Al Pacino, vedeta festivalului de film de la Veneţia, în mare vervă
https://www.ziarulmetropolis.ro/al-pacino-vedeta-festivalului-de-film-de-la-venetia-in-mare-verva/

Actorul american Al Pacino a impresionat, sâmbătă seară, la cea de-a 71-a ediţie a Mostrei de la Veneţia, unde proiecţia a două filme ale sale, dintre care unul inclus în competiţie, i-a oferit ocazia de a evoca subiecte intime: meseria de actor, tinereţea şi momentele dificile din viaţa sa.

Un articol de Petre Ivan|2 septembrie 2014

„Am avut probleme când eram tânăr, am avut dificultăţi, dar cred că am găsit ceva care îmi place cu adevărat, iar cariera mea nu se află în faza de aterizare”, a declarat actorul în vârstă de 74 de ani, primit cu ovaţii în momentul sosirii sale la o conferinţă de presă, informează AFP, citat de Mediafax

Foarte relaxat, purtând un tricou şi o haină neagră, Al Pacino a răspuns îndelung întrebărilor puse de jurnalişti, vorbind mai întâi despre „The Humbling”, un film de Barry Levinson (proiectat în afara competiţiei), în care starul joacă rolul unui actor în vârstă, aflat într-o criză existenţială şi care îşi regăseşte pofta de viaţă după ce o cunoaşte pe fiica unui alt actor, cu 20 de ani mai tânără decât el.

„Am făcut acel film în 20 de zile, însă pregătirea a fost lungă. Nu ai nevoie de prea mult timp pentru turnare dacă lucrezi bine textul înainte”, a declarat Al Pacino, devenit celebru după ce a interpretat rolul mafiotului Michael Corleone în trilogia „Naşul” a lui Francis Ford Coppola.

Jurnaliştii l-au întrebat dacă a cunoscut la rândul său depresia. „Din fericire, pot să fiu depresiv dar fără să ştiu asta, nu sunt conştient de asta”, a răspuns actorul.

Al Pacino, 74 de ani, vedeta festivalului de film de la Veneţia

Al Pacino, 74 de ani, vedeta festivalului de film de la Veneţia

„Am avut momente (dificile) care s-au apropiat de depresie, dar niciodată cu o astfel de intensitate, deci cred că am fost scutit”, a adăugat el, amintindu-şi de debutul său dificil în Actors Studio, la vârsta de 25 de ani, într-o epocă în care actorul nu avea bani nici măcar pentru „o pereche de pantofi”.

Filmul lui Barry Levinson, adaptat după un roman de Philip Roth, abordează şi tema oboselii actorului, o temă despre care starul american a fost din nou întrebat de jurnalişti.

„M-am gândit să renunţ chiar şi în această dimineaţă, dar v-am văzut pe toţi aici şi mi-am spus: «poate că nu azi»”, a declarat, în glumă, Al Pacino.

Al Pacino şi pisica sa

Alt film, altă ambianţă. Într-un al doilea film care a fost prezentat vineri, „Manglehorn”, Al Pacino joacă rolul Angelo Manglehorn, un bătrân excentric, lăcătuş într-un oraş din Texas, a cărui unică preocupare este aceea de a-şi hrăni pisica.

Însă acest personaj ascunde mai multe secrete: un trecut infracţional şi o femeie, de care era îndrăgostit nebuneşte şi pe care a părăsit-o pentru a „da o mare lovitură”, pe care o regretă însă cu amărăciune.

Semnat de tânărul regizor David Gordon Green, în vârstă de 39 de ani, filmul prezintă felul în care reîntâlnirea cu acea femeie, interpretată de Holly Hunter, va

Al Pacino

Al Pacino

permite bătrânului să îşi schimbe viaţa, înainte ca trecutul întunecat să revină la suprafaţă.

„Nu cred că am regrete, ştiu de unde vin şi, când mă gândesc la viaţa mea, la povestea mea, cred că am avut noroc” – Al Pacino.

Al Pacino a fost deja premiat la Veneţia cu Leul de Aur pentru întreaga carieră în 1994.

Starul american a fost de opt ori nominalizat la premiile Oscar şi a câştigat celebrul trofeu în 1993 pentru rolul din filmul „Parfum de femeie”, de Martin Brest.

Al Pacino a apărut în ultimii ani în filme precum „Crime justificate” (2008), alături de Robert de Niro, în „Ocean’s Thirteen – Acum sunt 13” (2007), „Doctorul „Moarte/ You Don’t Know Jack” (2010) şi „Phil Spector” (2013).

Foto cu Al Pacino – Cinemagia

19
/05
/17

Regizat de Bogdan George Apetri şi cu Ana Ularu în rolul principal, "Periferic" (2010), unul din cele mai de succes debuturi româneşti ale ultimilor ani, este acum disponibil pe platforma gratuită Cinepub.

17
/05
/17

Pentru al șaselea an consecutiv, Festivalul Internațional de Film Transilvania continuă să promoveze profiluri noi de actori în cinematografia română. 10 dintre artiștii care s-au remarcat pe scenele de teatru, dar nu au avut până acum roluri semnificative pe marele ecran, vor fi în lumina reflectoarelor la TIFF, în programul 10 pentru FILM.

