Afrim montează „Girafe” şi „Bizoni” în avanpremieră la Sibiu
https://www.ziarulmetropolis.ro/afrim-monteaza-girafe-si-bizoni-in-avanpremiera-la-sibiu/

Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu a organizat ultima conferinţă de presă a anului 2014, dedicată celor mai noi producţii ale Secţiei Române a TNRS, în regia lui Radu Afrim. Cele două spectacole care se repetă intens de şase săptămâni, vor fi prezentate în avanpremieră sâmbătă, 20 decembrie şi duminică, 21 decembrie, ora 19:00: „Girafe” , Fabula urbană #1 şi „Bizoni”, Fabula urbană #2.

Un articol de Petre Ivan|17 decembrie 2014

Au participat Constantin Chiriac, director general TNRS, regizorul Radu Afrim, scenograful Dragoş Buhagiar şi coregrafa Andrea Gavriliu.

În deschiderea conferinţei, Constantin Chiriac a mulţumit presei pentru modul în care a reflectat ultima premieră de la Secţia Germana, „Tattoo”, în regia lui Radu Afrim, considerat un spectacol revoluţionar pentru Naţionalul sibian.

„Sunt convins că şi aceste două spectacole pe care le vom prezenta în avanpremieră peste câteva zile vor fi la fel de provocatoare, pentru că intră în aceeaşi zonă de cercetare, făcând de asemenea legătura între actorii teatrului şi tinerii actori de la şcoala de teatru pe care am fondat-o la Sibiu.

Prezenţa lui Radu Afrim la Sibiu în ultimele săptămâni a fost benefică şi pentru maturizarea spectacolului „Tattoo”, bucuria şi independenţa de joc a actorilor devenind tot mai vizibile cu fiecare reprezentaţie”.

Pentru Radu Afrim, decizia de a monta două spectacole în acelaşi timp este un pariu cu sine şi o provocare.

Pentru că în „Bizoni”, spectacolul pe care m-am gândit să-l montez iniţial, toţi actorii sunt foarte tineri, mi-am dorit să mai fac un spectacol, ca să pot lucra şi cu trupa matură a teatrului. De aceea am ales şi a doua piesă, „Girafe”. Pe parcursul repetiţiilor, am introdus tinerii actori şi în a doua piesă, iar actorii consacraţi ai teatrului au fost de acord să aibă apariţii în prima, fiecare şi-a construit astfel propria individualitate pe baza improvizaţiei. A fost un workshop permanent, multă muncă în timp foarte scurt, pentru a ajunge la performanţă. – Radu Afrim

Radu Afrim

Radu Afrim, un vechi prieten a Teatrului Naţional „Radu Stanca” Sibiu

Piesele „Bizoni” şi „Girafe” au fost scrise în anii 2008-2009 şi fac parte din Trilogia fabulelor urbane, alături de piesa „Lei”.

Radu Afrim spune că le-am putea numi Trilogia maşinii de spălat, pentru că au în centru acest obiect aparent banal, dar care a revoluţionat viaţa femeii în secolul trecut. „Formulele de lucru au fost diferite.

Acţiunea din „Bizoni” se petrece în zilele noastre şi este vorba despre o dramă de familie. Spectacolul conţine multă mişcare şi aici am avut o colaborare foarte bună cu Andrea Gavriliu, care prin coregrafia imaginată a dat plasticitate spaţiului.

Am adus acţiunea din „Girafe” în România anilor 1968 – 1970, decorul şi estetica jocului sunt mai realiste. Ambele sunt piese sociale, fără a fi enervante social”.

Andrea Gavriliu este la a doua colaborare cu TNRS, după spectacolul „Lecţia”, pentru care a semnat coregrafia, dar deja la a şasea colaborare cu Radu Afrim.

„Pentru aceste spectacole am încercat să-i fac pe actori să-şi depăşească limitele fizice, prin mişcarea scenică. Am muncit foarte mult şi sper ca aportul meu să contribuie la reuşita spectacolelor”.

Dragoş Buhagiar a imaginat un altfel de spaţiu, pornind de la cele două texte: „De data aceasta nu este decor construit, este o instalaţie, de fapt este o lume de obiecte, un experiment.”, a declarat scenograful, care a lucrat pentru cele două spectacole împreună cu asistenta sa, Irina Chirilă.

GIRAFE, Fabula urbană #1

după Pau Miró

Avanpremieră – sâmbătă, 20 decembrie 2014, de la ora 19:00, la sala Teatrului Naţional Radu Stanca Sibiu

REGIA: Radu Afrim;

TRADUCERE ŞI ADAPTARE: Radu Afrim;

SCENOGRAFIA: Dragoş Buhagiar;

COREGRAFIA: Andrea Gavriliu;

UNIVERS SONOR: Radu Afrim;

ASISTENT REGIE: Sanda Anastasof;

ASISTENT SCENOGRAFIE: Irina Chirilă;

