Alina Cojocaru locuieşte în aer
https://www.ziarulmetropolis.ro/alina-cojocaru-locuieste-in-aer/

FOTOREPORTAJ Alina Cojocaru, „balerina deceniului”, prim-solistă a English National Ballet, a dansat în rol de silfidă – o creatură mitologică a aerului – pe scena Operei Naţionale Bucureşti.

Un articol de Adina Scorţescu|10 decembrie 2013

FOTOREPORTAJ Alina Cojocaru, „balerina deceniului”, prim-solistă a English National Ballet, a dansat în rol de silfidă – o creatură mitologică a aerului – pe scena Operei Naţionale Bucureşti.

Cu o zi înainte de spectacol, la o întâlnire cu jurnaliștii, Alina (32 de ani), cu un corp de copil îmbrăcat în blugi și cămașă neagră, spunea că cel mai frumos lucru în meseria ei sunt emoțiile – „ceva ce simți când te uiți la artist pe scenă”. A doua zi avea să danseze în baletul „La Sylphide” – cel mai nou spectacol al Operei Naționale București -,  pus în scenă de partenerul ei de viață (și fost partener de scenă la Royal Ballet, de unde și-au dat amândoi demisia anul acesta), Johan Kobborg.

Johan spunea acum o săptămână, într-un interviu pentru ziarul Adevărul: „Un balerin îşi foloseşte corpul pentru a spune o poveste, iar acest potenţial artistic îl atinge abia după 30 de ani. Sunt şi excepţii, cum e cazul Alinei Cojocaru, care stăpânea tehnica încă de la 18 ani.”

Care e povestea în „La Sylphide”? Tânărul James (interpretat, în seara premierei, de prim-solistul Royal Ballet Steven McRae) se îndrăgostește de o silfidă – o creatură zburătoare, diafană (Alina Cojocaru).

 „La un moment dat, pentru James, Silfida este un vis. Dar eu trebuie să fiu cât de reală pot, ca să fie visul real pentru el. La începutul spectacolului, Silfida stă în genunchi, lângă scaun, privindu-l pe el. Pentru mine, tot spectacolul pornește de acolo. Dacă eu stau jos și mă gândesc la faptul că am făcut asta de zece ani – să zicem -, o să fiu o silfidă tânără, foarte îndrăgostită. Dar dacă stau și mă gândesc că am făcut asta de o sută de ani, deja silfida mea o să aibă o altă mișcare, o altă greutate, o altă dorință, o altă pasiune pentru James. Totul depinde de cum mă simt în ziua respectivă. Dacă sunt foarte emoționată, foarte bucuroasă și copilăroasă, atunci silfida mea va avea aceleași emoții.”

Alina Cojocaru

PT-sylphide06

La petrecerea din ajunul nunţii, vrăjitoarea Madge (Alexandra Gavrilescu) îi spune logodnicei lui James că soţul ei va fi altul. Nimeni nu o crede.

PT-sylphide02.ok

Tulburat de apariţia Silfidei, James fuge după ea în pădure, acolo unde le va vedea şi pe celelalte silfide.

PT-sylphide22-ok

Dansează amândoi, fără nimeni altcineva în jur, ca şi cum n-ar exista nimeni altcineva pe lume.

PT-sylphide15 ok

James îi dă cadou o eşarfă primită de la vrăjitoarea Madge, care îi spune că aşa o va putea lega de el pe veci.

PT-sylphide29 -ok

Eşarfa e de fapt otrăvită, iar Silfida moare în braţele lui James.

PT-sylphide33 0k

Baletul „La Sylphide“ se termină tragic, dar este un spectacol despre pasiuni, iubire, răzbunare. Cât a fost vis şi cât a fost realitate? Cine ştie… cert e că Alina Cojocaru a dansat sâmbătă pe scena Operei Naţionale Bucureşti.

Foto: Petrică Tănase pentru Ziarul Metropolis (Petrică Tănase Photography)

04
/01
/21

Albumul bilingv „Azur de Lisabona”/ „Azul de Lisboa”, realizat de Ambasada României în Republica Portugheză și Institutul Cultural Român de la Lisabona, cu sprijinul Fundației Bonte, a avut prezentarea oficială în ultima lună a anului.

18
/12
/20

Muzeul Național Cotroceni lansează joi, 17 decembrie 2020, Portret de artist, un proiect de anvergură care îi are în prim plan pe unii dintre cei mai importanți artiști plastici ai momentului. Artiștii se destăinuie în fața publicului într-o suită de interviuri care reflectă emoțiile și părerile lor despre situația generată de pandemie, despre parcursul creațiilor și al artei în general, despre propria evoluție în domeniul artei și în situația actuală.

14
/12
/20

Până pe 28 martie 2021, Muzeul Național de Artă al României prezintă expoziția temporară Piranesi. Arhitecturi și fantasme, deschisă din 5 decembrie 2020. Expoziția aniversează 300 de ani de la nașterea artistului Giovanni Battista Piranesi (1720 – 1778) și este realizată de curatorul Cosmin Ungureanu, din cadrul Secției de Artă Europeană a MNAR, anunță organizatorii.

12
/12
/20

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” organizează în perioada 12-20 decembrie 2020, în zilele de weekend – 12, 13, 19 și 20 decembrie – evenimentul Am venit să colindăm „Florile Dalbe”.

04
/12
/20

Pe 8 decembrie 2020, începând cu ora 13:00, în foaierul Sălii Mari a Teatrului Național „I.L.Caragiale” din București, va avea loc primul eveniment de promovare din cadrul Proiectului „Expoziție inovativă cu bunuri restaurate din colecția Muzeului Teatrului Național București”, proiect finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.

03
/12
/20

Muzeul Național de Artă Contemporană al României se alătură colegilor din Rețeaua Națională a Muzeelor din România, instituțiilor culturale non-guvernamentale și creatorilor independenți, manifestându-și dezacordul cu strategiile promovate de Visarta pentru a consolida cadrul a ceea ce se urmărește în mod implicit a deveni un monopol asupra gestionării drepturilor percepture din comunicarea publică a operelor de artă vizuală.

27
/11
/20

Galeria Estopia București deschide astăzi expoziția „Not Natural”, de Andrada Feșnic. La aproape doi ani de la prima expoziție solo a artistei la Estopia – care a coincis atunci chiar cu deschiderea galeriei – Andrada Feșnic revine la București cu o nouă serie de lucrări realizate integral pe durata ultimului an.

27
/11
/20

Libertatea, egalitatea și democrația sunt printre cele mai puternice valori ale lumii contemporane. Însă lucrurile nu au stat întotdeauna așa și, din păcate, istoria ne demonstrează că, timp de sute de ani, omenirea a reprimat potențialul intelectual a jumătate din populație prin constrângerea femeilor.