât şi amatori. Pelicula va semăna cu un western american şi va fi turnată în cea mai mare parte a ei în aer liber.

Potrivit aceluiaşi site, acţiunea lungmetrajului este plasată în secolul al XIX-lea, într-o perioadă în care ţiganii robi reprezentau ceva comun. Intriga filmului îl are în centrul ei pe un zapciu local, Constantin, care este angajat de un comerciant să îl găsească pe Carfin, un rob ţigan care a fugit de pe moşia clientului, după ce a avut o aventură cu nevasta acestuia.

Însoţit de fiul lui adolescent, Ghiţă, Constantin pleacă pe urmele fugarului, pornind astfel într-o călătorie plină de peripeţii.

Aferim

Gabriel Spahiu în Film pentru Prieteni, de Radu Jude

Filmul ar putea fi lansat în doua jumătate a acestui an, scrie ioncinema.com, care a plasat lungmetrajul lui Jude pe locul 97 în Topul 200 al celor mai aşteptate pelicule în 2014.

Proiectul lui Radu Jude „Aferim!” a obţinut un credit de 811.000 de lei, situându-se pe locul al treilea în topul finanţărilor acordate în urma concursului organizat de Centrul Naţional al Cinematografiei în 2013.

Radu Jude şi Florin Lăzărescu au scris scenariul filmului „Aferim!”

Radu Jude este regizorul scurtmetrajelor câştigătoare a numeroase premii „Lampa cu căciulă”, „Alexandra” şi „O umbră de nor”. Lungmetrajul de debut, „Cea mai fericită fată din lume”, a fost distins cu premiul CICAE la Festivalul de la Berlin, premiul FIRESCI la Festivalul de la Sofia, premiul pentru cel mai bun scenariu la B-EST International Film Festival şi premiul FIPRESCI la IndieLisboa.

Cel de-al doilea lungmetraj realizat de Radu Jude, „Toată lumea din familia noastră”, a fost proiectat în premieră mondială la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, în secţiunea Forum, mai informează Mediafax.

„Toată lumea din familia noastră” a obţinut, printre altele, marele premiu al Festivalului de la Sarajevo, marele premiu Bayard d’Or şi premiul pentru cel mai bun actor la Namur IFF, marele premiu la CinEast IFF, trofeul Festivalului Internaţional de Film Anonimul, premiul Zilelor Filmului Românesc la TIFF şi premiul pentru regie alături de premiul publicului la B-EST IFF.

Topul 10 al celor mai aşteptate filme ale anului 2014 realizat de ioncinema.com:
„The Lobster”, regizat de Yorgos Lanthimos,
„Dark Matter”, de Andrzej Zulawski,
„Jane Got a Gun”, de Lynne Ramsay,
„Suspiria”, de David Gordon Green,
„The Duke of Burgundy”, de Peter Strickland,
„Untitled”, de Lisandro Alonso,
„Noah”, de Darren Aronofsky,
„Maps to the Stars”, de David Cronenberg,
„Phoenix”, de Christian Petzold şi
„The Cut”, de Fatih Akin.

Foto cu Radu Jude, Gabriel Spahiu şi Aferim – Cinemagia şi TVR

18
/01
/24

CRONICĂ DE FILM Bizară, dar şi simptomatică decizia realizatorilor filmului "Klaus & Barroso" de a semna cu "regie colectivă", nenumită. Asta ar putea sugera că toţi cei trei scenarişti - Adrian Nicolae, Cosmin "Micutzu" Nedelcu şi Bogdan Theodor Olteanu -, dintre care primii doi sunt şi actori în roluri centrale, s-au ocupat de regie.

17
/01
/24

Din 16 ianuarie, filmul Klaus & Barroso, cu Cosmin „Micutzu” Nedelcu și Adrian Nicolae rulează în cinematografele din toată țara, distribuită de Forum Film. În Republica Moldova filmul va rula din 18 ianuarie, pe ecranele Cineplex.

16
/01
/24

16 ianuarie, 2024 - Cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, evenimentul anual care sărbătorește și recompensează realizările cinematografiei românești, va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

16
/01
/24

Asteroid City, cel mai recent film al lui Wes Anderson, în care joacă Jason Schwartzman (The French Dispatch, The Grand Budapest Hotel), Scarlett Johansson (Black Widow, Jojo Rabbit) și Tom Hanks (Elvis, News of the World), va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime începând din 20 ianuarie.

16
/01
/24

Seria ISTORII se va desfășura în perioada 15 - 30 ianuarie la Cinema ARTA, pe strada Universității nr. 3. Publicul are șansa să descopere în această perioadă, în fiecare zi de marți, o selecție de filme (scurtmetraje sau lungmetraje) curatoriate pentru a deschide conversații despre modul în care istoria este construită și transmisă cu ajutorul limbajului, imaginilor, semnelor și conceptelor.

09
/01
/24

CARTEA DE CINEMA Neaşteptată apariţie acest “Desene mişcătoare. Dialoguri despre critică şi cinema”, pe care criticul de film Andrei Gorzo şi criticul literar Mihai Iovănel - prieteni şi colegi de generaţie şi de idei - l-au scos la finalul lui 2023 la Editura Polirom.

05
/01
/24

Rebel Moon este un adevărat eveniment în universul producțiilor SF și de fantezie și rodul unor eforturi de decenii. În plus, lungmetrajul poartă semnătura lui Zack Snyder, cineastul din spatele filmelor 300 - Eroii de la Termopile, Man of Steel: Eroul și Armata celor morți.

04
/01
/24

Anul 2024 se anunţă unul bogat în filme româneşti de autor, fie ele de ficţiune, documentare sau hibride. V-am pregătit, în exclusivitate, o listă cu cele mai aşteptate titluri, care cuprinde noi filme de regizori consacraţi precum Andrei Ujică, Radu Jude, Cristi Puiu, Stere Gulea, Eugen Jebeleanu, Adrian Sitaru, Tudor Giurgiu sau Emanuel Pârvu, precum şi câteva debuturi foarte promiţătoare.

29
/12
/23

Se anunţă o lună ianuarie bogată în filme pentru care merită să te deplasezi la cinema, inclusiv la multiplexuri. Distribuitorii - mari sau mici - scot o parte din artileria grea chiar de la începutul anului. Ţi-am făcut o listă cu opt titluri de neratat.