Ambasadorii Teatrului Nottara și spectacolele lor preferate
https://www.ziarulmetropolis.ro/ambasadorii-teatrului-nottara-si-spectacolele-lor-preferate/

Teatrul Nottara şi-a prezentat astăzi ambasadorii pentru stagiunea 2015-2016: Ioana Calotă, Gabriel Răuţă şi Vlad Zamfirescu. Cei trei actori au vorbit despre spectacolele lor preferate. În toamna aceasta, Teatrul Nottara a pregătit nu mai puţin de opt premiere.

Un articol de Adina Scorţescu|17 septembrie 2015

După ce, în stagiunea trecută, ambasadorii Teatrului Nottara au fost Andi Vasluianu, Ada Navrot și Dan Bordeianu, acum a venit rândul altor tineri actori să-și întâlnească publicul, și în afara spectacolelor (la evenimente, prin interviuri și emisiuni de televiziune).

„Ne-am dorit să atragem public tânăr, atât prin spectacolele pe care le vom monta, cât și prin distribuțiile care cuprind actori tineri. Ne-am dorit să micșorăm distanța dintre cei de pe scenă și cei din sală”, a declarat în cadrul conferinței de presă Mădălina Negrea, secretar literar al Teatrului Nottara.

Ioana Calotă (care joacă în șapte producții la Nottara), a vorbit despre spectacolul ei preferat, „Vestul singuratic”: „E un spectacol care mă preocupă ca suflet de om, pentru că vorbește de copilăria tulburată a unor frați; e un spectacol de subconștient, un spectacol de o psihanaliză adâncă, dincolo de umorul sec, irlandez.” (Spectacolul a fost selectat în Festivalul Național de Teatru.)

Actrița a vorbit și despre valoarea teatrului, într-o epocă dominată de interacțiunea online: „Ne dorim cu toții să jucăm, ne dorim ca teatrul să trăiască. Acum, când totul e pe Internet, faptul că vine omul la teatru și se întâlnește cu – iertați-mi expresia – transpirația mea, această relație trupească pe care poți s-o ai cu actorii și cu muzicienii de la Nottara mi se pare o readucere la primar, la ceea ce trebuie să fie relația umană – atingere, auz, miros; să fii emoționat de cel care stă în fața ta, care se uită în ochii tăi. De asta veniți la spectacole, ca să fiți mișcați.”

Gabriel Răuță (și el actor prolific, prezent în opt producții ale Teatrului Nottara) a ales „Fazanul” lui Georges Feydeau:„ Este unul dintre spectacolele pe care nu doar că-l recomand, dar trebuie să-l vedeți ca să vă convingeți când zic că Alex Mâzgăreanu a șters praful de pe comedia bulevardieră. Dacă te duci să vezi spectacolul, observi un filtru foarte modern, foarte proaspăt, o atmosferă care se înscrie în epoca anilor ’60; e un spectacol foarte tonic, cu un mecanism comic foarte interesant, cu nuanțe foarte precise la nivel de joc actoricesc. Cei care apreciază comedia cred că vor uita alte montări cu aceeași piesă…”

Spectacolul preferat al lui Vlad Zamfirescu este „Panică”: „Țin mult la spectacolul ăsta, pentru că mi se pare că e foarte legat de psihologia fin umană a caracterului personajelor. Mi se pare un alt gen de comedie, nu ăla la care lumea se hăhăie din toți rărunchii… un gen la care oamenii sunt mai atenți la ce se întâmplă cu ei. Este un autor pe care nu-l știam (n. red. – Mika Myllyaho), l-am descoperit acum; se apropie de preferații mei, Neil LaBute și David Mamet.”

În toamna aceasta, Teatrul Nottara va avea nu mai puțin de opt premiere: „Aprilie dimineața”, „Femei de post” (regia Andreea Vulpe), „Călătoria” (scenariul și regia Gavriil Pinte), „ Viața e suferință” (regia Vlad Massaci), „Trei nopți cu Madox” (de Matei Vișniec), „Tango monsieur” (un text contemporan, montat de Anca Colțeanu), „Colateral” (de Alexandru Popa; îl veți întâlni pe Vlad Zamfirescu într-o postura nouă, de regizor), „Familie de artiști” (regia Alexander Hausvater).

Foto: Teatrul Nottara

04
/01
/16

În România, anul 1989 s-a încheiat cu o revoluţie, nimeni nu a uitat, iar revoluţia aceasta a devenit o graniţă între viaţa de dinainte şi cea de după. Spectacolul „Anul dispărut. 1989”, care tocmai a avut premiera la Teatrul Mic, este despre viaţa de dinainte.

02
/01
/16

Mel Gibson, unul dintre cei mai fermecători actori din lume, împlinește 60 de ani. Când era doar un puști, tatăl său, un catolic înflăcărat, l-a învăţat cele zece porunci. Apoi i-a spus-o pe a unsprezecea: „Să nu te minţi singur“. A trăit Mel Gibson după această ultimă poruncă?

02
/01
/16

George Alexandru s-a stins din viață vineri, 1 ianuarie, la ora 23.30 la Spitalul Fundeni, la vârsta de 58 de ani, din cauza unor complicații severe ale unei infecții abdominale grave, nu în timpul unei operaţii, a precizat Institutul Clinic Fundeni într-un comunicat. Trupul actorului va fi depus luni, la ora 11.00, la Teatrul Nottara. El va fi înmormântat tot luni, la cimitirul Ghencea.

30
/12
/15

Ziua Culturii Naționale va fi celebrată vineri, 15 ianuarie, de la ora 19.00, la Ateneul Român, prin spectacolul de muzică tradițională și poezie „La porțile ceriului“. Evenimentul îi are ca protagoniști pe Grigore Leșe și invitații săi.

30
/12
/15

Mihaela Drăgan (29 de ani), romă, actriță, feministă. A cunoscut, în anii din urmă, succesul în teatrul independent românesc, cu spectacole precum “Del Duma”, “La Harneală” sau “Gadjo Dildo”. Dar cine este, de fapt, Mihaela Drăgan? De unde vine? Și, mai ales, încotro se îndreaptă?

28
/12
/15

Topul celor mai bune filme ale anului este împărţit în două. Un clasament include 10 lungmetraje relevante lansate în cinematografe şi prezentate în premieră în România în 2015. Iar celălalt conţine alte 10 titluri îndrăzneţe proiectate exclusiv în festivaluri din ţară.