Alexandru Dabija, 60. La mulţi ani!
https://www.ziarulmetropolis.ro/alexandru-dabija-60-la-multi-ani/

Într-o zi de 13 februarie (1955) se năştea Alexandru Dabija, unul dintre cei mai experimentaţi regizori de teatru din România, dar şi un actor aflat (încă) la început de carieră.

Un articol de Petre Ivan|13 februarie 2015

Alexandru Dabija  a absolvit Institutul de Teatru şi Film, Bucureşti, Facultatea de Teatru, secţia Regie teatru şi a fost epartizat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, cunoscut în acea vreme drept „cel mai bun teatru din Bucureşti”. Tot acolo a debutat în 1976 la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, cu spectacolul „Răfuiala” de Philip Massinger, obţinând premiul pentru cel mai bun regizor al anului.

Montează la Piatra Neamţ Shakespeare şi Caragiale, iar la Iaşi face senzaţie cu „Chiriţa” de Vasile Alecsandri. Din 1991 este regizor al Teatrului Odeon din Bucureşti şi director al teatrului între 1991-1994 şi 1996-2002.

Montează în Bucuresti, dar şi la teatre din provincie, abordează atât texte clasice, cât şi texte din dramaturgia contemporană română şi străină. „Un duel” de A.P.Cehov reprezintă prima lui montare pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti.

Dabija a obţinut numeroase nominalizări şi premii, printre care premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol, 1995, şi alături de Marcel Iureş şi alte personalitati, a fondat în 1995 Teatrul “Act” din Bucuresti.

Eu fac spectacole de teatru şi, uneori, asta e frumos. E ca şi cum te-ai juca cu o pisică: e minunat dar mai şi zgârie. Să tot îmbătrâneşti nu e ok. Dar nici să tot fii tânăr nu e o treabă. Toate ipostazele sunt ridicole şi nu-ţi mai rămâne decât să râzi de tine şi de ce ţi se întâmplă. – Alexandru Dabija

Alexandru Dabija, actor în filmul lui Radu Jude "O umbră de nor"

Alexandru Dabija, actor în filmul lui Radu Jude „O umbră de nor”

Alexandru Dabija și-a făcut debutul în actorie în scurtmetrajul lui Radu Jude, O umbră de nor, care a avut premiera la Festivalul de Film de la Cannes. Rolul său a fost cel al unui preot, chemat la căpătâiul unei muribunde pentru ultima rugăciune. Într-un interviu dat Mediafax după lansarea filmului, Radu Jude spunea că pe platourile de filmare ,,a fost un singur regizor adevărat: Sandu Dabija”.

Foto: Alexandru Dabija  – cinemagia

01
/08
/15

Născut pe 31 iulie 1952 la la Târgu-Jiu (dar trecut în acte pe 1 august), Horaţiu Mălăele a jucat în zeci de piese de teatru şi filme, a regizat cu aceeaşi pasiune şi este un talentat autor de caricaturi şi picturi.

29
/06
/15

Este unul dintre cei mai buni şi mediatizaţi actori din generaţia lui. Poate fi văzut în spectacole de teatru, în filme, în scurtmetraje (aproape în toate scurtmetrajele), ba chiar (foarte des) şi în reclame la televizor.

26
/06
/15

Joc teatru puțin pentru că așa a fost să fie destinul meu, pentru că în România posturile în teatre sunt blocate, colaboratorii sunt puțini și aceeași peste tot, pentru că se formează trene de admirație, pentru că am făcut film și mi s-a pus ștampila că sunt actriță “de film”, cu toate că am 6 ani de “antrenament” pentru teatru și roluri principale deja făcute la niste regizori mari și minunati (ce bine că ei au avut încredere în mine). – Ana Ularu

28
/04
/15

Prima sa experienţă cinematografică a venit după vârsta de 40 de ani. De atunci a fost distribuit de majoritatea regizorilor importanţi de film din România, interpretările sale impresionante aducându-i notorietate şi aprecierea publicului.

11
/03
/15

Actorul Ion Besoiu împlineşte astăzi 84 de ani. Artistul a fost omagiat cu două premii pentru întreaga activitate – din partea Uniunii Teatrale din România (UNITER), în 2008, şi la Gala Gopo din 2011.

26
/02
/15

"Niciodată nu se știe ce e aia "generația de aur". Pentru George Vraca, de pildă, George Constantin nu făcea parte din nicio generație de aur, era un tânăr care juca și el teatru binișor, dar pentru George Constantin generația de aur era Vraca, dar Vraca pentru Nottara nu era generație de aur, și uite așa, când actorul ajunge la vârsta maturității, nu a vieții, a maturității sale artistice, conform destinului, putinței, talentului (...) devine un actor important al teatrului unde este, al teatrului românesc, al locului unde este proțăpit de soartă și devine și el un metal prețios." - Alexandru Repan