Agenda culturală: recomandările lunii iulie
https://www.ziarulmetropolis.ro/agenda-culturala-recomandarile-lunii-iulie/

METROPOLIS SPECIAL O selecţie de evenimente şi atracţii culturale ale momentului – de la teatru, muzică şi film, la artă vizuală şi literatură.

Un articol de Alina Vîlcan|28 iunie 2019

E mijlocul verii, sunt tot mai multe festivaluri, concerte și evenimente de neratat. Iată ce ne-a atras atenția și cu siguranță nu vom pierde în iulie!

Un festival de teatru

Între 1 și 7 iulie, se desfășoară în București Festivalul Internațional al Școlilor de Teatru (FIST), ajuns la a VI-a ediție. Festivalul se deschide luni, 1 iulie, la Sala „Toma Caragiu” a Teatrului Bulandra, cu spectacolul „Revizorul” (disertație master UNATC, inclus în repertoriul 9G la TNB; foto sus) după N.V. Gogol, în regia lui Slava Sambriș. Printre spectacolele must-see se numără și „A Behanding in Spokane” al Academiei de Artele Spectacolului din Bratislava, Victor sau copiii la putere” adus de Academia Athanor de Teatru și Film – Passau (Germania), Maschere, Buffoni e Villani” de la Accademia Teatrale Veneta – Veneția (Italia) sau „Povestea celor șapte spânzurați” prezentată de Institutul de Arte ale Spectacolului – Sankt Petersburg (Rusia). Nu pierdeți, așadar, ocazia de a vedea spectacole semnate de cele mai noi voci din teatrul european! www.fistromania.ro

Un film

Intră în cinematografe, din 5 iulie, lungemtrajul SAF, coproducţie Turcia – Germania- România, ce poartă semnătura regizorului Ali Vatansever. Prezentat în premieră la Festivalul de Film de la Toronto 2018, filmul i-a adus lui Vatansever și titlul de cel mai bun regizor la Festivalul Internațional de la Ankara.

Plasat în districtul Fikirtepe din Istanbul, lungmetrajul pune o lupă pe comunitățile sărace și pe refugiații sirieni din clădirile abandonate. Disperare, anxietate, oprimare – iată ingredientele cheie ale unui film care nu-și va lăsa indiferent nici cel mai insensibil dintre spectatori!

Un festival de muzică

Unul dintre evenimentele de neratat ale lunii este, fără îndoială, Gărâna Jazz Festival, care aduce în fața publicului la această a XXIII-a ediție, desfășurată între 11 și 14 iulie, legende ale jazzului american precum Jeff Berlin, Dennis Chambers, David Sancious şi Oz Noy. Tot aici, vom asculta live cel mai recent album al pianistului italian Giovanni Guidi, Avec le temps”, dar și pe saxofonistul norvegian Trygve Seim, recunoscut pentru improvizație și lirism, sau inegalabilui quartet al saxofonistului și compozitorului berlinez Philipp Gropper – Philm (foto).

De reținut și că Gărâna Jazz Festival 2019 se va desfășura pe trei scene: în Poiana Lupului, Biserica Catolică din satul Văliug și Hanul La Răscruce, locul în care a avut loc prima ediție a festivalului, în urmă cu 23 de ani. www.garana-jazz.ro

O expoziție

Până pe 19 iulie, Estopia Art Gallery prezintă expoziția artistei timișorene Edith ToronyHybrid Playground. Realizate între 2017 și 2019, lucrările incluse aici propun o incursiune la periferia urbană surprinzând efectele invaziei junk și ale consumerismului asupra spațiului de locuit.

Am putea fi la periferia oricărui oraș, acolo unde ajung să fie depozitate obiectele de care nimeni nu mai are nevoie. Dar ce spun toate aceste obiecte de prisos despre noi? O investigație, prin intermediul artei, a lumii consumeriste, cu toate secretele ei. www.estopiaartgallery.com

O carte

Una dintre cărțile noi care și-ar putea găsi pe bună dreptate locul pe lista lecturilor verii este „Restul e tăcere. Viața și opera lui Eduardo Torres” (editura Polirom, 2019), singurul roman al scriitorului Augusto Monterroso, reprezentant de marcă al boom-ului literar latino-american.

Publicat în 1978, „Restul e tăcere” este construit sub forma unui puzzle al mărturiilor despre viața protagonistului, semnate de secretarii acestuia sau de însăși soția sa, care compun cu ironie și umor o biografie cât se poate de neobișnuită, completată cu aforisme, maxime și zicători publicate în pagini de ziar, „colaborări spontane” ale intelectualului Torres. O satiră la adresa stupidității umane, ce nu-și va dezamăgi cititorul care gustă ironia fină.