16
/05
/17

Una dintre cele mai iubite actrițe de teatru și film din România, Tora Vasilescu,va fi celebrată la cea de-a 16-a ediție a FestivaluluiInternațional de Film Transilvania. La gala de închidere din 10 iunie, de la Teatrul Național Cluj-Napoca, actrița va fi distinsă cu Premiul de Excelență pentru meritele sale artistice deosebite și pentru contribuția adusă cinematografiei românești.

15
/05
/17

„Persona”, „Nostalgia”, „Pe aripile vântului”, „Cei șapte samurai”, „Metropolis”. Sunt doar câteva din filmele clasice pe care, într-o anchetă realizată de Ziarul Metropolis, oameni din lumea cinematografiei (critici, regizori, actori, producători, programatori de cinematografe sau de festivaluri), dar și jurnaliști și scriitori mărturisesc că nu le-au văzut.

15
/05
/17

„Ouăle lui Tarzan”, cel mai recent documentar regizat de Alexandru Solomon, va avea premiera mondială la Festivalul Internațional de Film Transilvania (2-11 iunie 2017). Documentarul va fi proiectat în afara competiției, în cadrul programului „Zilele filmului românesc”.

13
/05
/17

Disponibil pe platforma gratuită Cinepub, „Dacia, dragostea mea” (2009) este un documentar care rememorează câteva repere ale istoriei recente a României prin prisma unul simbol al industriei din timpul comunismului, al cărui importanță s-a prelungit până în prezent: celebrul autoturism produs la Mioveni.

13
/05
/17

Aclamatul realizator Guy Ritchie își imprimă stilul dinamic noului film de aventură și acțiune „King Arthur: Legenda Sabiei”, care vine în întâmpinarea fanilor din România de vineri, 12 mai, când  va putea fi vizionat în avanpremieră pe durata întregului weekend, pe marile ecrane din toată ţara.

12
/05
/17

CRONICĂ DE FILM Într-un  top al celor mai atipice filme româneşti recente, „Ultima zi”, noul lungmetraj al regizorului Gabriel Achim, ar câştiga  premiul pentru cea mai bizară atmosferă. Promovat prin formularea de „thriller comic”, „Ultima zi” este o îndrăzneaţă parabolă apocaliptică minimalistă, în care umorul negru şi absurdul degenerează în tragic.

11
/05
/17

Povestea iubirii/ The History of Love, primul lungmetraj în limba engleză al lui Radu Mihăileanu, parțial filmat în România, vine pe marile ecrane din România din 9 iunie, distribuit de Transilvania Film. Premiera oficială va avea loc pe 5 iunie, la Cluj-Napoca, la Festivalul Internațional de Film Transilvania (2-11 iunie), în prezența lui Radu Mihăileanu și a renumitului actor britanic Derek Jacobi.

11
/05
/17

Cele mai noi filme românești vor fi proiectate în premieră la Cluj, în cadrul celei de-a 16-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania(2-11 iunie). Zilele Filmului Românesc(8-10 iunie) includ, în acest an, 27 de titluri - 13 lungmetraje și 14 scurtmetraje -, selecționate din peste 120 de înscrieri. Cinci lungmetraje vor putea fi văzute la Cluj în premieră mondială. Ca în fiecare an, TIFF-ul va reuni sute de profesioniști români și străini din lumea filmului.

10
/05
/17

„Şansa este numele dat de nebuni destinului.” - Fred Astaire. Într-o zi de 10 mai (1899) se năștea, în Omaha, SUA, dansatorul, actorul şi coregraful Frederick Austerlitz (Fred Astaire), cel care avea să fie considerat cel mai mare dansator al tuturor timpurilor.

08
/05
/17

Competiția celei de-a 16-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania (2-11 iunie), dedicată exclusiv regizorilor aflați la primul sau al doilea film, este o veritabilă zonă de conflict: povești pe muchie de cuțit, inspirate de evenimente reale sau experiențe personale, situații provocatoare și abordări temerare, fabule morale nuanțate sau extreme, semnate de regizori care își asumă riscuri și despre care, cu siguranță, se va mai auzi.

08
/05
/17

Alain Delon a anunțat, la ceremonia omagială din cadrul Festivalului Internațional de Film Polițist de la Liege, că pregătește "ultimul său film". Actorul francez în vârstă de 81 de ani va veni pentru prima dată în România, ca invitat special al celei de-a 16-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (2-11 iunie), unde va primi premiul pentru întreaga carieră.

04
/05
/17

CRONICĂ DE FILM Cel mai nou film românesc ajuns în cinematografe, „Vara s-a sfârșit”, al treilea lungmetraj al lui Radu Potcoavă, are premise bune și o primă parte destul de reușită. Însă își pierde energia pe parcurs.

04
/05
/17

„Încă nu m-am îndepărtat de concluzia asta, că cinema-ul este inutil. Pe de altă parte, îl îmbrăţişez nemăsurat”, spune regizorul Gabriel Achim, al cărui debut, „Visul lui Adalbert” (2011), este acum disponibil pe platforma Cinepub. Noul său film, „Ultima zi”, va rula din 12 mai în cinematografe.