DISTRIBUȚIA: Marius Turdeanu, Mariana Mihu, Adrian Matioc, Ioan Savu, Dana Maria Lăzărescu, și actorii din BIZONI

preţ bilete: 20 lei; 15 lei

BIZONI, Fabula urbană #2

după Pau Miró

Avanpremieră – duminică, 21 decembrie 2014, de la ora 19:00, la sala Teatrului Naţional Radu Stanca Sibiu

REGIA: Radu Afrim;

TRADUCERE: Luminița Voina-Răuț;

SCENOGRAFIA: Dragoş Buhagiar;

COREGRAFIA: Andrea Gavriliu;

UNIVERS SONOR: Radu Afrim;

FILMĂRI ŞI CONCEPT VIDEO: Radu Afrim;

MONTAJ VIDEO: Costin Chesnoiu;

ASISTENT REGIE: Sanda Anastasof;

ASISTENT SCENOGRAFIE: Irina Chirilă;

DISTRIBUȚIA: Vlad Bîrzanu / Cristian Timbuș, Iustinian Turcu, Ali Deac, Cendana Trifan / Maria Soilică, Ioan Paraschiv, Raluca Iani, Dana Maria Lăzărescu, și actorii din GIRAFE

preţ bilete: 20 lei; 15 lei

Foto: Radu Afrim, Girafe, Bizoni – Adrian Bulboacă, tnrs.ro

22
/11
/15

“Indianul vrea în Bronx”, de Israel Horovitz, în regia Iarinei Demian. L-am văzut duminică, în noapte, pe Batiștei, la ARCUB, la jumătatea lui noiembrie, acum, după cele două Apocalipse care ne-au traversat timpul - din fosta fabrică “Pionierul” din București până pe Bulevardul Voltaire din Paris.

21
/11
/15

CRONICĂ DE FILM Regizat de Steven Spielberg, „Bridge of Spies” („Podul spionilor”) este un thriller „old school” cu spioni, care omagiază discret un anume cinema clasic american, oferind în acelaşi timp suspans pe un fond istoric.

21
/11
/15

Colegul nostru Andrei Crăciun lansează astăzi, de la ora 18.30, la Târgul de Carte „Gaudeamus” , la standul Herg Benet, volumul de versuri „Poezii pentru acea necunosсută”. Cartea costă cincisprezece lei.

20
/11
/15

Actriţa americană Gwyneth Paltrow a înregistrat un single cu fostul ei soţ, Chris Martin, care va fi inclus pe următorul album al trupei acestuia, Coldplay. Vedeta hollywoodiană a făcut backing vocals pentru single-ul "Everglow", care va fi inclus pe noul album al trupei Coldplay, intitulat "A Head Full of Dreams".

20
/11
/15

Al șaptelea episod din sezonul al cincilea al serialului "Homeland", care se inspiră cu regularitate din realitate, de la războiul din Afganistan la ascensiunea grupării Statul Islamic, începe cu un mesaj pe fond negru: "În urma evenimentelor de la Paris, vă amintim că 'Homeland' conține elemente care pot tulbura spectatorii. Cele mai sincere condoleanțe tuturor celor afectați de atacuri", scrie la începutul genericului.

20
/11
/15

Atentatele teroriste de la Paris au transformat "La Marseillaise", poate cel mai cunoscut şi admirat imn din lume, într-un imn al solidarităţii lumii civilizate împotriva terorismului. Marseieza a fost intonată de un înteg stadion, zilele trecute, la meciul amical Anglia - Franţa, de pe Wembley, şi va fi cântat înaintea tuturor meciurilor din prima ligă engleză din acest weekend. În Premier League evoluează un număr de 72 de jucători francezi.

20
/11
/15

Conducerea Teatrului Evreiesc de Stat anunţă că anul viitor va organiza, pentru prima dată în România, Festivalul Internaţional de Teatru Idiş. Pe lângă acest festival, vor mai fi organizate şi alte evenimente speciale menite să prezinte publicului larg teatrul şi cultura idiş (expoziţii, prelegeri, spectacole-lectură, lansări de carte).

20
/11
/15

În această seară, de la ora 19.30, la Sala George Constantin, premiera oficială a spectacolului Trei nopţi cu Madox de Matei Vişniec, în regia lui Mihai Lungeanu. Scenografia este realizată de Luana Drăgoiescu şi muzica originală este semnată de Pedro Negrescu. Reprezentaţia din această seară se va desfăşura în prezenţa extraordinară a autorului.

20
/11
/15

Cu prilejul conferinței de toamnă a rețelei internaționale Opera Europa care se desfășoară la București în perioada 18 - 21 noiembrie 2015, pe scena Operei Naționale București va avea loc, pe 20 noiembrie, premiera spectacolului ,,Oedipe” de George Enescu, în regia Valentinei Carrasco.

19
/11
/15

De ce Sinaia are, de fapt, trei gări? Ce îl leagă pe Yehudi Menuhin de Sinaia şi de George Enescu? Gări de poveste continuă la TVR cu povestea fascinantă a trenului regal al României şi a gării regale de la Sinaia. Episodul cu numărul cinci al seriei Gări de poveste se difuzează sâmbătă, 21 noiembrie, de la ora 17.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+.