Un festival de film

Festivalul timișorean de film Ceau, Cinema! ne propune între 18 și 21 iulie o selecție cât se poate de atrăgătoare, printre care regăsim interesante documentare-portret semnate de femei regizor, cum ar fi Nora Agapi care vine în orașul de pe Bega cu Timebox” (2018), prezentat în premieră aici. Protagonistul filmului este Ioan Matei Agapi, tatăl cineastei, carismatic fotograf şi realizator de documentare din Iaşi, în vârstă de 80 de ani, deținător al unei colecţii impresionante de filme pe 16 mm care documentează aproape cinci decenii de istorie a României. Câştigător al Festivalului Internaţional de Film Documentar de la Amsterdam (IDFA) şi laureat cu multe alte premii, „Cealaltă parte a lucrurilor” („The Other Side of Everything”, 2017; foto) este un alt titlu care atrage atenția, semnat de regizoarea sârbă Mila Turajlić. Este chiar portretul mamei regizoarei, al cărei trecut se identifică cu trecutul țării sale. www.ceaucinema.ro

 

 

 

 

 

 

 

 

28
/06
/21

Printr-o examinare atentă a unor forme de horror folcloric și prin optica ecologistă în care umanul și natura, umanul și non-umanul se suprapun și dialoghează, expoziția explorează intersecția dintre ezoterism și știință, folclor și tehnologie, feminism și ecologie, precum și istorie culturală și ficțiune speculativă.

25
/06
/21

VIAȚA SECRETĂ A TABLOURILOR Ziarul Metropolis vă invită la mici incursiuni în existenţa nevăzută, uitată sau ignorată a imaginilor care ne fascinează. Unele au schimbat istoria artei, altele au rămas ascunse printre poveşti.

18
/06
/21

Porumbel gulerat, fazan, coțofană, pitulice sfârâitoare, ciocănitoare, bufniță, stăncuță, pițigoi. Sunt câteva dintre cele 36 de specii monitorizate de Societatea Ornitologică Română în crângul verde din fața Muzeului Național de Artă Contemporană (MNAC).

15
/06
/21

Printre artiştii care au schimbat modul în care ne raportăm la artă se numără și Max Hermann Maxy (Brăila, 1895- Bucureşti, 1971). El este doar unul dintre artiștii români care au reușit să uimească o lume cu lucrările lor. Un articol de Mihaela Ion.

10
/06
/21

Anul 2021 este un an al aniversărilor multiple. 145 de la nașterea marelui sculptor al secolului XX, Constantin Brâncuși, 65 de ani de la aderarea României la UNESCO, precum și 65 de ani de la înființarea Comisiei Naționale a României pentru UNESCO (CNR UNESCO) sunt câteva evenimente care vor fi marcate prin manifestări speciale.

10
/06
/21

Joi, 10 iunie, de la 18:00, Acuarela (str. Polonă nr. 40, București) vă așteaptă la o documentare fotografică despre emoții și sentimente ținute sub mască. Ce spun ochii și cum suntem percepuți de ceilalți în timpul pandemiei?

09
/06
/21

Pe 9 iunie 2021, la ora 19.00, sunteți așteptați la o dezbatere care își propune să răspundă la mai multe întrebări: Ce profesii creative regăsiți în clustere și startup-uri? Care ar fi structura de organizare, specializările necesare și modalitatea de finanțare?

07
/06
/21

Luna iunie aduce un semnal de alarmă și un moment de introspecție trecătorilor care au drum pe B-dul Carol nr. 53 și își dau câteva minute să privească lucrările expuse în spațiul-acvariu al micuței galerii neconvenționale Celula de artă. Între 7 – 21 iunie gruparea Vertebra aduce instalația manifest numită „No Signal“ iar artista Bianca Ferăstrău lucrarea 5 TATTVAS, ce poate fi văzută între 21 iunie – 3 iulie.

07
/06
/21

Cea de a 17-a ediție a Nopții Muzeelor va avea loc sâmbătă, 12 iunie, la nivel național, și propune publicului expoziții, intervenții și experimente artistice, proiecții, spectacole, ateliere, concerte sau tururi interactive, dar și unele activări în mediul online.

02
/06
/21

Bucureștiul prinde culoare printr-o expoziție care îmbină natura și arta, într-o campanie susținută de gloTM. Aproape 1.000 de metri pătrați de ziduri vor fi transformați în opere de artă de către tinerii artiști români de la Sweet Damage Crew, în parteneriat cu One Night Gallery, în cadrul campaniei ”Eco Graffiti / Rebels with a Cause”, susținută de glo.

02
/06
/21

Avem onoarea să vă invitam la [În]toarcem cânepa spre viitor – primul eveniment multidisciplinar dedicat cânepii, cu expoziție de artă documentară, instalații, performance, conferințe și dezbateri pe teme de economie circulară, între 3-27 iunie, la Muzeul Național al Țăranului Român