Alpenstock triumfă la Avignon
https://www.ziarulmetropolis.ro/alpenstock-triumfa-din-nou-la-avignon/

Un grup de artişti din Bucureşti şi Arad susţin zilele acestea un spectacol la Teatrul Atelier 44 din Avignon în cadrul Festivalului Off 2015 – „Cel mai mare teatru din lume”. Cunoscuţii actori Victoria Cociaş, Vlad Rădescu şi Pavel Bârsan sunt protagoniştii spectacolului „Alpenstock” de Remi De Vos, dramaturg francez aflat în mare vogă la ora actuală. Spectacolul a demarat bine de la primele reprezentaţii şi de două zile afişează „complet”, se joacă cu sala plină.

Un articol de Petre Ivan|14 iulie 2015

Spectacolul are ca tema intoleranța și xenofobia și are la bază unul dintre cele mai jucate texte ale dramaturgului francez.

Regia spectacolului este semnată de Erno Tapasto, pentru varianta română și a primit sprijinul benevol al regizorului Radu Dinulescu pentru varianta în limba franceză și pentru organizarea turneului.

Anul acesta sunt prezente în festival, cu peste 1400 de spectacole diferite, în afară de Franța, încă 25 de țări iar din Est putem enumera : Ucraina, Corea, Taiwan, Japonia și China.

„Atelier 44” este o sală studio, de 50 de locuri cu un spațiu de joc generos.

Acest teatru primește spectacole din România încă din 2007, iar aici au mai fost reprezentate și spectacole pentru copii, tot producții arădene: „Crăiasa zăpezii” de Andersen, regia Victor-Ioan Frunză, producție a Teatrului de Marionete Arad, în 2007; „Fabuloasa călătorie a domnului Nostoc” de Patrice Seiler, în regia lui Radu Dinulescu, producție a Teatrului Clasic „Ioan Slavici” în 2012; etc.

Victoria Cociaș și Pavel Bârsan au mai reprezentat Aradul la Avignon în 2008 cu ocazia reluării spectacolului „Hymnus” de Georgy Schwajda, în regia lui Radu Dinulescu, spectacol care în 2007 a primit premiul presei „Coup de cœur de la presse”, acordat de ziariștii din Avignon, cea mai mare distincție a Festivalului Off.

Victoria Cociaș a fost prezentă și a reprezentat cultura arădeană la Avignon și în 2004 cu spectacolul „Scrisoare de dragoste ca un supliciu chinez” de Fernando Arabal – Producție a Teatrului Nottara și a fostei Case de Cultură a Municipiului Arad; în  Alpenstock2005 cu „Milla” de Bernard Proust; în 2006 alături de Claudiu Bleonț, cu „Caii la fereastră” de Matei Vișniec – producție a Teatrului Clasic „Ioan Slavici” din Arad; în 2007 tot alături de Claudiu Bleonț, cu „Hymnus” de Georgy Schwajda, producție a Teatrului „Fani Tardini” din Galați și a Casei de Cultură Arad.

Asociația Thespis a câștigat două proiecte de finanțare în cadrul licitației de proiecte culturale derulată în primăvara acestui an, unul pentru producția și reprezentarea spectacolului „Alpenstock”, în limba română și un al doilea proiect pentru prezentarea spectacolului, în variantă franceză, la „Festivalul Off” de la Avignon.

Turneul de la Avignon se înscrie în efortul general al instituțiilor culturale din Arad de a sprijini inițiativa Consiliului Local și a Primăriei din Arad de a deveni Capitală Culturală Europeană în 2021.

Managerul acestui proiect este cunoscutul regizor de film Radu Gabrea. Spectacolul se află la Avignon și sub egida Institutului Cultural Român la Paris.

Foto: Alpenstock , Avignon – festival-avignon.com

01
/03
/24

Scena Digitală, platforma online de teatru, film, muzică și dans a Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu (TNRS) vine cu o surpriză pentru public în luna martie. Iubitorii de teatru vor putea urmări online trei spectacole de excepție din cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu: „Arta de a povesti” de Alexis Michalik, „O catedrală plină cu orgi” – spectacolul de deschidere al FITS și „FAUST: tribut”.

01
/03
/24

Happy Cinema redifuzează filmul Oppenheimer, favorit la Oscar, în perioada 7-10 martie, în toate cinematografele din țară. Oppenheimer este un thriller epic filmat în IMAX® care aruncă publicul în paradoxul palpitant al omului enigmatic care trebuie să riște să distrugă lumea pentru a o salva. Pelicula spune povestea fizicianului J. Robert Oppenheimer și a rolului pe care l-a avut în dezvoltarea bombei atomice.

29
/02
/24

Noua producție a Fundației Culturale „Camil Petrescu”, podcastul TEATRUL (DE) AZI, continuă seria dialogurilor cu directorul de imagine și producătorul Zomir Dimovici despre felul în care vedem, citim și percepem teatrul astăzi.

29
/02
/24

Teatrul Masca și grupul de creație sonoră „Immersonic” vă invită la sediul din Bd. Uverturii Nr. 14, la primul eveniment din seria de „sinestesis live / incursiuni în sinele total”, o întâlnire de creație spontană între scriitori (poeți și prozatori) activi pe scena literară românească și artiști sau performeri din domeniul sunetului.

29
/02
/24

Teatrul de Balet Sibiu a programat la începutul lunii martie, la Sala Mare a Centrului Cultural „Ion Besoiu” Sibiu, spectacolul de teatru-dans „Despre noi-About us”, scenariul și regia Beatrice Rancea, coregrafia Dragoș Roșu și Beatrice Rancea. Inspirat de destinul companiei sibiene de balet, spectacolul „Despre noi- About us” se dansează la Teatrul de Balet Sibiu, în data de 02 martie 2024, ora 19:00, și îi are ca invitați speciali pe actorii Naționalului bucureștean, Iuliana Moise și Claudiu Bleonț.